Prima zi, partea a doua

Filip STANDAVID
4 iunie 2011
Prima zi, partea a doua jpeg

Dragă Lizișor,

Dădeam să plec din București și ce să vezi? Din tramvaiul 21 coboară un flăcău ușor toropit, îmbrăcat în niște straie populare pe care nu le-am identificat exact - pălărie, ilic albastru (în Ardeal îi zice laibăr), ie și cioareci. Avea un rucsac în spinare, da' ăsta nu se pune. Am zîmbit cît pentru șapte: TIFF-ul de anul ăsta începe aducîndu-mi aminte de cel din 2004.

Băncile tricolore precum cea care apare în spotul de-atunci au dispărut de multicel din Cluj, dar în schimb s-a învrednicit cineva să spoiască cinematograful Victoria. Dus e albastrul ăla scorojit, i-a luat locul un gri elvețian de neutru. Încă se mai lucrează înăuntru (sus sînt niște scaune în țiplă), iar nevoia de reglaj fin se cam simte - o fi, poate, din cauza cafenelei apărute în incintă, a cărei muzică acoperă cînd și cînd proiecția.

Iar asta ustură cînd proiectezi

, filmul apucatului ăla de Werner Herzog. Știi cum probezi un regizor mare - ori de cîte ori îi vezi filmele, ele își păstrează intacte îndrăzneala și puterea de a te zdruncina nițel. Apropo, cine pretinde că-l înțelege din prima pe Herzog minte: m-am uitat și-acum ca prostul la purceii care continuau să sugă de la scroafa moartă și nu pot pretinde că sînt sigur ce-a vrut să spună poetul.

Explicații necesare celor care n-au văzut filmul (și o rugăminte - să facă bine să-l vadă): toate personajele suferă de nanism, și nu numai. Rămase la sanatoriu în grija unui singur și nefericit supraveghetor, le-apucă amocul. "Cînd ne comportăm bine nu observă nimeni, cînd ne comportăm rău nimeni nu uită", spune unul dintre răzvrătiți.

E un film cum numai în Germania lui 1970 s-ar fi putut face: radical, scandalos, imposibil de uitat. Are și umor (bătaia cu frișcă e, aici, una cu macaroane), și blasfemie - o maimuță crucificată -, și momente de neașteptată gingășie: "Se poate gîndi la Rai gîndacul țintuit în insectar?", întreabă cineva. 

Ba chiar s-ar putea gîndi, dacă supraviețuiește Apocalipsei nucleare despre care tratează Dublu Hitchcock (Double take), al lui Johan Grimonprez. Am ratat din cauza lui Venus neagră și, sincer, îmi cam pare rău. 

Grimnoprez amestecă prea multe într-un singur film pentru gustul meu. Reverențe lui Hitch, secvențe de documentar cu o dublură a regizorului ajunsă la bătrînețe, reinterpretarea unei povești a lui Borges, o scurtă istorie a războiului rece, reclame din anii  '50 la cafea solubilă. Mai pune și cîteva înjurături la adresa televiziunii  "care ne tîmpește, tu!" și e ca și cum mi-ai fi servit dis-de-dimineață lapte, ciorbă, pîrjoale, stridii și merdenele. Hitch, firește, e adorabil, dar orice fan cu temele făcute știe povestea McGuffin-ului, iar felul în care e ea repusă în context nu mă convinge.

 

Despre război e vorba și în Lacrimi în Gaza (2010, r. Vibeke Løkkeberg), un documentar norvegian despre conflictul dintre Israel și palestinieni. Titlul pare să spună totul. Aș! Știrile pe tema asta tind să formeze o muzică monotonă și tare obositoare: de-atîta zgomot riști să nu mai auzi o fată de 11 ani care povestește pe un ton egal și matur felul crunt în care a rămas orfană. Cînd nu s-a mai putut stăpîni și-a început să plîngă mi-a venit să fug din sală.

Să-ți mai povestesc de fătuca de vreo șapte ani care-l minte la urgență pe fratele mai mic (făcut zob) că uite-acuși se duce după mama? De femeia care, în casa care s-a prăbușit într-o rînă și are o ditamai gaura în acoperiș, mătură podeaua? Ai impresia că știi ce te-așteaptă la un film dintr-ăsta. Te-așteaptă iaduri despre care nu știai că există și unele ceva mai familiare: cine, spune-mi tu, poate chicoti aproape-ntruna la un astfel de film? Vecinele mele de rînd!

Nu-i vorbă, bube i-am găsit și lui: directețea scenelor de la urgență, de pildă, e șubrezită de cîteva tablouri mult prea studiate ca să fie cu adevărat emoționante. Filmul e asumat unilateral, deși perspectiva e totuși folositoare: vezi cu groază cum se radicalizează puștanii de școală primară. Iar scena care te nenorocește înfășișează nu unul, nu doi, ci trei copilandri. Primul are un glonț în piept. Al doilea - două. Al treilea a fost împușcat de-aproape, în moalele capului. Nu știu ce- să fac cu imaginea asta, dar de scăpat de ea, nici pomeneală!

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.