Retorica rîsului

12 decembrie 2011
Retorica rîsului jpeg

Rîde. Delicat, timid, sobru, zguduit, în cascadă, cu tot corpul. Uneori, rîsul ei devine şoptit, misterios, vag insinuant, chiar şuierător. Rîde după partitură. Rîde după salturile unor mingi, zglobii, lente sau înfundate. Rîde la comandă. O oră întreagă, Antonia Baehr a rîs. Un spectacol aparent simplu, fals monoton, se dovedeşte a fi un tratat complex despre mecanica rîsului. Binecunoscuta hiperconceptualizare din performance-ul contemporan (că dans nu-i mai putem spune) ia uneori forme încîntătoare.

Invitat în cadrul „Zilelor strîmbe”, spectacolul Antoniei Baehr, Rîs (Lachen - Rire – Laugh) dezvoltă o dramaturgie a rîsului. „În aprilie 2007, Antonia Baehr a început să lucreze la această piesă monumentală cerînd cîtorva prieteni să îi sărbătorească ziua de naştere făcîndu-i cadou „partituri de rîs”. Partiturile urmau să fie compoziţii pentru Antonia Baehr singură pe scenă, cu lungimi între 5 şi 15 minute, concentrate pe actul de a rîde şi nu pe dorinţa de a fi amuzant. Muzicieni, artişti vizuali, dansatori şi performeri, precum şi membri ai familiei Baehr au răspuns cu aproape 20 de partituri de o mare varietate” (prezentarea spectacolului).

Rîsul construiește și deconstruiește personaje, este o trăsătură umană definitorie și, prin urmare, psihanalizabilă. Antonia Baehr interpretează consecutiv mai multe personaje, uneori alternativ în duete, caracterizîndu-le exclusiv prin rîs ca și cum ar juca numai didascalii cu o singură indicație: rîzi. Rîsul disecă psihicul, tipologiile umane sînt convenționale, trecerea din starea de rîs în cea „civilă” se face abrupt, asumat. Se arhivează tipuri de rîs, dar și feluri de a te face că rîzi. Autentic versus fals.

De la portrete, Antonia Baehr trece la mecanica rîsului, urmînd indicațiile tatălui ei de a trasa o genealogie a rîsului. Folosind o lentilă concavă care mărește imaginea (propriul chip) grotesc, prin deformare, Antonia Baehr pune la microscop sunetul rîsului și posibile trasee ale acestuia: animalic (de la lup la păsări), vampiric, horcăit, macabru, fantomatic.

Ultima parte a acestui studiu performativ pune deschis problema rîsului la comandă. Un stimul fals declanșează o reacție adevărată? „Rîsul fals nu poate fi contagios”, susține mama Antoniei Baehr într-o înregistrare audio. Umanul poate fi mecanizat pînă la reacții primare precum rîsul, dar odată falsificată reacția, aceasta nu poate genera decît o tot reacție artificială. Autenticul este exclus. Antonia Baehr începe să rîdă la comandă. „Nu, rîsul fals nu e contagios”, îi răspunde mama ei rîzînd.

Teatrul Odeon
Rîs (Lachen - Rire - Laugh)
concept, interpretare, compoziție și coregrafie: Antonia Baehr (Germania)
colaborare artistică și coregrafie: Valérie Castan
dramaturgie : Lindy Annis
creație sonoră și compoziție : Manuel Coursin
regia de sunet: Samuel Pajand
creație lumini: Sylvie Garot
regie de lumini: Rima Ben Brahim, Raphaël Vincent
producție: make up productions
co-producție : Les Laboratoires d'Aubervilliers, Les Subsistances, Lyon
Sprijinit de administrația culturală a orașului Berlin
foto: Marc Domage

Spectacolul a fost invitat de către Căminul Cultural în cadrul programului ”Zilele strîmbe”.

Căminul Cultural este un proiect nomad ce oferă un cadru performativ și discursiv pentru practica artistică și politică. Direcția artistică a proiectului este asigurată de artiștii Brynjar Bandlien, Farid Fairuz și Manuel Pelmuș. Proiectul este administrat de Asociația culturală Solitude Project în cooperare cu Bandlien/Pelmuș.

Programul „Zilele Strîmbe” desfășurat între 18 octombrie – 25 noiembrie și-a propus să abordeze, în mod performativ, forme și probleme delicate sau generatoare de tensiune în cadrul societății românești și nu numai.

Oana Stoica este jurnalist şi critic de teatru.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.