O aniversare

25 iunie 2017
O aniversare jpeg

În 15 mai s-au împlinit 450 ani de la nașterea lui Claudio Monteverdi, unul dintre cei mai importanți compozitori din istoria muzicii. Un nume de care merită să ne reamintim și a cărui muzică, în iureșul vieții de astăzi, capătă noi semnificații.

Ca să fiu mai riguroasă, Claudio Monteverdi nu s-a născut, ci a fost botezat în 15 mai 1567, adică în urmă cu 450 ani. Însă cum în vremea aceea nu exista starea civilă, iar copiii erau botezați cît mai repede după naștere, ca nu cumva să moară nebotezați, e de presupus că probabil s-a născut chiar în aceeași zi cu botezul.

Religia avea o mare importanță în societatea în care s-a născut și a trăit Claudio Monteverdi, un fapt care a clădit și destinul compozitorului italian care a scris numeroase lucrări religioase; pe de altă parte, el este cunoscut și pentru lucrările sale laice, madrigaluri și opere. Monteverdi este compozitorul care a scris cele mai vechi opere care sînt și astăzi în repertoriile teatrelor lirice: Orfeu (1607), Încoronarea Popeei (1643).

Claudio Monteverdi este unul dintre compozitorii providențiali din istoria muzicii: în creația sa se face trecerea de la stilul renascentist la cel baroc. Evident, stilurile muzicale nu sînt ca niște grădini separate de garduri; în creația lui Monteverdi întîlnim și elemente specifice muzicii renascentiste – preferința pentru grupuri de voci în postura solistică, construcția armonică de tip renascentist, dar și elemente specifice stilul baroc – tipul de construcție al liniilor melodice, virtuozitatea acestora, ca și acompaniamentul instrumental al vocilor soliste.

Ceea ce elementele de construcție nu pot descrie este impresia generală pe care o creează muzica lui Claudio Monteverdi. Există în creația unor compozitori geniali ceea ce aș putea numi o lumină eterică. O simțim în muzica lui Mozart, de pildă, o simțim și în muzica lui Monteverdi.

Un argument ar putea fi cel mai nou disc consacrat muzicii lui Monteverdi, apărut în 28 aprilie sub sigla casei britanice Decca, sub semnătura unor ansambluri din Marea Britanie: I Fagiolini în prim plan, alături de The 24 și The English Cornett and Sackbutt Ensemble, conduse de Robert Hollingworth. Albumul se intitulează The Other Vespers – Celelalte vecernii, în traducere – și cuprinde lucrări de Claudio Monteverdi, dar și de alți compozitori din acea perioadă: Girolamo Frescobaldi, Giovanni Gabrieli, Lodovico Viadana.

Nu știu dacă ați fost vreodată la catedrala San Marco din Veneția; însă cei care ați fost, veți fi de acord cu mine că această biserică emană un tip de spiritualitate specială; este cu adevărat una dintre bisericile reprezentative pentru întreaga creștinătate. Iar sonoritățile muzicii lui Monteverdi de pe acest disc au fost create avînd în minte modul cum ar putea răsuna în spațiul atît de special al Catedralei San Marco din Veneția – Claudio Monteverdi a fost o lungă perioadă de timp maestru de capelă la San Marco, din 1613, pînă la moartea sa, în 1643.

Motetele religioase care pot fi ascultate pe discul The Other Vespers au fost scrise după anul 1633: Monteverdi avea deja 20 ani de experiență ca maestru de capelă, era un compozitor matur, în 1631 primise și tonsura și din 1632 devenise diacon al Bisericii Catolice. Toate aceste aspecte se simt în muzica pe care o puteți asculta pe acest disc, o muzică a cărei frumusețe celestă, fără îndoială, se simte încă mai profund în antiteză cu spiritul vieții de azi.

Dirijorul Robert Hollingworth a numit acest disc The Other Vespers, pentru a face diferența cu alte vecernii, mai cunoscute, ale lui Monteverdi, create pe cînd compozitorul era maestru de capelă la Mantua. Ansamblul I Fagiolini a înregistrat și acele motete, ca și multe alte lucrări de Monteverdi – discul apărut în 28 aprilie 2017 este al șaptelea înregistrat de acest cor cu muzica lui Monteverdi.

De altfel, ansamblul I Fagiolini este specializat în muzica veche, în special renascentistă, și cea de secol XX și contemporană. Calitatea specială a acestui cor este sesizabilă în frumusețea vocilor, știința cîntului, omogenitatea ansamblului, precum și știința stilului: nu este puțin lucru să reușești realmente să evoci prin muzică măreția Veneției secolului al XVII-lea, așa cum o face ansamblului I Fagiolini pe acest disc. Sigur, ansamblul are în spate experiența a 30 ani de activitate; ansamblul s-a înființat în 1986 sub egida Universității de la Oxford. Iar pe discul The Other Vespers nu sînt de admirat doar cîntăreții din corul I Fagiolini, ci și instrumentiștii care-i acompaniază, toți specializați în instrumente de epocă: e într-adevăr special să asculți sunetul cald al unui instrument astăzi dispărut, cornetto mutto, despre care Robert Hollingworth povestește mai multe, amuzat că denumirea instrumentului ar putea duce cu gîndul, astăzi, la un fel de…înghețată.

Pentru cei care caută în vacanță liniștea și altceva decît trepidația vieții cotidiene, The Other Vespers este alegerea ideală. Puteți asculta albumul pe site-ul proiectului Radio România Muzical Discurile anului 2017.

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.