Veneţia – Ziua a 2-a

2 septembrie 2011
 Veneţia – Ziua a 2 a jpeg

Astăzi cotidianul italian La Repubblica deschide pagina de cinema cu un titlu incendiar: „Clooney accusa”, amintindu-ne că sîntem totuşi în ţara Caracatiţei, unde se poartă încă titlurile excitante, de film marca Sergiu Nicolaescu. Desigur, deschiderea de aseară a fost un triumf, „King George”, cum a fost numit azi de suplimentul festivalier editat de Variety, a apărut pe la 7 cu iahtul în spate la Casino, cu prietena lui de-o viaţă Cindy Crawford şi cu soţul ei, Rande Gerber. Cindy arată beton – slabă, delicată şi perfect conservată, iar la capitolul stil cu trei clase peste Cindy Crawford din posterele cu Alec Baldwin de acum 20 de ani. Mulţimea n-a rămas insensibilă la apariţia ei, a strigat „Cindy” aproape tot de-atîtea ori cît a strigat „George” dar cîţiva au vrut să lămurească o problemă care încă mai pluteşte în aer: „George, dove è la Canalis?”, atrăgîndu-i atenţia lui George că felul în care a tranşat cu ceva timp în urmă relaţia cu frumoasa manechină Elisabetta Canalis, pe care a dat-o pur şi simplu afară din vila de la Como, nu poate rămîne chiar aşa, mai ales că anul trecut, pe acelaşi canal şi într-un iaht similar venise la Lido cu ea. După ce-a fost dată afară, Canalis n-a comentat nimic în niciun ziar, dînd apă la moară speculaţiilor că Clooney îşi recompensează financiar fostele iubite ca să nu-i facă presă proastă. 

Domnul Clooney arată încă senzaţional şi de departe şi de aproape. Aseară se asorta fantastic cu noua Lancia Thema, splendida limuzină neagră din flota de maşini oficiale pusă la dispoziţie de Lancia. De altfel, echipa lui Clooney a fost îmbarcată apoi în Lancia Delta, la fel de elegantă, dar ceva mai mică şi mai puţin limuzină. Au fost prezenţi aseară la premiera cu public de la Sala Grande, unde biletul costă 45 de euro, Paul Giamatti, pe care n-am reuşit să-l văd printre invitaţi, Philip Seymour Hoffman care a împărţit maşina cu Marisa Tomei, întîmplare sau nu, după ce cei doi au împărţit în 2007 memorabila scenă de sex din filmul lui Sydney Lumet, Înainte să afle diavolul că ai murit. Ultima pe lista invitaţilor şi maşinilor a fost Evan Rachel Wood. Marisa, într-o superbă rochie lungă de culoarea oului de raţă a intrat pe covorul roşu puţin cam opărită de manevrele organizatorilor care au pus-o să se urce în maşină pe o parte, apoi au dat-o jos şi au urcat-o pe cealaltă parte. Dana Enulescu şi cu mine nu ne-am mai întors pe lîngă covorul roşu, am rămas la Excelsior, la aproximativ 50 de metri de el, unde starurile italieneşti făcuseră cu 20 de minute înainte, în picioare, pe asfalt, o coadă stingheră la covorul roşu, fără ovaţii, înghesuite, lăsate să aştepte, ele care n-ar aştepta nimic în viaţa lor.

În Sala Grande, Clooney a fost pus pe fapte mari. Se pare că a venit la Veneţia să denunţe corupţia politică, de unde şi titlul de azi din La Repubblica; pus pe „spus adevărul”, dar încercînd cît de cît să-şi apare filmul de eticheta pur politică. „Mutaţi-l pe Wall Street, mutaţi-l oriunde şi tot aia e,” a insistat regizorul. Dar italienii care adoră filmul politic şi mai ales telenovela lui implicită, au fost mai puţin interesaţi de latura lui universală. Ca atare cronicile de azi gem de punch line-uri şi sentinţe, dintre care am reţinut „un film american care loveşte în americani”. The Ides of March a fost aplaudat în valuri, la o multitudine de scene, şi ar fi fost o seară perfectă dacă preşedintele juriului, Darren Aronofsky nu ar fi distrus-o cu un discurs pe care nimeni nu l-a putut anticipa: „În scaunul ală am stat şi eu între preşedintele Giorgio Napolitano şi Natalie Portman şi am făcut pipi. Din fericire sala a fost renovată şi dacă simţiţi umiditate nu e de la mine.” „Clooney a îngheţat, sala a îngheţat” au scris italienii. Clooney e la un pas de premii, dar se anunţă o jurizare interesantă…

Ieri a venit şi Madonna în calitate de regizoare, să-şi prezinte W.E, un film romantic şi de epocă, cu o tînără divorţată din contemporaneitate, care devine obsedată de iubirea dintre Wallis Simpson şi regele Edward al VIII-lea. Andrea Riseborough e în rolul lui Wallis, iar Abby Cornish în cel al corespondentului ei modern. Dacă nu e altceva, filmul se anunţă un fashion show ambiţios la care au lucrat costumiera de la Knight and Day, Arianne Philips, make-up artista Jenny Shircore care a lucrat la The Young Victoria şi designerul de producţie de la Shakespeare in Love, Martin Childs. 

Madonnna s-a grăbit să confirme toate legendele despre ea. Madonna-superstar a venit cu un jet personal, s-a cazat în cinci apartamente superluxoase şi are şi o cameră rezervată la Excelsior. Maniacala şi tiranica supervedetă n-a informat nici festivalul, nici casa italiană de producţie cu care a făcut filmul de locul unde e cazată şi a hotărît că diseară va parcurge pe jos cei cîţiva metri de la Excelsior pînă la Sala Grande, şi nu în maşinile festivalului, cum o fac toate celelalte superstaruri care vin la Lido. În felul ăsta capriciosa şi misteriosa surclasează fiţele Serenissimei reuşind în acelaşi timp şi un mic martiriu ecologic.

În fine, azi are premiera Carnage al lui Roman Polanski şi pe covorul roşu va păşi Kate Winslet, cea mai ataşantă actriţă a momentului. Căci fără nici un dubiu, la 36 de ani, Kate îşi savurează gloria din plin. În sensul ăsta, actriţa Vittoria Puccini, madrina Mostrei, cum o numesc italienii, a formulat ieri cea mai frumoasă apreciere a ediţiei: „Bravo, Kate, trăiască femeile adevărate!”. În Carnage, Winslet nu e deloc dusă la biserică, ea e catalizatorul dezastrului, dezlănţuindu-se şi sfîşiind dintr-o replică vălul mucegăit la politeţurile cu forţa unui vulcan care scuipă lavă. Rolul din Carnage e la mări şi oceane distanţă de cel din Mildred Pierce, pe care n-ar trebui să-l rataţi pe HBO. Şi cînd te gîndeşti că sofisticata, versata şi, un lucru rarissim în cinema, simpatica Kate s-a despărţit recent de soţul ei, regizorul Sam Mendes, la mijloc fiind, se pare, simpatia lui exagerată pentru Rebecca Hall, cu aproape 20 de ani mai tînără decît el… E clar, cuplurile sînt o cauză pierdută. Ne rămîne Carnage.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.