Sunetele care ne fac oameni

Ruxandra BADEA
23 septembrie 2011
Sunetele care ne fac oameni jpeg

O dată la doi ani, în luna septembrie, se întîmplă un lucru extraordinar: Bucureştiul capătă, pentru cîteva săptămîni, o voce nouă – o voce cu tremurături de vioară şi tonalităţi de violoncel; o voce cu expresivitatea unui pian şi inflexiunile unei soprane; o voce care se întinde de la coloanele Ateneului la verdeaţa din Piaţa Operei. Festivalul Enescu vine să ne ofere nu doar 25 de zile de desfătare fonică, ci şi dovada că – aşa cum remarca odată domnul Andrei Pleşu – „Lucrurile încă funcţionează. Se poate (încă) trăi frumos.” E dovada că în existenţa noastră zgomotoasă mai este încă loc pentru artă şi pentru miracolul muzicii clasice. E dovada că ancorarea în realitatea imediată nu face decît să nască  o dorinţă sporită pentru evadare, refugiu, eliberare şi regăsire de sine. 

Prin sunetele şi tăcerile sale, muzica a stîrnit curiozitatea filozofilor şi matematicienilor care au descoperit în ea armonia supremă a Universului. Pentru evoluţionişti, muzica clasică pare să fi rămas ultima redută necucerită: faptul că muzica s-a dezvoltat în emisfera dreaptă a creierului (şi, deci, opusă centrului vorbirii) pare să îi bulverseze şi mai mult pe oamenii de ştiinţă care încearcă să găsească logica muzicii în procesul evoluţiei umane. Poate că muzica este o dovadă a divinităţii noastre. Sau poate că, dimpotrivă, muzica este dovada supremă a umanităţii.

Şostakovici sau Sinatra?

Unora ne place jazz-ul, altora rock-ul, iar unei minorităţi neînţelese – chiar manelele. Sub duş, unii îşi testează vocea pe Elvis Presley, iar cîţiva se căznesc pe Rigoletto. Avem noi oare vreun drept să decidem care gen muzical este superior altuia, care gust este mai rafinat, sau care piesă muzicală este mai înălţătoare? Cu ce autoritate îi poate spune un iubitor de operă unui manelist că zbuciumul lui Otello este infinit mai covîrşitor decît tînguielile domnului Salam? Şi de ce o chitară în mîna lui Jimi Hendrix ar fi mai sublimă decît un violoncel în mîna lui Rostropovich? De gustibus non est disputandum – astfel sună dictonul latin care elimină aproape orice discuţie. Totuşi, dincolo de gusturi, de preferinţe şi alegeri personale, trebuie să existe o diferenţiere între ce e frumos şi ce e mai puţin frumos, între ce e valoros şi ce nu. Trăim încă într-o societate care se bazează pe o scală a valorilor. Aceste valori ar trebui să ne permită să exprimăm o atitudine pozitivă faţă de obiectele, fenomenele şi acţiunile care contribuie la conservarea idealurilor umane şi la respectarea principiilor etice, estetice şi sociale.

Din perspectivă umanistă, o compoziţie muzicală poate fi asemuită unei opere literare în ceea ce priveşte folosirea unei teme, a unui motiv, al repetiţiei şi al modului în care muzica se „desface” pentru urechile ascultătorului. Ca operă de artă, o piesă muzicală poate fi judecată atît după dificultatea cu care compozitorul a construit-o cît şi după eforturile necesare ascultătorului pentru a o „descifra”. Cu alte cuvinte, o mare parte din valoarea muzicii clasice stă nu atît în simpla plăcere pe care o provoacă, ci în substraturile de înţelesuri şi sensuri, în labirintul de enigme şi simboluri. În timp ce majoritatea tipurilor de muzică se opresc la nivelul timpanului, muzica clasică cere să fie ascultată cu mintea. Astfel, un concert de Ceaikovski poate necesita aceeaşi forţă de concentrare ca un roman de Dostoievski.

Există numeroase moduri de a asculta muzică, aşa cum există numeroase moduri de a citi o carte. Totodată, există moduri corecte şi moduri greşite. Există ascultare şi reascultare, aşa cum există citire şi recitire. Există ascultarea educată şi ascultarea din plăcere. Ascultarea, ca şi lecturarea, poate fi intensă, superficială, avidă, perseverentă, enervantă, neînţeleasă, profundă. Aşa cum romanele Virginiei Woolf pot fi mai bine puse în valoare cînd cunoaştem tehnica narativă numită fluxul conştiinţei, şi opere lui Wagner şi-ar destăinui pe deplin farmecul dacă noi am înţelege, spre exemplu, contrapunctului („prezenţa într-o frază a mai multor melodii care se dezvoltă în acelaşi timp”, L. Bernstein).

Cîteva opriri prin istorie

Să trecem succint în revistă momentele în care muzica a acaparat minţi mai mult sau mai puţin luminate, lăsîndu-şi amprenta pe istoria umanităţii. Rolul ancestral al muzicii începe o dată cu Legendele Olimpului, în special cu povestea lui Orfeu şi a coborîrii sale în Infern. Neputînd îndura moartea prematură a iubitei sale soţii – nimfa Euridice, eroul trac coboară în lumea lui Hades determinat să o readucă pe Pămînt. Cu lira sa, Orfeu îl adoarme pe Cerber, suspendă pentru cîteva momente pedepsele celor osîndiţi şi aduce lacrimi în ochi Furiilor. Zăbovim apoi în secolul al VI-lea î.Hr. şi remarcăm că muzica este una din preocupările principale ale filozofului şi matematicianului Pitagora. În viziunea savantului grec, Soarele, Luna şi planetele dau naştere prin mişcările lor în Univers la un „freamăt” care, însă, nu poate fi auzit de om. Această formă de „muzică” pitagorică reprezintă un concept matematic care încearcă să stabilească în ce mod proporţiile şi relaţiile dintre corpurile cereşti contribuie la armonia Universului.    

Sărim în secolul al XIX-lea. Muzica clasică ocupă un rol central în filozofia lui Schopenhauer, cu precădere în tratatele în care este abordat „primatul Voinţei”. În viziunea filozofului german, realitatea pe care o cunoaştem – începînd cu lumea anorganică şi sfîrşind cu dorinţele şi acţiunile omului – este guvernată de o forţă lipsită de raţiune şi de scop, o forţă numită Voinţă. Ea se perpetuează creînd noi dorinţe şi pasiuni pe care omul nu le poate satisface şi care devin, astfel, sursa nefericirii şi durerii sale. Există, totuşi, modalităţi prin care omul se  poate elibera, într-un plan superior, de dominaţia acestei Voinţe: prin asceză, prin meditaţie sau prin contemplaţie artistică. Dintre toate artele, însă, muzica este singura care permite o negare completă a Voinţei şi, deci, o eliberare absolută de suferinţa lumească.      

Secolul al XX-lea a pus muzica clasică în ipostaze care mai de care mai inedite şi mai contradictorii. La polul întunecat al istoriei, operele lui Wagner au captat puternic atenţia lui Adolf Hitler, care a descoperit în muzica compozitorului o concretizare a propriei sale viziuni asupra naţiei germane. Lohengrin – opera care l-a vrăjit pe tînărul Hitler la vîrsta de 12 ani – a putut fi vizionată în cadrul Festivalului din acest an. Să sperăm că în rîndul ascultătorilor români  duce doar la o cucerire a sufletelor. La polul opus, în Japonia anilor ’50, un violonist pe nume Suzuki se folosea de muzică pentru a aduce speranţă şi mîngîiere în viaţa copiilor japonezi, după distrugerile din timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Scopul lui Suzuki a fost de a oferi copiilor mici – şi deci, capabili să absoarbă repede informaţii – o educaţie muzicală şi de a forma astfel o generaţie de „inimi nobile”.   

Vă place Brahms?

Între iubitorii de muzică clasică există diferenţe ca de la Lună la Soare. Unii se lasă complet hipnotizaţi de pianul lui Chopin, fermecaţi de Brahms, ori subjugaţi de Ceaikovski. Alţii nu pot fi impresionaţi decît de forţa lui Rachmaninov, ori energia lui Prokofiev. Înclin să cred că în acest caz gusturile se rezumă la întrebarea pe care fiecare individ o pune vieţii. Vivaldi îi poate „vorbi” coerent unui om, dar poate rămîne neinteligibil, chiar mut, pentru altul. Sau poate că Vivaldi a putut răspunde odată la întrebări – aşa cum Alexandre Dumas ne-a satisfăcut unele curiozităţi tinereşti – însă acum întrebările sînt mai grele, mai triste şi profunde. Cel mai mare avantaj social al muzicii clasice este, probabil, faptul că ne deschide calea către cunoaşterea altui individ. În căutarea drumului către o altă persoană sau în încercarea de a rezolva enigma pe care „celălalt” o reprezintă, citim cărţile sale preferate – cărţile care îl reprezintă şi în care se regăseşte. Poate că nu sînt pe gustul nostru, dar sperăm că ne pot oferi cîteva fragmente de răspuns. La fel se întîmplă şi cu muzica: poate că nu ne place Brahms, dar dacă prin el ni se destăinuie o mică parte din persoana de lîngă noi, de ce să nu facem efortul să îl ascultăm? Şi cel mai bine ar fi să îl ascultăm aşa cum citim o carte sau cum cunoaştem o persoană: ca şi cum sensul şi scopul întregii noastre existenţe ni s-ar releva prin muzica lui. 

Societatea pe care am construit-o, cu realitatea sa zgomotoasă şi zdruncinată, ne dă rar un moment de răgaz, de regăsire de sine. Ne petrecem majoritatea zilelor satisfăcîndu-ne instinctele primare şi nevoile imediate. Ne zbatem pentru supravieţuire, pentru hrană, pentru siguranţă financiară, pentru putere şi renume, ne zbatem chiar şi pentru urmaşi care ne poartă mai departe genele. Uităm deseori că dincolo de trupurile noastre pentru care purtăm atîta grijă, dincolo de stomacurile pline sau goale, de orgoliile rănite sau satisfăcute, există un întreg univers al necunoscutului, al nebănuitului şi al spiritului. Un univers în care domnesc ordinea şi armonia. Fantasticul muzicii clasice – şi, prin extensie, a acestor zile enesciene – stă în dezrobirea pe care ne-o oferă prin sunetele sale. Sînt sunetele care ne fac să uităm de ritmul infernal al vieţii, de nevoi fizice, de lupte  pentru putere şi de alte slăbiciuni moştenite de la Mama Natură. Sînt sunetele care ne eliberează de noi înşine, care ne îndrumă spre esenţă şi ne reamintesc ce înseamnă a fi om.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.