O alegere bună

Gabriele CRESCENTE
7 martie 2013
Securitatea «noastră»? jpeg

Rezultatul alegerilor italiene a uluit cam pe toată lumea dincolo de Alpi. Dar liderii europeni ar trebui mai degrabă să fie uşuraţi: pentru cîteva zecimi de procentaj în plus, la următorul summit european Angela Merkel & Co s-ar fi aflat nas în nas cu Silvio Berlusconi. Învierea lui Il Cavaliere şi prăbuşirea răsunătoare a lui Mario Monti, candidatul executivului de la Bruxelles şi al Berlinului, alimentează în presa europeană comentarii ironice despre "binecuvîntarea" Angelei, care se transformă în sentinţă de moarte pentru cei care o primesc. Am avea aproape un gînd duios pentru şeful Partidului Democrat (PD), Pier Luigi Bersani, care cu cîteva zile înainte de vot, se bătea cu Monti pentru favorurile cancelăriţei, fără a lua deloc în considerare posibilitatea ca majoritatea italienilor, care în definitiv aveau puterea să decidă, să nu-l vrea nici pe unul nici pe celălalt.

Slavoj Žižek a subliniat recent acest dezgust crescînd faţă de democraţie, pe care unii o consideră acum făţiş ca fiind un pericol pentru stabilitatea economică. Mulţi şi-au imaginat că presiunile şi intimidările vor fi îndeajuns pentru a convinge alegătorii să nu facă figuri şi să voteze cum trebuie, întîmplîndu-se chiar, precum în Grecia, să se vorbească despre a lua de la capăt o alegere, care nu ar fi dat rezultatele scontate. Dar în Italia nu se va revota, cel puţin nu pentru moment. Motivul este simplu: dacă am vota din nou, beneficiarul ar fi probabil Mişcarea 5 Stele (M5S) a lui Beppe Grillo ,  omul care, şi mai mult decît Berlusconi, îi împiedică pe liderii europeni să doarmă liniştiţi. Pentru a arăta că nu este mai puţin încăpăţînat decît rivala sa în alagerile germane, Angela Merkel, candidatul social-democrat pentru cancelaria germană, Peer Steinbrück, s-a grăbit să-şi exprime sentimentul său de groază declarînd că Italia şi-a ales "doi clovni".

Şi totuşi, după o privire mai atentă, aceste alegeri sînt pline de veşti bune. După cum a remarcat recent directorul La Stampa Mario Calabresi, ele au adus leacul pentru ceea ce era universal considerat drept una dintre cele mari rele ale unei ţări bătrîne şi neputincioase: astăzi Italia are unul dintre Parlamentele cele mai tinere din Europa, cu o proporţie considerabilă de femei şi de chipuri noi, iar mulţi dintre cei care l-au ocupat în ultimii douăzeci de ani sînt acum excluşi din el. Într-un fel sau altul, presiunea enormă a unei reînnoiri înăbuşite din vremuri imemoriale a reuşit în cele din urmă să străpungă o breşă.

Meritul revine în mare parte M5S care, în ciuda personalităţii controversate şi a intonaţiilor adeseori inadmisibile ale intervenţiilor liderului ei, s-a transformat într-o portiţă prin care zeci de tineri au putut avea acces la circuitul închis al politicii instituţionale. Aceşti nou-veniţi merită respect: ei nu sînt roboţi telecomandaţi de Grillo, şi odată intraţi în Parlament vor avea dreptul la secretul votului.

Respingînd angajamentul liderului lor de a nu încheia acorduri cu nimeni, mulţi alegători ai M5S şi-au exprimat deja dorinţa de a sprijini un posibil guvern PD. Dintre toate greşelile făcute de Bersani, faptul că a făcut apel la aceştia mai degrabă decît să accepte oferta unei mari coaliţii cu Berlusconi, cu siguranţă nu este cea mai rea.

Un guvern minoritar condus de PD cu sprijinul M5S ar fi ceva foarte nou şi interesant în Europa coaliţiilor blindate, a guvernabilităţii pe post de valoare absolută, şi a consensului bruxelez. Un laborator în care deciziile nu ar răspunde la imperativul de a afişa în faţa pieţelor o sacrosanctă stabilitate, ci ar decurge dintr-o dialectică permanentă care ar trebui să fie baza democraţiei. Dar este mai ales singurul mijloc de a îmbina cerinţele adeseori contradictorii ale unei societăţi devenite dramatic fragmentată, precum a noastră dar şi mai general precum societăţile europene.

Şi nu va fi uşor. Există în programul M5S unele puncte care vor fi cu siguranţă întîmpinate favorabil de către Europa, precum reducerea costurilor politicii, dar şi altele potenţial explozive precum, de exemplu, referendumul privind moneda unică. Dar după patru ani de criză, conflictul care mocneşte în Uniunea Europeană şi în statele sale membre nu mai poate fi considerat drept o simplă discuţie privată între prieteni.

Aşa cum a scris şi Adriana Cerretelli în

"Angela Merkel a făcut totul pentru a înlătura, din calea ei către alegerile din septembrie, orice pericol de noi răbufniri de instabilitate europeană". Dar eşecul ei este acum evident şi munţii de praf acumulat sub covor sînt pe cale să răstoarne masa. A venit vremea de a deschide o nouă eră de confruntare, care să atace direct problemele şi să le pună public pe masă, în loc de a le lăsa să fie gestionate prin sistemul interguvernamental obişnuit de discuţii de cenaclu, în spatele uşilor închise.

Berlinul şi aliaţii săi nu mai au partide prietene nici în Italia, nici în Spania, unde întregul sistem politic este acum atîrnat de un fir, cu riscul de a rămîne în curînd fără interlocutor. Dialectica austerităţii şi predicţiile contrastante cu privire la viitorul Uniunii Europene vor trebui acum să fie dezbătute în afara cenaclului, în văzul tuturora. Alegerile europene din 2014 pică bine: o campanie electorală la nivel continental, aşa cum a propus recent Andre Wilkens – în care ideile şi poziţiile fiecăruia se vor putea măsura unele cu celelalte şi răfui făţiş: aceasta este poate ultima carte care să împiedice năruirea faţadei consensului european, tîrînd după ea şi întregul edificiu.

Internazionale 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.