N. red.: Am primit această scrisoare de la un cititor dilematic din Paris. Așteptăm și opiniile altor cititori.
 
Stimate d-le Victor Ponta, 
 
Mă numesc Dan Angelescu, sînt profesor la Universitatea Paris-Est din Franța. Am un doctorat în fizică de la universitatea Princeton, o licență de la California Institute of Technology (amîndouă în Statele Unite), iar înainte de aceasta am fost olimpic la fizică. Trăiesc în diaspora de douăzeci de ani. Vă mărturisesc că niciodată nu m-am considerat nici peste poate de inteligent, și nici nu m-am mîndrit cu capacitatea de a înregistra și interpreta detaliile subtile ale tuturor situațiilor. Însă declarația pe care ați făcut-o pe postul de televiziune Antena 3 ("S-au organizat, deja aveau pancartele pregătite de dimineaţă că o să blocheze, au venit seara, domnul Diaconescu ştie că în diaspora au trimis la 7-8 seara autobuze cu oameni, au blocat secţia şi v-au trimis poze") mi-a demonstrat că, față de o persoană ca dvs., sînt aproape primitiv. Ba chiar aș merge pînă la a mă considera prost, prin comparație.
 
Eu am venit naiv la vot la secția de la Ambasada României din Paris, am stat la coadă alături de oameni care mi s-au părut perfect normali, și care au așteptat ca și mine ore în șir la coadă. Departe de mine gîndul că aceștia se prefăceau a fi oameni obișnuiți, fiind de fapt agenți aduși acolo în scopuri electorale. Însă, în apărarea mea, trebuie să spun că erau foarte bine camuflați: un domn cu o fetiță în cărucior, un altul care spera să voteze pînă la 20.30 ca să poată să își ia băiețelul de la cinema, o fată care citea poezii. În orele de coadă, am ajuns să ne cunoaștem, și am ajuns chiar să cred că și ei erau naivi și proști ca mine. Sau poate, cum ați observat dvs., încercau să mă manipuleze. Nu știu.  
 
La ora 21, încet-încet, coada a înaintat și ne aflam în centrul de votare. Stupid din partea mea, însă aveam impresia că legea spune că în aceste condiții îmi trebuie respectat dreptul la vot. Așa credeau, aparent, și cei din jurul meu.  Ei bine, se vede că nu am înțeles bine textul legii, deși l-am recitit de mai multe ori de pe site-ul web al ambasadei. Ba chiar domnul președinte al secției de votare mi-a explicat că deși așa e legea (aici măcar nu m-am păcălit !), și deși s-a făcut cerere la biroul electoral central ca programul de votare să fie prelungit, a primit instrucțiuni clare ca votarea să se oprească la 21.00 deși erau persoane în secție care au fost împiedicate să voteze. 
 
Atunci, furios, am strigat și eu, ca şi cei din jurul meu, "Vrem să votăm !". Nu am avut pancarte, nu știam că trebuiau pregătite dinainte (ce idee originală ați avut!), și de altfel în jurul meu nimeni nu avea. Toți păreau oameni obișnuiți, frustrați însă de decizia pe care o considerau ilegală de a nu li se acorda dreptul la vot, și reclamîndu-și-l. Un drept care (pentru noi, cei proști, cel puțin) ar trebui să fie constituțional. Chiar am crezut pentru o secundă (orice bănuială mi-a fost însă risipită după intervenția dvs. la televizor) că dumneavoastră ați fi fost personal implicat în această organizare proastă a alegerilor, pentru ca noi cei din străinătate să nu putem vota așa cum am dori. Probabil o altă consecință a manipulării la care am fost supus, inconștient. Ce bine că m-ați luminat!  
 
În naivitatea mea, nu mi-am dat nici măcar seama că puteam să fiu transportat cu autobuzul, gratuit, de către acei domni manipulatori la care ați făcut aluzie dvs. Eu am venit ca prostul cu mașina, stînd în trafic, consumînd benzină și plătind o parcare scumpă ca să mă pot prezenta la vot. Vă rog ca la turul 2 să se publice lista stațiilor autobuzului electoral, ca să putem profita cu toții de el.  
 
Recitind ce am scris, mi-am adus aminte, nu știu de ce, de anii de doctorat și de lunile de muncă pe care le-am petrecut la redactarea tezei. Și mi-am dat seama că pînă și aici, domnule Ponta, v-ați dovedit pe deplin superioritatea. Pentru dvs. totul trebuie să fi fost așa de simplu și de ușor, de parcă altcineva v-ar fi scris deja textul, dvs. rămînîndu-vă doar să îl transcrieți. Păcat că noi, cei proști, nu înțelegem cum merg lucrurile. Ce bine însă că vă găsiți timp să ne explicați dumneavoastră, întotdeauna cu elocvența exemplului personal. Vă mulțumim!  
 
Cu multă considerație, 
Dan Angelescu
Profesor
Universitatea Paris-Est
Franța
 
Paris, 3 noiembrie 2014