Retrospectiva celor mai importante evenimente din şah în 2016 

26 decembrie 2016
Retrospectiva celor mai importante evenimente din şah în 2016  jpeg

Pe cînd ne însoţea, 2016 nu părea un an mai deosebit faţă de alţii. Dar acum, uitîndu-mă înapoi, constat că a fost totuşi un an aparte, cu o olimpiadă, două concursuri pentru titlul mondial, seria Grand Prix organizată sub egida FIDE şi seria Grand Chess Tour în organizarea privată a unor promotori ai şahului. Totodată, e şi primul an în care pe dilemaveche.ro a apărut în fiecare luni, aproape fără întreruperi, rubrica de şah botezată „În alb şi negru“. Aşa că în cele ce urmează ne permitem să aruncăm cu linkuri peste tot pe unde ne duce retrospectiva şahistă a anului 2016.

Ar fi vorba mai întîi de Olimpiada de la Baku (Azerbaidjan), din 2-13 septembrie. O pun pe primul loc, înaintea meciului pentru titlul mondial de la New York, nu din motiv cronologic ci pentru că o olimpiadă îi mobilizează direct pe şahiştii din întreaga lume, fie direct, prin participarea la concurs, fie indirect, prin încercările de a fi selecţionat în echipa naţională care merge la olimpiadă. La Baku, previziunile spuneau că americanii sînt printre favoriţi. Echipa SUA s-a întărit puternic în ultimii ani, avînd trei jucători în Top 10 mondial. Previziunile au fost confirmate, nu fără emoţii, şi americanii au (re)devenit campioni olimpici. La feminin, campioane au ieşit, detaşat, chinezoaicele. Reprezentanţii României au terminat pe locul 33 (la masculin), respectiv pe 19 (feminin). Despre nervii şi semnele de întrebare de la Baku am scris în articolul Tweet-ul lui Carlsen, dar interesante au fost şi unele dintre figurile de la olimpiadă, printre care doi filipinezi faimoşi despre care am scris în dilemaveche.ro, Eugenio Torre şi Wesley So.

Meciul pentru titlul mondial la şah de la New York, din noiembrie, dintre deţinătorul acestuia, norvegianul Magnus Carlsen, şi şalangerul Serghei Karjakin (Rusia), a avut parte de patru articole la rubrica „În alb şi negru”. A cîştigat Carlsen, dar acum pare să se uite cît de aproape acesta a fost totuşi de o înfrîngere neaşteptată şi, e drept să o spunem, şi nemeritată. Norvegianul a fost cel care a plusat permanent, dar Karjakin s-a plasat foarte bine în defensivă. După ce Carlsen a egalat in extremis în meciul de 12 partide de şah clasic, faza partidelor de departajare de şah rapid s-a jucat la o singură poartă, cea a rusului, care a clacat înainte de a se putea adapta la ritmul de joc devenit deodată mult mai alert. Unele concluzii ale meciului au fost prezentate în articolul Şahul, ruşii şi politica.

Totodată însă, anul acesta s-a jucat şi un meci pentru titlul mondial feminin la şah, în martie, la Lvov (Ucraina). Chinezoaica Hou Yifan, care domină de cîţiva ani şahul mondial feminin, s-a impus categoric (trei victorii, şase remize) în faţa Mariei Muzychuk, reprezentanta ţării gazdă. Hou Yifan, care a jucat în decembrie şi la Mediaş, la Turneul Regilor, a anunţat în decursul acestui an că nu îşi va mai apăra titlul mondial cîştigat şi că va juca de acum înainte de preferinţă în turneele masculine (sau mai exact, mixte). Despre motivele ei am scris aici.

Pentru China însă, retragerea lui Hou Yifan nu a contat. În seria Grand Prix organizată de Federaţia Internaţională de Şah s-a impus tot o chinezoaică, Ju Wenjun, care deja se anunţă drept o concurentă serioasă la titlul mondial feminin. Seria masculină paralelă a Grand Prix-ului şahist, intitulată Grand Chess Tour, a fost cîştigată de Wesley So. Aflată la a doua ediţie anuală, seria nu este organizată de FIDE, ci de un comitet privat care îi mobilizează pe sponsori, mai precis pe magnatul american Rex Sinquefield. Au fost patru turnee Grand Chess Tour anul acesta, la Paris, Leuven, Saint Louis şi Londra, Wesley So impunîndu-se în ultimele două şi trecînd astfel pentru prima oară în carieră de pragul de 2.800 de puncte Elo.

Cu toate că i-am făcut retrospectiva principalelor evenimente, anul competiţional 2016 nu s-a încheiat pentru şahişti. Luni, 26 decembrie, încep la Doha campionatele mondiale de blitz şi şah rapid. Campionii mondiali Magnus Carlsen (şah rapid) şi Alexander Grischuk (Rusia, la blitz) vor încerca să îşi apere titlurile în faţa unor jucători mai tineri sau mai experimentaţi, dar în orice caz bine motivaţi de premiile consistente puse la bătaie de organizatorii arabi. Însă despre aceste campionate voi scrie săptămîna (şi anul) care vin.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 39 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online "În alb și negru".

Soluția diagramei 38 de săptămîna trecută: 1. Txh5+! gxh5 2. Dxe4+ Rg7 3. Dxa8 şi albul
cîştigă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: În 2016, Magnus Carlsen a rămas campion mondial după un meci cu peripeţii jucat la New York cu rusul Serghei Karjakin (AFP Photo/Eduardo Munoz Alvarez).

diagram39 png png
anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.