Luni, 11 iunie, de la ora 20, la Centrul Ceh are loc proiecţia Photon, al doilea lungmetraj al regizorului Norman Leto (Łukasz Banach), narat de actorul Andrzej Chyra.  Photon a fost descris de către critici ca fiind o însumare ultraambițioasă a cunoașterii umane, care combină atît o perspectivă vizuală fantasmagorică, cît și un voiceover presărat pe alocuri cu un fin umor negru.

Photon explică crearea Universului – în primele 20 de minute se portretizează începuturile spațiului cosmic propriu-zis, ale stelelor și planetelor. Apoi, povestea trece printr-o fluentă tranziție în a doua parte, numită simplu, Life, unde naratorul Andrzej Chyra oferă explicații asupra a ceea ce este cunoscut astăzi ca fiind originea vieții (și ceea ce rămîne încă în negura timpurilor, necunoscut de noi).

Documentarul avangardist științifico(-fantastic) al lui Normal Leto este de departe o călătorie ambițioasă și amețitoare prin istoria Universului, de la Big Bang la revoluția cuantică și mai departe.

Inspirat de lucrările celebrului autor David Deutsch (The Beginning of Infinity, The Fabric of Reality), Leto își înmărmurește publicul cu un eseu complex, dar fascinant despre misterele spațiului terestru și cosmic. Teoriile sale sînt transmise prin intermediul unui voice-over ușor amuzant și sînt acompaniate de o serie de animații CGI șocante cu valuri și particule, ilustrînd concepte științifice abstracte precum cîmpul Higgs, prin modele 3D impecabile.

A durat cinci ani pînă cînd Photon a fost finalizat, iar documentarul îmbină explicații asupra fenomenului vieții, văzut de știința modernă cu scene din viața propriilor părinți ai regizorului, în activitățile acestora cotidiene.

Leto este scenarist, regizor, editor și totodată directorul de animație pentru Photon și a reușit să compună o înșiruire amețitoare de elemente pentru a crea o adevărată bijuterie cinematografică.

Aşadar, vă aşteptăm pentru o nouă aventură cinematografică, ultimul film la Centrul Ceh din cadrul acestei serii Documentary Mondays. Ca de obicei, intrarea este liberă şi berea Budweiser Budvar din partea casei.