O nouă săptămînă Undercloud

28 august 2018
O nouă săptămînă Undercloud jpeg

Cea de-a doua săptămînă de Undercloud înseamnă foarte multă diversitate. Pe lîngă spectacolele de teatru, veți putea participa la spectacole de dans, performance-uri, workshop-uri realizate de unii dintre cei mai mari regizori de teatru la nivel mondial, dar și lansări de carte și conferințe.

Marţi, 28 august

Marti, nu trebuie să ratați Stabat mater (ora 19:00), un spectacol de dans contemporan care îmbină muzica live, cu dans și proiecții. Spectacolul pornește de la lucrarea preclasică „Stabat Mater", compusă de Giovanni Battista Pergolesi în secolul al XVIII-lea. Spectacolul care se referă la suferința mamei lui Iisus, atunci cînd fiul ei este răstignit pe cruce, îi aduce pe scenă pe Ioana Marchidan și Arcadie Rusu. Iar dansul se îmbină cu muzica clasică dată de pian, viori, dar și soprana Cristina Maria Oltean și mezzosoprana Antoanela Barnat. „Această lucrare se cîntă foarte rar în România. Deci e o ocazie unică să auziți Pergolesi și pe noi să ne vedeți performînd pe ea”, spune Ioana Marchidan care semnează și coregrafia acestui spectacolul.

Rodica Mandache, Maia Morgenstern și Cabiria Morgenstern ne întreabă de la ora 21,30 Cu ce vă servesc? Spectacolul regizat de Chris Simion-Mercurian după un text de Pascal Bruckner este mai mult decît un spectacol. „Este o felie de viață ancorată în contemporan. Se iau un client, un chelner și un Dumnezeu și se așează la aceeași masă”. Cu ce vă servesc? este a doua producție Grivița53, un proiect de susținere în campania G53 – Primul Teatru Construit Împreună (www.grivita53.ro).

Miercuri, 29 august

Miercuri este o zi plină, plină de evenimente. Ziua Undercloud începe încă de la 11 dimineata cu workshop-ul „Embracing the Unknown- The East and the West”. Workshopul reprezintă o inițiere în metodele de lucru ale lui Tang Shu-wing, regizor din Hong Kong, recunoscut ca „alchimistul teatrului minimalist”. Scopul acestuia este să le prezinte participanților două tehnici: una fizică (pe baza operei chineze, a artelor marțiale și yoga) și una de improvizație pentru a înțelege relațiile dintre personaje, pornind de la binecunoscutul text „Hamlet”.

De la ora 16 urmează un alt workshop: „Actor’s body- An evoked drama”, un training despre mișcarea scenică susținut de către Jaroslaw Fret, regizor, actor și director al Institutului Grotowski din Polonia și fondator al teatrului ZAR. În cadrul workshop-ului care va dura trei zile, regizorul explică conceptul de „patru centre fizice” în care acționează artistul.

Ora 18 ne pune față în față cu Territorial Opera, un spectacol de dans din Israel, conceput de Shlomit Fundaminsky, desemnată de Ministerul Culturii din Israel cea mai promițătoare tînără coregrafă. În universul în care trăiesc: în casă, pe strada, în cartier, în țară există o operă de voci care dezbat: Cine decide? Cine influențează? Cine deține? „Territorial Opera” este un joc pentru patru persoane. Scopul e să-ți găsești un loc sigur în care să te poți odihni.

De la ora 20 ne bate la ușă Nok! Nok!, performance regizat de Nicoleta Lefter dupa cartea Anul gîndirii imagice de Joan Didion. „Blănuri, vin, puf și mătase. Degradarea nu ține cont de clasă. O scriitoare își pierde subit soțul în timp ce amesteca salata pentru cină. În zilele care urmează analizează fiecare gest, senzație, gînd, mișcare, figură, superstiție. Cum deschizi ușa atunci cînd știi că în spatele ei e vestea proastă?”, aflați la spectacol de la actrița Flavia Giurgiu.

Jumătate de oră mai tîrziu, de la 21,30, aflăm ce să facem Cînd timpul stă pe loc. Un spectacol în care Sarah (Mihaela Sîrbu), fotoreporter de război, și James (Andi Vasluianu), scriitor și jurnalist, întorși din Irak, încearcă să se readapteze vieții civile. Richard (Dorin Andone), prieten apropiat al celor doi și, totodată, editorul lor la revistă, începe o viață nouă, alături de o femeie mult mai tînără decît el, Mandy (Diana Roman), organizator de evenimente. Două povești de dragoste, două traiectorii pe cît de previzibile, la prima vedere, pe atît de surprinzător imprevizibile. Vreți să aflați cum se termină?

Joi, 30 august

Ora 19 aduce performance-ul La Institutul Schimbării de Paul Dunca. Spectacolul prezintă anumite probleme reale ale comunității LGBT din România, precum asumarea corpului și a sexualității și percepția, de cele mai multe ori distorsionată, a societății asupra persoanelor LGBT.

Tot de la 19, regizorul Tang Shu-wing ne prezintă o demonstrație a spectacolului Titus Andronicus 2.0, una dintre cele mai importante producții ale sale. Bazat pe tragedia „Titus Andronicus”, spectacolul este o încercare curajoasă de a explora posibilități noi ale textului lui Shakespeare, prin rescrierea lui într-o formă narativă.

După demonstrație, de la ora 20, urmează conferința „Teatru, între ritual și imagine”, un dialog între Octavian Saiu, Jaroslaw Fret și Tang Shu Wing. În culturi teatrale diferite, urmînd tradiții și metode distincte, Jaroslaw Fret și Tang Shu Wing sînt preocupați de aceeași temă: corpul uman pe scenă. Acești doi artiști – unul din Europa, celălalt din Asia – sînt astăzi în prima linie a unor căutări orientate către teatrul pur, înțeles ca ritual al prezentei imediate într-o lume mediată de tehnologie. Despre corp, energie și prezență va fi vorba într-un dialog cu doi dintre marii creatori de limbaj teatral ai lumii contemporane.

De la 20 ne putem bucura de spectacolul-lectură Orbi, regizat de Chris Simion-Mercurian, după romanul scriitoarei Petronela Rotar. Povestea prezintă o relație toxică ce se poate, totuși, vindeca, dar numai cu ajutorul terapiei. În distribuție îi avem pe actorii Carla Teaha, Ilona Brezoianu, Vlad Logigan, Cristi Iacob, Gabriela Iacob. Spectacolul este un proiect de susținere în campania Grivita 53- Primul Teatru Construit Împreună.

O jumătate de oră mai tîrziu, la Sala Studio, are loc spectacolul Foreplay, scris și regizat de Ozana Nicolau. Acesta abordează pentru prima oară în lumea teatrală din România, subiectul naşterilor timpurii și al mamelor adolescente. Textul piesei oferă voce poveștilor de viață ale unor mame adolescente din Bucureși, Vaslui, Urziceni și Ploiești, îmbinînd fragmente de interviuri cu episoade ficționalizate.  

Ora 21:30 ne aduce un spectacol de dans venit tocmai din Israel – The Third Dance. E despre romantism și toate clișeele acestui stil: muzica lui Gustav Mahler, flori și un pick-up. De fapt, în realitate sub toate acestea stă o singură dorință: „Spune-mi că mă iubești”. „The Third Dance” este inspirat de spectacolul cu același nume creat de Liat Dror și Nir Ben Gal în 1990. Spectacolul conține scene de nuditate.

Seara de 30 august se încheie cu spectacolul Colibri” care îi aduce pe scena #Undercloud11 pe actorii Daniel Popa și Irina Margareta Nistor. Sîntem la un tweet distanţă de lumea din Colibri – o comedie absurdă despre un viitor apropiat în care ce ție nu-ți place, altuia nu-i pasă. Dacă ești fan 1984 sau Handmaid’s Tale sau Black Mirror, nici universul propus de Colibri nu te va lăsa rece.

Vineri, 31 august

De la ora 18, vom sta În umbra marelui plan, spectacolul venit din Cluj să încheie secțiunea Concurs #Undercloud11, în regia Catincăi Drăgănescu. Sîntem o generaţie ȋn căutarea unei identităţi şi pentru asta ne uităm atît ȋn trecut cît şi ȋn viitor ȋn ȋncercarea de a ne formula o atitudine faţă de istorie. „În umbra marelui plan” este o ȋncercare subiectivă de a reconstitui istoria unui experiment social de proporţii ale cărui consecinţe ȋncă ne bîntuie: omul nou şi mitul naţional al promised land-ului autohton.

La ora 19,30 ne bucurăm de ultimul spectacol din această ediție: A.A.A., text și regie Chris Simion-Mercurian, o producție Grivita 53. A.A.A este un spectacol de teatru-dans, o lecție de gramatică inedită…de gramatică a iubirii, spusă de actorii: Ioana Marchidan, Vlad Bîrzanu, Alin Strate, Carla Maria Teaha/Alexandra Fasola, Irina Margareta Nistor.

Încheiem ediția a XI-a a festivalului Undercloud cu Gala Premiilor, unde, de la 21, puteți afla cîștigătorii acestui an.

Mai multe detalii despre spectacole si programul complet al Undercloud 2018 sînt disponibile pe www.undercloud.ro

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.