Unde nu-i cap, vai de bani!

Daniela TARNOVSCHI
18 martie 2014
Unde nu i cap, vai de bani! jpeg

Recent, dau peste un articol din Adevărul Moldova "Cum au transformat romii un cartier nou în ghetou", semnat de Sabina Ghiorghe. Aflu chiar de la început că "Un cartier de locuinţe sociale din Bîrlad, construit special pentru romi, arată distrus după patru ani de la inaugurare. Din cauza stării jalnice a clădirilor şi din cauza datoriilor acumulate, urmează să fie evacuaţi silit primii locatari."

Cartierul în cauză, aflat la periferia oraşului, construit din banii primăriei, a costat 1 milion de euro şi a fost dat în folosinţă în toamna anului 2010. Tot din articol aflu că acest cartier de locuinţe sociale a fost construit la presiunea opiniei publice din Bîrlad "consternate" de faptul că "romii aveau domiciliul în centrul oraşului, foarte aproape de teatru, într-un bloc distrus, decuplat de la utilităţi".

Nimic nou sub soare:
- în 2010, 76 de familii de romi din Cluj, care locuiau tot în centrul oraşului, au fost evacuate şi mutate într-un complex de locuinţe sociale construit la cîţiva metri de groapa de gunoi de la Pata Rît;
- în 2012, primarul Cătălin Cherecheş decide mutarea romilor care locuiau în zona Craica (aproximativ 2000 de suflete) în clădirea în care a funcţionat ani în şir laboratorul chimic al celebrei uzine Phoenix, închisă pentru că a fost considerată cel mai mare poluator din România, după Combinatul de la Copşa Mică;
- în 2013, un început de octombrie al naibii de friguros, primarul de la Eforie Sud intră cu buldozerele şi lasă fără locuinţă 35 de adulţi şi 33 de copiii, oferindu-le un minim acoperiş deasupra capului doar în urma presiunilor mediatice;
- etc. – pentru că sînt multe alte cazuri care ar putea intra în această lista, mai noi sau mai vechi, toate după acelaşi tipar: oameni săraci, cel mai frecvent de etnie romă, sînt evacuaţi de către reprezentanţii autorităţilor publice, cel mai adesea fără respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Aceste reacţii ale autorităţilor publice locale sînt apoi explicate ca fiind rezultatul cererilor venite din partea majorităţii cetăţenilor urbei respective.

Privind in ansamblu, am putea spune că, în cazul celor de la Bîrlad, nici măcar nu a fost atît de rău pentru că acestora li s-au oferit locuinţe decente, apartamente cu una sau două camere, dotate cu termopane, parchet şi utilităţile necesare. Iar după doar patru ani, beneficiarii acestui ajutor venit din partea primăriei au ajuns să distrugă ceea ce au primit şi să nu îşi mai plătească utilităţile. Acum edilii pot arăta cu degetul şi spune că ei au făcut, au dat, au construit, dar romii au devastat, au furat, nu au plătit.

Privind însă la rece, ecuaţia nu este atît de simplă. Este adevărat că primăria a investit bani în construirea complexului de locuinţe, dar s-a limitat la atît. A mutat acolo oamenii fără să se preocupe şi să îi sprijine şi să îi încurajeze să îşi găsească locuri de muncă. I-a comasat într-un cartier care acum a ajuns la peste 400 de suflete, dintre care doar 10% au locuri de muncă, restul trăind din ajutoare sociale. A reuşit să construiască un ghetou în care furturile, distrugerile şi scandalurile sînt la ordinea zilei.

Îngrădirea într-un ghetou a sărăciei e cea mai simplă şi eficientă mişcare pe care o poate face un politician care vrea puterea cu orice preţ. Costurile vin mai tîrziu şi le suportă comunitatea în ansamblu, dar cel mai trist este că le suportă chiar cei marginalizaţi, cei care au cea mai mare nevoie de ajutor.

Costurile se traduc prin faptul că în aceste aglomerări fără de speranţă ale sărăciei nivelul infracţionalităţii creşte, copiii nu se mai duc la şcoală, adulţii nu îşi mai caută de lucru. Se trăieşte de pe o zi pe alta, iar figurile de succes ajung să fie traficanţii (de droguri, de fiinţe umane), borfaşii, smecherii. Filme americane în care vedem lupte de stradă dintre poliţişti şi găştile de traficanţi crescuţi în acele cartiere segregate rasial sînt inspirate chiar din realitate, ceea ce ar trebui să ne pună serios pe gînduri.

Acei 1 milion de euro, bani publici, au fost bani cheltuiţi la Bîrlad fără responsabilitate, culmea, pentru a răspunde prompt doleanţelor votantului fidel. Dacă s-ar fi investit puţin efort, cu siguranţă se puteau găsi soluţii. În primul rînd trebuiau consultaţi chiar oamenii supuşi acestui experiment social – mutatul dintr-un loc în altul. Dacă ei ar fi fost implicaţi, dacă investiţiile s-ar fi făcut în colaborare cu comunitatea, cu siguranţă că rezultatele ar fi fost diferite. Poate că ar fi fost nevoie de o sumă mai mare de bani ca să se realizeze o intervenţie integrată (nu doar locuinţe, dar şi locuri de muncă, stimularea participării copiilor la procesul de educaţie), dar în timp beneficiile ar fi fost mult mai mari pentru întreaga urbe a Bîrladului: locuinţe sociale bine întreţinute, cetăţeni care îşi plătesc impozitele, siguranţă şi linişte, copii care merg la şcoală. 

Acest articol este preluat de pe blogul Fundaţiei Soros România.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.