Joi şi vineri, 26 şi 27 noiembrie, ora 19, la Teatrul Act are loc premiera naţională a piesei Apă de mină de Csaba Székely. Traducerea: Sándor László, echipa spectacolului: Ioan Coman, Alexandru Potocean, Virginia Mirea, Alin Florea, Irina Antonie, Vladimir Iuganu, Bobo Burlăcianu, afiş: Paul Mureşan. Mulţumiri speciale domnului Alexandru Dabija. Un proiect coordonat de Oana Stoica.

Cînd Csaba Székely a început să scrie Trilogia minelor, în 2010, teatrul românesc ignora satul ca posibilă temă de dezbatere. Dramaturgul mureşean a intuit potenţialul scenic al ruralităţii şi a avut luciditatea să scormonească în puroiul moral al satului României postcomuniste, într-o vreme în care mîndria de agricultor sau miner, indusă tovărăşeşte în vechiul regim, dispăruse odată cu locurile de muncă, lăsînd în urmă oameni sărăciţi, tot mai afundaţi în propria disperare, tot mai îndîrjiţi de mizerie, măcinîndu-se singuri, în tăcere, cu inima tăbăcită de alcool şi suferinţă.

Satul maghiar transilvănean din Trilogia minelor este exponentul oricărei comunităţi rurale din România, indiferent de limbă sau religie.

Abordînd teme distincte – rata mare a sinuciderilor în rîndul populaţiei maghiare (Flori de mină), conflictul româno – maghiar şi mafia lemnului din primăriile săteşti (Beznă de mină), ipocrizia bisericii ca instituţie (Apă de mină), Trilogia minelor scanează degradarea omului în condiţii- limită de supravieţuire materială şi disoluţia comunităţii rurale pe fondul sărăciei. Abilitatea dramaturgului este de a ataşa acestei resemnări forţate un umor scînteietor şi replici ascuţite ca bisturiul, care lovesc cu atîta precizie încît nu ştii dacă să rîzi sau să plîngi.

„Lumea Apei de mină este o lume unde mina e închisă, dar oamenii sunt și mai închiși. Unde iubirea poate ajunge departe, dar universul se termină la satul vecin. Unde băutura e otrăvitoare și poezia nu are rimă. Este o lume în care tragedia e la ordinea zilei și fiecare încercare de a evada sau măcar de a găsi un sens în acest întuneric poate provoca un nou dezastru. Și totuși merită să încerci.” – Csaba Székely        

Fotografii: Adi Bulboacă, Bogdan Bobocescu 

 
APĂ DE MINĂ

APĂ DE MINĂde Csaba SzékelyTraducere de Sándor LászlóEchipa spectacolului:Ioan Coman, Alexandru Potocean, Virginia Mirea, Alin Florea, Irina AntonieScenografia: Vladimir IuganuMuzica: Bobo BurlăcianuAfiş: Paul Mureşan

Posted by Teatrul Act on Thursday, November 19, 2015