"Specială este abordarea, deloc elitistă sau prețioasă" - interviu cu echipa Veiozaarte

27 aprilie 2010
"Specială este abordarea, deloc elitistă sau prețioasă"   interviu cu echipa Veiozaarte jpeg

Veiozaarte a fost votat cel mai bun blog cultural din România la ultimul RoBlogFest. Andrei Ioniță și Tania Cucoreanu au început această aventură în urmă cu un an și jumătate. În timp a ajuns un blog specializat în materiale video cu o atenție deosebită acordată artelor vizuale, muzicii, artelor performative și filmului. Veiozaarte devine o comunitate. I-am invitat pe cei doi inițiatori să ne explice de ce. (C.V.)

Cum și de ce a apărut veiozaarte?

La un moment dat am fost puși în situația de a propune un format de emisiune de jumătate de oră, la un post tv on-line, care emitea în direct. Am propus o emisiune despre arta și cultura alternativă română. Țin minte că pentru episodul pilot am făcut un material despre Roman Tolici, unul despre un cenaclu literar (!!), interviuri cu actorii din piesa Monged, de Vera Ion și prima recomandare (pe atunci aveam o rubrică de recomandări despre cărți, muzică și film) i-a aparținut lui Jean Lorin Sterian. Emisiunea a avut succes încă de la prima ediție, în rîndul colegilor de la televiziunea în cauză și a prietenilor noștri. Dar nici pînă la ultima ediție nu cred că am reușit să adunăm mai mult de 40 de "telespectatori" care să vadă emisiunea live. Așa că dupa vreo două luni de veiozaarte, am deschis și un blog, pe blogspot, unde să arhivăm materialele video și unde să poată fi urmărite de mai mulți oameni. După ce contractul cu televiziunea a expirat, am hotărît să păstrăm blogul, de fapt să-l mutăm pe wordpress și să-l îmbunătățim, ca proiect independent. Așa a aparut veiozaarte.ro. De ce? Cred că dintr-o nevoie de recunoaștere a artei contemporane românești și a oamenilor care activează în acest domeniu.

Ce vă interesează și ce nu vă interesează din scena culturală bucureșteană?

Ne interesează în primul rînd proiectele care au un statement. Nu ne interesează cele care nu au. Cele care se fac de dragul activității și CV-ului. Suntem curioși să cunoaștem artiști care inovează, care ne uimesc și care pot schimba în bine starea culturii noastre. Ne interesează lucrările, procesul de lucru și omul din spatele acestora, "la nivel antropologic", dacă vrei, că tot e o sintagma la moda.

Care vi se par cele mai bune 5 materiale pe care le-ați realizat?

Primul nostru documentar, Vaslui, oraș de film - care prezintă relația regizorului Corneliu Porumboiu cu orașul său natal, Vaslui, urmărind ziua premierei filmului "Polițist, adjectiv", acolo. A fost cu siguranță un moment important pentru noi, atît datorită subiectului cît și a faptului că lucram pentru prima dată un material atît de complex. Și la trenSformers - proiect de artă activă am lucrat destul de mult, mai ales în perioada de documentare efectivă a proiectului artistic "trenSformers". Din păcate, de data aceasta, tehnologia nu a fost de partea noastra și am reușit să pierdem 70 % din materialul brut. A trebuit apoi să ne descurcăm cu restul. Dar am aflat cu această ocazie ce e aia back-up.
Episodul din PUNKS care îl prezintă pe Ciubi, sau Pisica Pătrată, unul dintre cei mai activi grafferi români, ni se pare cel mai apropiat de cum ne dorim să arate această rubrică. Și episodul cu Eugene Buica e foarte tare, mai ales pentru că spune o poveste foarte interesantă, aceea a unui român plecat la 10 ani în SUA și care a fondat una din cele mai faimoase școli de actorie din Los Angeles  - The Acting Corps.
Si concertul  Teengirl Fantasy, un duo american, ajuns în București la una din petrecerile Chestionabil Joint, pe care am avut norocul să-l filmăm, deși eram acolo pentru un alt performance. A, să nu uităm episodul din PUNKS cu Daniel Knorr, artistul care a supărat Parlamentul României.
 
Cît și cum lucrați la un material?

De ceva timp ne-am propus să oferim fiecărui material timpul necesar. Pentru rubrica PUNKS, de exemplu, încercăm să urmărim personajul în zile diferite, în ipostaze diferite și încercăm să strîngem cît mai mult material filmat despre lucrările acestuia; pentru PREVIEW mergem la expoziție/vernisaj, extragem cîteva minute și-i dăm drumul pe net pentru a promova evenimentul în curs.
Lucrăm (filmăm, captăm și montăm) pînă suntem mulțumiți de rezultat.

Cum vă poziționați între sutele de bloguri culturale? Ce are special veiozaarte?

Este un blog de nișă, la început doar unul video căruia i-am adăugat o rubrică DE CITIT în colaborare cu Bogdan Georgescu, Vera Ion, Ana Chirițoiu, Codin Orășanu, Matei Schwartz, Adrian Schiop împreună cu alți invitați surpriză; de partea audio se ocupă Lucian Ștefănescu cu MUZICI'N'CAP și arhivarea emisiunilor "dicționar de sunete rare" de la Radio Europa Libera.
Recent am adăugat două rubrici: MUZ.IN în colaborare cu Andra Matzal și Miron Ghiu, cu și despre artiști străini în România și ZUM.IN în colaborare cu Mihai Tufa, autorul blogului ghizuroi.wordpress.com, care constă într-o serie de interviuri tip "ping pong", cu personalități culturale.

zum.in #1 - Alexandru Solomon from veioza arte on Vimeo.


Specială la veiozaarte este abordarea, deloc elitistă sau prețioasă. Cînd am început proiectul acesta ne-am propus să schimbăm optica multora asupra artei. Arta și cultura trebuie să fie ale tuturor și fiecare individ trebuie să aibă un contact minim cu acest fenomen, indiferent de "clasa" din care face parte. Din păcate există o anumită repulsie a oamenilor față de tot ce e numit cultural. Asta vine tocmai din limitarea accesului acestor oameni la fenomen. Noi vrem sa înlesnim acest acces și să atragem oameni cît mai diverși, prin conținut divers. De aceea vei găsi pe veiozaarte și concerte și mini documentare și muzică și text. Sperăm ca fiecare vizitator care intra pentru o anumită informație să mai găsească măcar una despre care să nu fii știut nimic și cu care să empatizeze.

Despre ce subiecte sau atitudini vi se pare că se vorbește prea puțin în România?
 
Am observat că nu prea se critică aici, iar atunci cînd se întîmplă e greu de acceptat și generează reacții dubioase. Asta cred că vine din faptul că acei care scriu s-au obișnuit să o facă în funcție de prietenii sau "dușmănii", adică să nu fie obiectivi sau sinceri de teamă să nu supere colegul de breaslă. Există o toleranță față de exercițiile artistice mediocre și multă imaginație pentru a scrie elogios despre ele:). Cred că suntem campioni la găsit semnificații ultra-sofisticate, la care autorul nu s-ar fi gîndit niciodată. Aceasta probabil vine dintr-un reflex vechi, cu care am fost obișnuiți și noi, în școală, la orele de limba română unde eram întrebați obsesiv "ce a vrut să zică autorul?"

Ce citiți, de unde vă informați?

Lucrînd într-o comunitate de oameni de cultură, destul de mică, dar foarte informată despre ce se întîmplă în România sau în străinătate, pe cele mai multe lucruri le aflăm de la cei din jurul nostru, pe cale orala. Citim WIRED, Flavorpill, Ginger Group și Hotnews.

Cum vreți să dezvoltați platforma veiozaarte?

În viitorul apropiat vrem să demarăm un proiect de teatru audiofonic contemporan, ar fi primul de acest gen din România, bazîndu-se pe texte scrise de cinci dramaturgi tineri români și de cinci străini. Este un proiect mare care va implica mulți artiști de teatru și muzicieni. Ne mai dorim să dezvoltăm un proiect de documentare a comunităților freeculture din România, în toamna acestui an. Vrem să ne implicăm în cît mai multe proiecte artistice, suntem deschiși și așteptăm propuneri.
Ținînd cont că de curînd am fondat o asociație culturală, retART, sperăm ca în scurt timp să putem produce evenimente și proiecte artistice, nu doar să le documentăm. Pînă acolo însă, trebuie să rezolvăm probleme mult mai practice și imediate, cum ar fi cumpărarea de echipament video pe care, momentan, încă îl mai împrumutăm de la MNAC sau UNATC.
Oricum, cel mai important lucru este acela că veiozaarte a reușit într-un an și jumătate de activitate să se transforme într-o comunitate. Și ce ne dorim cel mai mult și mai mult ar fi ca această comunitate să crească, să creeze, să construiască. Și, ca să încheiem poetic, credem că mediul acesta cultural, în care ne învîrtim, ar fi mult mai eficient și performant dacă oamenii ar colabora în funcție de interese și puncte de vedere comune și mai puțin în funcție de prietenii sau orgolii. Ar trebui să înțelegem că suntem puțini și mai ales că suntem toți în aceeași barcă, iar dacă barca înaintează greu, asta e din cauza valurilor din afară, nu a oamenilor din interior.

MATZE from veioza arte on Vimeo.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.