O știre europeană

6 ianuarie 2020
O știre europeană jpeg

Tocmai am văzut la televizor o știre despre terapia prin sunet. Știrea arăta că mai nou la Bruxelles, seara, după orele de muncă, oamenii preferă să se relaxeze ascultînd sunetele de gong specifice mănăstirilor orientale. Cineva într-o costumație aparent adecvată - maestra de ceremonii care conducea cursul - era prezentat lovind repetat un astfel de clopot. O doamnă era filmată mărturisind că ea scapă de stres după ședință. În comentariu, redactorul adăuga că terapia prin gong încarcă subiecții cu energia necesară pentru următoarea zi de muncă. Nu mai e yoga, nu mai sînt sălile de sport, acum la modă e gongul.

Știrea continua: enoriașii revin în unele biserici din oraș, dar nu pentru slujba de seară, ci pentru concertele de orgă. Un alt fel de terapie prin sunet, o altfel de „vecernie”. Un stareț explica: „muzica ne ajută să ieșim din noi înșine” pentru a asculta operele compozitorilor. Totul se rotunjea cu părerea expertului, un psiholog (în mod greșit, cred, prezentat în calitate de psihiatru), care spunea că oamenii resimt nevoia de spiritualitate, că „tehnica” (iarăși, probabil mai exact ar fi fost tehnologia) nu îi mai satisface.

Moment la care am realizat că mă aflu în fața unei știri europene exemplare. Că dacă cineva ar cere o știre care să reprezinte comunitatea mediatică europeană, aceasta ar putea fi propusă fără ezitare. Subiectul e „european”. Este vorba de stresul modern și de combaterea lui prin metode orientale - o altă formă de apel la spiritualitatea asiatică, cu care Europa a venit în contact de multă vreme. Tema atinge și un aspect specific al vieții contemporane, respectiv nevoia de reechilibrare după un presupus „abuz de tehnologie”. Spiritualitatea locală europeană iese în întîmpinarea acestei căutări și încearcă un fel de sacralizare a concertului. Și pentru audiența televiziunii din România care a tradus știrea, dezbaterea propusă e semnificativă. Și aici „corporatiștii”, dar cred că și „bugetarii”, resimt nevoia relaxării, a îndepărtării stresului. La nivelul acestui segment urban, România e europeană și rezonează la subiectele europene.

Mai departe, e de remarcat că povestea se petrece la Bruxelles. Dar „doamna relaxată” și „starețul” nu vorbesc nici în franceză, nici în germană, nici în olandeză, ci în engleză. Este limba unificatoare a Europei, cu tot Brexitul iminent. Cei obișnuiți cu city break-urile prin Europa ar putea confirma că, pe durata acestora, engleza i-a scos din multe situații delicate. Din tot reportajul, numai psihologul nu a vorbit în engleză - ci în italiană, dar a dat astfel o notă europeană și mai pronunțată. Un fapt din Belgia, prezentat în România, comentat de un expert italian. Iată cîte punți peste Europa într-o singură știre.

Se pune în discuție uneori soliditatea unității europene, care ar fi cu atît mai necesară cu cît supraviețuirea în lumea modernă e posibilă doar „în bloc”. America în sine e un bloc, China la fel, Rusia e aproape cît un bloc și ea. Europa ar trebui să se prezinte tot ca „bloc”, pentru a face față concurenței. Un semn al unității europene este și valabilitatea aceasta pan-europeană a unei știri. Sînt multe ele, acoperă domenii variate? Sînt dese? Sînt uniform gustate, în vechea Europă, dar și în Europa de Est? Mai departe, cît de multe astfel de știri de interes comun au fost și înainte de Războiul Rece, în prima parte a secolului XX, cînd a existat o libertate a circulației ideilor în Europa, oarecum asemănătoare cu cea de astăzi? Nu am de gînd deocamdată să număr, să cercetez, să sortez și să clasific. Am semnalat doar că unele exemplare ale acestor știri există și circulă - în Europa.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Imagine din Bruxelles/ Arhiva personală

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.