Omul care nu mai aduce cartea

Publicat în Dilema Veche nr. 617 din 10-16 decembrie 2015
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

După 15 ani, emisiunea lui Dan C. Mihăilescu de la PRO TV se desfiinţează. Să ne bucurăm că a durat atît (în ciuda multor scepticisme, în primul rînd ale criticului) sau să fim trişti că nu mai este? “Nici aşa, nici altminteri”, vorba lui Caragiale. Mai bine să stăm strîmb şi să cugetăm drept.

Într-un text scris cu sprinteneală, spumoşenie şi inteligenţă, aşa cum ne-a obişnuit, Dan C. Mihăilescu spune că decesul emisiunii s-a petrecut “cu graţie amicală, comprehensiune ludic-reciprocă şi suavă resemnare de ambele părţi”, că nu poartă ranchiună postului şi că a rămas deschisă “orice cale de revenire, cu condiţia găsirii unei surse credibile şi «cu blazon» de sponsorizare”. E galant, cum îl ştim. Şi face o frumoasă recapitulare a acestor 15 ani în care a adus cartea în faţa unui public amestecat, de la “liceeni aburiţi şi şomeri de toate vîrstele” pînă la “academicieni, stilisticieni, oenologi, scenografi, teologi, financiari, muzeografi, coregrafi, patisieri şi tot ce mai vreţi dumneavoastră”. Tocmai acesta a fost “secretul” emisiunii. N-a fost un “lux cultural excesiv”, cum zice Dan C. Mihăilescu. A fost o găselniţă excepţională, realizată după tot tipicul şi cu tot harnaşamentul televiziunii din Pache Protopopescu. Nu se putea găsi cineva mai potrivit decît Dan C. pentru a vorbi despre cărţi într-un mod inteligent, viu şi “pe-nţeles”. Nu se putea găsi cineva mai obsedat de cărţi şi lectură, cu un orizont al gusturilor larg şi divers (dar bine strunit de un bun conservatorism), capabil să prezinte la fel de firesc un eseu filozofic “greu”, un jurnal de călătorie sau un bestseller oarecare şi să găsească în fiecare cîte-o boabă de farmec şi de plăcere a cititului.

Dan C. a fost, timp de 15 ani, un fel de furtună bonomă care dădea buzna în casele oamenilor timp de cîteva minute, vorbind despre cărţi şi scoţîndu-i din tiparele vieţii obişnuite. Punîndu-i pe gînduri. Audienţa emisiunii sale era bună, arată o analiză din Forbes: în 2015, a avut în medie 416.000 de telespectatori pe minut. E foarte mult pentru o emisiune despre cărţi. E mai mult decît media de audienţă a unor televiziuni de ştiri şi decît audienţa unor talk-show-uri despre care se vorbeşte mult şi cărora li s-a dat o exagerată atenţie numai pentru că au produs, pe bandă rulantă, scandaluri şi atacuri, inducînd ideea că “asta e actualitatea”.

Dintre aceste sute de mii de telespectatori, 53 % sînt cu studii medii; nu e vorba, aşadar, despre o emisiune pentru intelectuali care stau cu degetul la tîmplă. E (a fost) pentru cititori de tot felul. N-a fost, aşadar, un “lux cultural excesiv”, ci o emisiune TV normală, bine făcută, care a adus enorme servicii ideii de lectură în societatea noastră. De ce s-a desfiinţat, atunci? Pentru că PRO TV vrea să “eficientizeze” grila de programe, iar “Omul care aduce cartea” nu aducea şi beneficii financiare. În termeni strict economici, decizia e justificată.

Dar nu mă pot reţine să nu mă întreb: de ce nu aducea beneficii financiare? De ce o asemenea emisiune nu a atras mai multă publicitate ori vreun sponsor strategic? De ce companiile de la noi – româneşti sau multinaţionale – nu au vrut (sau au vrut în prea mică măsură) să se asocieze cu inteligenţa, farmecul, expresivitatea, cultura unui personaj ca Dan C.? Căci, dacă stăm strîmb şi judecăm drept, costurile de producţie ale unei asemenea emisiuni sînt – faţă de producţii precum “Master Chef”, “Românii au talent” şi altele asemenea – un fleac. De ce nu s-au găsit banii necesari pentru a o produce în continuare?

E o întrebare care ar trebui să ne preocupe pe toţi. Căci, de la 1 ianuarie, “omul nu ne va mai aduce cartea”. Şi prin asta nu pierde el, nu pierde PRO TV. Pierdem toţi.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.