„O altfel de UE, mai anglo-saxonă, mai democrată”

30 septembrie 2019
„O altfel de UE, mai anglo saxonă, mai democrată” jpeg

„În universul lui Churchill, Marea Britanie era, desigur, o putere europeană – poate cea mai mare putere europeană. Dar aceasta nu era limita rolului jucat de ea la nivel global. Într-adevăr, Churchill voia o Europă unită, într-adevăr, Churchill înțelegea că Marea Britanie joacă un rol important în realizarea acestei uniuni fericite, pe un continent care văzuse atîtea nenorociri. Dar rolul lui era mai curînd cel de susținător, de martor, nu de parte contractantă.

Marea Britanie urma să fie acolo, în biserică, dar mai curînd în calitate de cavaler de onoare sau chiar de preot, nu ca mire sau mireasă. (...)

Churchill nu e împotriva Europei și nici nu e ostil vreunei puteri continentale. Dimpotrivă, iubea Franța cu pasiune și poate că a fost cel mai francofil dintre toți prim-miniștrii pe care i-a avut Marea Britanie. Doar că, în viziunea lui, Marea Britanie transcedea Europa, motiv pentru care țara lui trebuia să se detașeze de restul lumii.

În această privință, Churchill a fost consecvent de-a lungul întregii vieți politice. Iată cum își încheia articolul din 1930, în care Marea Britanie era secanta dintr-o diagramă Venn cu trei cercuri: «Marea Britanie poate pretinde, deplin justificat, că joacă trei roluri, în același timp: cel al unei națiuni europene, cel al centrului Imperiului Britanic și cel al unui partener în lumea vorbitoare de limbă engleză. Acestea nu reprezintă trei roluri alternative, ci un rol triplu...»

Imperiul a apus demult, dar internaționalismul promiscuu al abordării pare din ce în ce mai practic în ziua de azi. Într-o lume în care contribuția UE la PIB-ul global e tot mai mică, în care SUA rămîn cea mai puternică economie și în care fostele țări din Commonwealth surprind prin creșterea lor economică, cercurile lui Churchill sînt și acum o modalitate rezonabilă de a ilustra locul și rolul Marii Britanii.

E greu de spus cum ar fi acționat în cazul Planului Schuman (de constituire a Comunității Oțelului și Cărbunelui, considerată embrionul Uniunii Europene, n.r.) dacă ar fi cîștigat alegerile din 1945. Un lucru e sigur, însă: niciodată nu ar fi făcut greșeala laburiștilor. Cu siguranță ar fi participat la discuții. (...)

Dacă Churchill ar fi fost la putere în 1948, dacă ar fi insistat să participe la discuții, dacă Factorul Churchill ar fi acționat în cursul primelor runde de convorbiri – cine știe, poate că acum am avea o altfel de UE; mai anglo-saxonă, mai democrată.”

Aceste lungi citate sînt dintr-o carte apărută acum cinci ani (Boris Johnson, Factorul Churchill. Cum a schimbat un singur om istoria, traducere de Petru Iamandi, Editura Litera, București, 2017). Ele constituie, cred, o ilustrare fidelă a viziunii autorului cărții asupra concepției lui Churchill privind Uniunea Europeană. Același autor, în aceeași lucrare, își declară admirația totală față de personalitatea lui Churchill: „un geniu care ne-a salvat civilizația” (de pericolul nazist, n.r.), „singurul care a putut să o facă”. Autorul este Boris Johnson, nimeni altul decît mult-încercatul premier britanic de astăzi, care se chinuie - cu o expresie venită parcă din zona vocabularului nașterilor – „să livreze Brexitul”. Întrebarea care se pune în mod firesc este dacă nu cumva aici găsim concepția despre Brexit care subsumează acțiunile premierului Johnson de azi, biograful și hagiograful lui Churchill de acum cinci ani. Dacă nu cumva aceste citate ilustrează de fapt travaliul brexitar al lui Boris Johnson.

„Cavaler sau preot, în niciun caz mire sau mireasă”. Concepția ilustrată de Johnson se bazează, ca să spun așa, pe principiul „terțiului inclus”. Ar exista, presupune ea, și o a treia cale, una de a nu fi nici înăuntrul, nici în afara Uniunii Europene. Simplificînd, aici e sensul Brexitului, așa cum îl vede Boris Johnson (și cum îl proiectează acesta și asupra lui Churchill). Un înțeles care ar face din Marea Britanie intersecția celor trei lumi, europeană, atlantică și post-imperială.

Unii istorici au arătat că între timp, cercurile și-au mai mărit sau și-au mai restrîns razele. Nu mai sînt aproximativ egale, cum au fost probabil acum aproape 100 de ani, pe cînd le identifica Churchill. Economic și politic, cercul european al Marii Britanii este astăzi, contrar spuselor premierului Johnson, cel mai mare dintre cele trei. Ceea ce se putea vedea de fapt din 1973, de la intrarea Marii Britanii în UE.

Dar mai există la Boris Johnson și un argument „etnicist”. El pare să asocieze caracterul „anglo-saxon” cu o doză mai pură de „democrație”. „Dacă Churchill ar fi fost la putere în 1948, (...) cine știe, poate că acum am avea o altfel de UE; mai anglo-saxonă, mai democrată”, a scris el. E aici o altă fațetă a Brexitului, care pune în lumină neîncrederea britanicilor în „altă democrație” decît cea pe care o știu și au experimentat-o ei. Sau care încearcă să evidențieze o presupusă superioritate a democrației insulare față de cea continentală. Nu e clar, dar poate că Boris Johnson vrea să aducă în discuție experiențele totalitare recente ale Europei continentale, care nu „au infectat” și Marea Britanie. În acest sens, Brexitul poate fi privit și ca o reflecție despre democrație, pornind chiar de la nuanțele propuse de premierul britanic.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.