Taxa radio şi interesul public

4 noiembrie 2016
Cum mi am făcut prieteni muncind jpeg

Ascultaţi Radio România? Eu da. Şi Actualităţi, şi Cultural, şi Muzical. Şi Radio Bucureşti, pe FM. Ba chiar şi Antena Satelor am ascultat cîteodată, de curiozitate (că altminteri nu prea intru „în target”). Întreb pentru că am auzit multă lume emiţînd păreri despre Radio România, dar la întrebarea „asculţi, de ţi-ai format păreri?” răspunsul e fîstîcit. Cînd nu e de-a dreptul „nu, dar am auzit că...”

Aşadar, pot să spun că Radio România îşi face treaba, îşi respectă misiunea de post public. Putem discuta, desigur, despre problemele postului public, despre erorile de management, despre calitatea unor programe, despre orice. Dar, în ansamblu, cred că e o instituţie care funcţionează. Spre deosebire de TVR, a reuşit, în tranziţie, să-şi păstreze o anume neutralitate în faţa schimbărilor politice (chit că directorii au fost numiţi politic, pentru că aşa-i legea în România). Spre deosebire de TVR, a reuşit să funcţioneze bine din punct de vedere financiar, fără să acumuleze datorii. Şi, mai ales, a reuşit să îmbine misiunea publică cu audienţa: Radio România Actualităţi e cel mai ascultat post de radio. Televiziunea publică, în schimb, a ratat cam tot: audienţa e jalnică, datoriile sînt enorme, misiunea publică s-a pierdut în peisaj, după ani întregi în care TVR a fost jucăria preferată a partidelor şi a politicienilor.

În acest context, îmi e greu să înţeleg de ce, de multe ori, cele două instituţii sînt tratate „la pachet”. Bunăoară, acum: Parlamentul a votat o lege prin care se elimină unele taxe şi impozite, printre care taxa pentru radio şi TV. E o lege populistă, pentru că vin alegerile şi parlamentarii îşi cumpără voturile dînd alegătorilor senzaţia că vor plăti mai puţine taxe. Sper că cetăţenii (sau cei mai mulţi dintre ei) s-au prins că, după ce vor fi aleşi, parlamentarii vor reintroduce alte taxe, pe uşa din dos. Dar nu populismul e problema acum, ci inconştienţa. TVR are datorii enorme, pe care nu le va putea plăti într-un viitor previzibil, aşa că are nevoie de nişte măsuri speciale. În schimb, radioul public, care funcţionează bine, se vede aruncat într-o aventură pentru supravieţuire care riscă să-l aducă exact în situaţia în care e acum TVR: dependent de politică şi incapabil să se susţină financiar.

Cetăţenii plătesc 2 lei şi 50 de bani pe lună pentru radioul public, adică mai nimic pentru buzunarul lor (chiar şi pentru oamenii cei mai săraci). Dar din aceşti bani radioul îşi poate susţine activitatea. Fără ei, e la mîna parlamentului şi a guvernului, care trebuie să aloce bani din buget. Ce se va întîmpla dacă legea va fi promulgată nu e greu de imaginat, tocmai pentru că avem precedentul televiziunii: vor începe tăieri şi reduceri, pentru că „ţara e săracă, nu putem mai mult”. De unde vor începe tăierile? Pariez că de la Radio România Muzical şi Radio România Cultural. Aşa s-a întîmplat şi la televiziune: s-a desfiinţat TVR Cultural (care oricum avea un buget minuscul), cu promisiunea (nerespectată) că TVR 2 va deveni „cultural”. Aşa se va întîmpla şi la radio, dacă se elimină taxa: se va tăia de la cultură. Căci, pentru parlamentarii români, cultura e o cheltuială inutilă. Iar interesul public şi misiunea publică a radioului (care înseamnă şi educaţie, şi cultură) sînt chestiuni prea abstracte pentru a putea fi înţelese de mulţi dintre politicienii români. Asta în cazul în care le-ar păsa. Dar dacă au legiferat eliminarea taxelor la grămadă, riscînd să pună pe butuci radioul public, e o dovadă că nu le pasă.

Observ că şi preşedintele Klaus Iohannis i-a primit lunea trecută pe şefii celor două instituţii – Radio România şi TVR - tot împreună. Cred că prima mişcare ar fi să înţelegem că e vorba despre instituţii diferite şi situaţii diferite. Sper, totuşi, ca peşedintele să nu promulge legea. Ce-i drept, dacă o retrimite în Parlament, nu putem avea mari aşteptări: parlamentarii o vor ţine pe-a lor.  Aşadar, ce-ar mai fi de făcut? La Praga, cu cîţiva ani în urmă, 100.000 de cetăţeni au ieşit în stradă în ziua de Crăciun pentru a protesta că primul-ministru numise la conducerea televiziunii publice un om de-al său. La noi, protestează cineva pentru a susţine, bunăoară, radioul şi misiunea sa publică? Mă tem că nu. Nici măcar publicul nu mai pare preocupat de interesul public.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.