În perioada 1-11 noiembrie 2018, la Seneca Anticafe are loc o nouă ediție a Săptămînii Afișului Activist, lansată de A4Activism. Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, dezbatem ce a însemnat activismul acum 100 de ani, cum comunicau organizațiile societății civile într-o perioadă marcată de efectele războiului, dar și despre arta angajată în viața societății. Vedeți aici o galerie cuprinzînd afişele anului 1918, pe teme precum: pace, propagandă de război, sănătate publică, agricultură și mediu înconjurător, drepturile omului și femeii, drepturile animalelor, sport și filme. 

Proiectul A4Activism a fost inițiat de agenția Creionetica în 2017 din nevoia de a crea o punte între activiștii și designerii din România și de a oferi niște repere vizuale organizațiilor societății civile. Prin platforma online www.a4activism.ro, albumul de postere activiste și evenimentele anuale, A4Activism prezintă o scurtă istorie vizuală a mișcărilor activiste din 1863 (cînd a apărut prima campanie activistă a organizației Anti-Slavery) și pînă în prezent.

Anul acesta, la cea de-a doua ediție, A4Activism propune o incursiune în ceea ce reprezenta activismul acum 100 de ani. Anul 1918 a marcat sfîrșitul Primului Război Mondial, iar ceea ce se numea „societate civilă“ era reprezentată de ONG-uri precum Anti-Slavery International, Crucea Roșie, Cercetașii S.U.A, Cercetașii României, Mișcarea britanică pentru Pace. Printre artiștii care au marcat această perioadă istorică sînt Charles E. Chambers, Alphonse Mucha sau Jules Cheret, părintele posterului modern. Evenimentele sînt organizate cu ajutorul logistic al Seneca Anticafe. Participarea este gratuită.

Agenda evenimentului:

Vernisajul expoziției – 1 noiembrie

19:00 – Prezentarea proiectului și a expoziției – Andrei Bucureci, creative director Agenția Creionetica

20:00 – Arta angajată – invitat Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată), street artist, și Valentin Suciu, creative director Jazz Communication

Dezbatere: Ce însemna biodiversitatea acum 100 de ani – 6 noiembrie

17:30 – Proiecția de film – Tarzan of the Apes

19:30 – Dezbatere cu invitați din partea WWF România: Cătălina Murariu, coordonator educație pentru dezvoltare durabilă și Adriana Trocea, responsabil comunicare.

Dezbatere: Campaniile de propagandă acum 100 de ani –  8 noiembrie

17:30 – Proiecțiile de film: Charlie Chaplin – A dog’s life și Shoulder Arms ('46) și animația The Sinking of the Lusitania ('33)

19:30 – Dezbatere cu invitații speciali Claudiu Crăciun, profesor Științe politice, SNSPA și Iulian Bobîrnea, reprezentant Crucea Roșie Română

Party A4Activism – 10 noiembrie

Point (Str. General Eremia Grigorescu 10) 

19:00 – Expoziție „PosterJam Offbeat Series” pe tema #Activism

20:00 – VR live painting cu artistul Pisica Pătrată și suport VR by Gateway

Petrecerea aniversară: 5 ani de Creionetica

Participarea este gratuită pe bază de înscriere la adresa [email protected].

Pentru mai multe informații accesați site-ul www.a4activism.ro.

Expoziție „Activism Jam“

Două proiecte care celebrează afișului, PosterJam și A4Activism, se unesc pentru a expune viziunea designerilor asupra activismului. Astfel se conturează o comunitate în care artiștii și societate civilă să colaboreze pentru o comunicare vizuală cît mai creativă.

PosterJam, asemenea A4Activism, dorește să construiască comunitate pe care să o provoace să fie creativă. A plecat de la dorința a trei desgineri, Artemisa Pascu, Andrei Turenici și Andrei Grosu, de a contura un spațiu unde poți să experimentezi și să îți întreci propriile limite. Organizează lunar un concurs de postere, pe o anumită tematică. 
Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată) este cunoscut pentru personajele lui pisicești apărute prin oraș. A conturat volumul Istoria Benzii Desenate Românești și e responsabil pentru înființarea Muzeului Benzii Desenate din București. Vom combina arta angajată cu tehnologia, printr-o sesiune de live painting susținută de Pisica Pătrată & Gateway VR Studio – Virtual Reality Arcade Bucureşti.

Agenda evenimentului
• 19:00 – Expoziție PosterJam Offbeat Series pe tema #Activism
• 20:00 – VR live painting cu artistul Pisica Patrata și suport VR by Gateway VR Studio – Virtual Reality Arcade Bucureşti 
• Petrecerea aniversară: 5 ani de Creionetica