Recunoștință pentru viața pe care o avem

20 martie 2019
Recunoștință pentru viața pe care o avem jpeg

În jurul meu se petrec lucruri extraordinare. Azi am intrat din nou în sala de operații, alături de o pacientă cu tumoră cerebrală, în vîrstă de 42 de ani. Ca psiholog și psihoterapeut, am mai intrat în sala de operații la diferite cazuri medicale. Îmi place spațiul nostru comun, atunci cînd abordarea unui om aflat în suferință se face în felul acesta, și medical, și psihologic. Dar să poți să fii parte dintr-o echipă care operează pe creier cu pacienta trează sub anestezie de tip „awake brain surgery” este fabulos.

A fost o intervenție de succes datorită colegilor mei: medici neurochirurgi, medic anestezist și asistente medicale care aduc atîta alinare. Nici nu realizezi măreția acestora, pînă cînd le vezi virtozitatea cu care operează. 

Eu am stat băgată sub cîmpul operator, ținînd-o pe pacientă de mînă și vorbind cu ea pe parcursul întregii intervenții. Rolul meu a fost să vorbesc cu pacienta, în timp ce era operată, pentru a urmări funcțiile cognitive, motricitatea mîinilor etc.

A fost un caz care m-a făcut să redescopăr și să practic recunoștința. Ne-a afectat pe toți emoțional. O mama tînără cu un diagnostic atît de greu. Într-o zi, a durut-o capul, iar de aici a început totul. Viața i-a fost aruncată în haos.

Nu sîntem vreodată pregătiți pentru pierderea cuiva sau pentru evenimentele dramatice care ni se pot întîmpla. Nu putem evita suferința pe care acestea o aduc, și nici nu putem îngheța viața în mersul ei, așa cum ne-am dorim noi să rămînă.

Nu vom rămîne veșnic tineri, deși gîndirea de tip magic pe care o dezvoltăm, cum că „mie nu mi se va întîmpla nimic”, se zdruncină în momentul în care primim noi – sau cineva apropiat – un diagnostic, pierdem pe cineva pe care iubim etc. Conștientizarea capriciilor existenței și a neprevăzutului ne dezvăluie că nu putem eluda la nesfîrșit sentimentul de singurătate și responsabilitate pentru propria viață care-i limitată în timp, și nu veșnică.

Irwin Yalom, medic psihiatru, psihoterapeut și fost profesor la Universitatea Stanford, vorbește despre limitele imuabile ale vieții – limite de timp, putere sau sănătate. Identifică niște limite care respectă principiul universalității, acestea fiind stabilite împreună cu pacienții care au supraviețuit unor afecțiuni oncologice și pe care i-a susținut pe parcursul grupurilor de suport. Pacienții au completat un chestionar format din 60 de itemi prin care li se cerea să identifice ce au învățat din participarea la aceste grupuri. Aceștia au selectat aceiași 5 itemi din cei 60, cît cuprindea chestionarul, fiind o surpriză pentru echipa de cercetare. Aceștia sînt:

● Să recunosc că viața este uneori incorectă și nedreaptă.

● Să recunosc că, în cele din urmă, moartea și unele dureri ale vieții nu pot fi evitate.

● Să recunosc că, indiferent cît de apropiat sînt de alți oameni, tot singur trebuie să înfrunt viața.

● Să mă confrunt cu problemele fundamentale ale vieții și morții și, astfel, să-mi trăiesc viața mai onest și să fiu mai puțin prins în trivialități.

● Să învăț că, în cele din urmă, trebuie să-mi asum responsabilitatea pentru felul în care trăiesc, indiferent cîtă ghidare și cît sprijin primesc de la ceilalți.

Din experiența mea, am înțeles că vindecarea vine din centrarea pe momentul prezent, este ceea ce specialiștii în neuroștiințe propun: mindfulness – a conștientiza momentul. Ceea ce avem real este doar momentul prezent și ține de noi cum ne raportăm la acesta. Ne putem raporta cu recunoștința faptului că sîntem întregi, că putem vedea lumea, auzi lumea, mirosi lumea, că ne putem mișca prin lume. Toate aceste simțuri le luăm ca pe un dat, ca pe ceva ce ni se cuvine și nu le mai privim cu recunoștință.

A merge, a putea alerga, a mirosi parfumul teilor de la final de mai, a privi albastrul cerului nu necesită decît să ne oprim puțin și să conștientizăm cît de norocoși sîntem că putem face acesta. Trăitul pe pilot automat al zilelor noastre, mersul trepidant în care se petrece în mod constant ceva și care ne menține nivelul anxietății crescut, ne face să nu ne mai permitem timp pentru noi. Or, tiparele societății de azi nu ne educă în sensul de a ne fi aproape nouă înșine, ci ne educă în spirtul consumului, să vrem constant din ce în ce mai mult, să nu ne fie suficient ce avem și să nu acceptăm mai puțin. Să nu ne acceptăm limitele, să nu acceptăm că facem greșeli, din contră să căutăm să performăm, să fim competitivi cu noi înșine și cu cei din jurul nostru iar reversul este un diagnostic care ne schimbă percepția invincibilității în care avem tendința magică de a ne îmbrăca. 

Cătălina Dumitrescu este psiholog clinician specialist, psihoterapeut în terapie cognitiv-comportamentală, psiholog autonom în psihologia muncii.

Foto: flickr

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.