Din Doroşcani pînă-n Chitila, Cupa Mondială le luase minţile oamenilor. În afara cîtorva băbuţe acre din Tecuci, care, pentru că n-aveau televizor (şi nici internet), erau mai interesate de diminuarea pensiilor decît de combaterea vuvuzelelor, puţini mai păreau să ştie că existaseră vreodată şi chestiuni mai arzătoare decît meciurile turneului final din Africa de Sud.

Dar, mai bine, hai să vedem ce s-a întîmplat ieri într-o familie sărmană din Doroşcani. Acolo, un tată bun la suflet, dar iute la mînie, i-a promis ceva fiului său, iar acum trebuie să se ţină de cuvînt. Vor merge împreună la oraş să repare venus-ul vechi cu lămpi (poate vor mînca şi o îngheţată de cacao) ca să-i poată urmări pe italieni, campionii mondiali en-titre, în meciul cu Paraguay, primul al grupei F.

Doroşcani, ora 6.00 a.m.
- Tată, hai scoală-te
- Ce-i, mă?
- Hai să mergem.
- Măi, tati, ăştia au anunţat caniculă mare şi pentru astăzi. Mi-e să nu murim dracu’ de tot, dacă ieşim din casă. Nu vrei mai bine să mergem mîine?
- Nu, că tot aşa mi-ai zis şi ieri. Nu vreau să pierd şi Italia, după ce am ratat Germania..

Doroşcani, ora 07.00 a.m.
- Hai, mă, Mariane, cum să aibă probleme Italia? Nu-i opreşte nimeni pînă-n finală
- La ce echipă tristă are Lippi, m-aş mira să bată pe cineva la mondialul ăsta. Nu mai pun la socoteală că Pirlo va lipsi de la primele partide...
-Mă, ia nu te mai pune tu cu mine-n gură. Adică am ajuns să nu mă mai pricep eu la fotbal? Uite al dracu, îl face oul pe găină!
- Păi nu-l face?
- Ce să facă?
- Pe ou.
- Gura mă-sii cu oul tău cu tot! Şi cînd îţi spun macaronarii că sunt cei mai buni, păi aşa e! N-ai văzut că nici acum patru ani nu le dădea nimeni nici o şansă şi au cîştigat Cupa? Şi în 86 la fel, au luat titlul la pas.
- În 86?
- Da.
- În 86 a luat Argentina lui Maradona. Dacă vrei să ştii, Italia a luat în 82, cînd a învins Germania Federală în finala de pe Santiago Bernabeu.
- 86, 82, tot aia e.

Doroşcani, ora 11.00 p.m.
- Hai, tată mai repede, poate prindem ultimele secunde, să aflăm măcar scorul. Ce, tot nu merge?!
- Nu ştiu ce naiba mai are! O fi iarăşi lampa cu căciulă, în gura mă-sii, că n-am avut în viaţa mea atîtea probleme cîte am avut cu televizorul ăsta.
- Hai să-l desfacem.
- Să rup sigiliul lui Bichescu? Nu mi-l mai repară ăsta în veci... Hai, bine... Ţine aici. Uite mă, îi sărise căciula de la lampă! Acum ai puţin răbdare, să se încălzească. Ia uite, vezi? S-a aprins. Cît o fi scorul?
- Care scor, că s-a terminat deja…

P.S.
Şi, ca desert, un scurt video din care veți putea afla care va fi noua campioană mondială:

Claudiu BOLOZAN este jurnalist sportiv. De ceva vreme, are şi blog. Îl găsiți la vivir para contarla