„Un singur fir”, de Tracy Chevalier, la Editura Polirom

2 februarie 2020
„Un singur fir”, de Tracy Chevalier, la Editura Polirom jpeg

Dilema veche vă prezintă un fragment din volumul Un singur fir, de Tracy Chevalier, apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba engleză și note de Vali Florescu.

După ce Primul Război Mondial i-a răpit fratele şi logodnicul, Violet Speedwell a devenit o „femeie de prisos”, fără şansa de a avea familie. La 38 de ani, lucrează ca dactilografă pentru o companie de asigurări. Dorinţa de independenţă o îndeamnă să se mute la Winchester, la mică distanţă de mama ei (o femeie înrăită de doliu). Într-o zi în care vizitează maiestuoasa catedrală din oraş, nimereşte la o slujbă unde se sfinţesc pernele de rugăciune cusute de Grupul de brodeze al Catedralei. Aici, Violet se împrieteneşte cu exuberanta Gilda, lucru care-i va pune la încercare curajul cînd aceasta îşi va declara public dragostea pentru Dorothy, una dintre cele mai talentate brodeze. Însă şi ea are propriile secrete: e atrasă de Arthur, un clopotar însurat. Cînd forţe exterioare îi ameninţă greu cîştigata independenţă şi la orizont se iveşte perspectiva unui nou război, Violet trebuie să lupte din toate puterile să prindă rădăcini într-un loc neprielnic femeilor de prisos.

Tracy Chevalier s-a născut în 1962 şi a copilărit în Washington. A părăsit Statele Unite în 1984, stabilindu-se în Anglia. După ce a lucrat cîţiva ani ca redactor, a obţinut un masterat în literatură la University of East Anglia. A debutat în 1997 cu romanul Albastru pur, ce s-a bucurat imediat de un succes răsunător. Doi ani mai tîrziu a apărut Fata cu cercel de perlă, considerat de Publishers Weekly „fenomen editorial”, atingînd în scurt timp cifra-record de un milion de exemplare. În anul 2000, lanţul de librării Barnes & Noble i-a acordat premiul pentru una dintre cele mai bine vîndute cărţi în SUA. Romanul a fost recompensat cu premiul cititorilor revistelor People, Time şi Elle. În anul 2001 a publicat un al treilea roman, Îngeri căzători, frescă a Angliei eduardiene, aflat luni de zile pe lista de bestseller-uri din Anglia şi SUA. Au urmat, printre altele, Ultima fugară (2013) şi La marginea livezii (2016). Tracy Chevalier a adus un suflu nou romanului de atmosferă, în care reconstituirea istorică îi fascinează  pe cititorii de toate gusturile, de la rafinaţi pînă la adolescenţi. La Editura Polirom au apărut, unele în mai multe ediţii, Albastru pur, Fata cu cercel de perlă, Doamna şi licornul, Simetria de temut, Făpturi uluitoare, Ultima fugară, La marginea livezii.

***

Un singur fir (fragment)

Era încîntată că el îi pusese întrebări. Cu bărbații ei de sherry, își petrecuse multe seri ascultandu‑i și la sfîrşit îşi dăduse seama că nu știu nimic despre ea în afară de o scurtă senzație fizică. Dar Arthur voia să știe mai multe despre ce o adusese la Winchester și unde lucra și cum se apucase de brodat. Era greu să eviți „de ce“‑ul mutării ei la Winchester, așa că se trezi povestindu‑i despre moartea tatălui ei și greutățile traiului cu mama ei. De aici ajunse la moartea fratelui ei, cu o scurtă incursiune în povestea morții logodnicului ei. Arthur dădu din cap, dar nu insistă.

— Mama ta e devastată de pierderea fiului ei, zise cu asemenea calmă autoritate, încît Violet înțelese că vorbește și despre soția lui și despre sine și despre fisurile ce nu vor putea fi niciodată reparate.

— Da, zise. Dar n‑ar trebui să‑și verse amarul pe mine și pe Tom. Noi sîntem încă aici.

Știa că pare agasată, însă nu se putea stăpîni.

— Și Tom a luptat în război. Ar trebui să fie fericită că el a scăpat și s‑o arate.

Arthur rămase tăcut o clipă.

— Poate e greu de înțeles, dacă nu ai tu însăți copii. Imperativul biologic al părintelui e să‑și protejeze copilul și, atunci cînd îi este imposibil, are sentimentul că a dat greș, oricare ar fi împrejurările. E un sentiment complicat cu care trebuie să trăiești tot restul vieții.

— Și tu... trăiești cu acest sentiment?

— Da. Ne‑am pierdut fiul.

— Îmi pare foarte rău.

Cuvintele sunară sec, deși le spusese din suflet.

— Da.

Discutaseră deschis, uitînd de jocul de cărți, cu capetele înclinate către celălalt. Cînd Arthur se lăsă pe spătarul scaunului, întoarse un valet și spuse „Două puncte“, Violet ridică privirea și‑l zări pe bărbatul pe care‑l întîlnise în porumb. Stătea în picioare, ultimul dintre bărbații care beau la tejghea, ținînd în mînă un pahar pe trei sferturi gol – deci era de ceva timp acolo –, și o privea. Violet tresări, răsturnînd paharul, astfel încît ce mai rămăsese din berea ei slabă se vărsă peste cărțile de cribbage.

— Of !

Arthur era genul de bărbat care avea o batistă pentru orice se vărsa. Era limpede că văzuse ceva pe fața ei pentru că, în timp ce scotea batista din buzunar – asemănătoare cu cea pe care Violet încă o avea, cu inițialele lui brodate în colț – se uită în jur, cercetînd mulțimea de la tejghea. Apoi se întoarse către masă și se apucă să şteargă berea. Acesta era momentul în care ea i‑ar fi putut înapoia prima batistă, cerandu‑și scuze că i‑a luat‑o din greșeală. Însă n‑o făcu.

— Îmi cer scuze, spuse. Ți‑am distrus cărțile.

— Cărțile astea au văzut o groază de bere la viața lor. Nu pentru ele îmi fac griji. Cine te‑a speriat așa, bărbatul ăla cu plete?

— Da. Îl cunoști?

— Doar din vedere. Bea uneori aici. Nu stă în sat.

— El... am dat peste el pe un cîmp de lîngă Horsebridge. A fost...

Violet nu prea știa cum să descrie ce se petrecuse.

— Te‑a speriat?

— Da.

Arthur o privi, așteptînd.

— Nu‑i ușor să fii femeie singură, îi explică ea o clipă mai tîrziu. Nimeni nu se gîndește la asta, dar sîntem foarte multe. Femeile „de prisos“. Ai zice că n‑ar trebui să fie așa o surpriză să vezi o femeie plimbandu‑se pe un cîmp sau bînd un ceai la o cîrciumă.

Arthur o privi serios, cu ochii lui limpezi și albaștri.

— O să aflu cine e. Și, dacă poți aștepta pînă trag clopotele maine‑dimineață, te conduc o parte din drumul spre Salisbury.

— E foarte amabil din partea ta. Dar nu ai altceva de făcut?

Își imagina o friptură la masa de prînz și pe soția lui intinzandu‑i sosiera.

— Nimic bătut în cuie.

Violet aruncă o privire spre bărbatul din porumb, însă acesta dispăruse, deşi în paharul său gol încă se mai vedeau urme de spumă. Își făcuse iar numărul.

— Atunci, da, te rog, zise ea. Mi‑ar plăcea foarte mult.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.