Nunta regală, de la faţa locului

Claudia TOIA
3 mai 2011
Nunta regală, de la faţa locului jpeg

Nici dacă ai fi vrut să scapi de aşa-zisa Nuntă Regală, n-ai fi putut. Serios, chiar n-ai fi putut. Cel puţin dacă locuieşti în Londra şi eşti cît de cît în pas cu mersul societăţii, adică dacă ai diverse conturi online, citeşti presa şi eventual mai arunci un ochi pe la TV. Oricum, nici dacă nu eşti hiperactiv în a-ţi verifica news feed-urile, eventual chiar de pe Iphone sau Blackberry ca tot londonezul mai acătării, n-ai fi scăpat din gaura neagră creată de evenimentul cu pricina.

În primul rînd, cursul vieţii normale a fost suspendat pentru o zi, declarîndu-se sărbătoare naţională. Pe scurt, asta a însemnat că magazinele au fost închise, copiii n-au mers la şcoală, străzile mărginaşe, altă dată aglomerate, arătau ca în vestul sălbatic, cîinii n-au mai dat din coadă, iar „The World’s Greatest Knowledge”, cu care se mîndresc cei de la British Library pe toate bannerele, n-a fost disponibilă vineri, 29 aprilie. Vrînd-nevrînd , suflarea de pe insulă a fost prinsă într-un balon de săpun şi obligată la celebrare.

Cei mai mulţi şi-au dezvoltat un reflex voluntar în a ignora suvenirurile omniprezente pe Oxford Street şi nu numai, ce s-ar putea reduce simbolistic la faţa larg zîmbitoare a cuplului regal, imprimată pe scrumiere, căni, tea towels sau, mai puţin convenţional, pe abţibilduri pentru manichiură, măşti, hîrtie igienică sau chiar sick bags. Acestea din urmă reprezentau o soluţie igenioasă în caz că măreţia evenimentului ţi-ar fi produs greaţă şi ameţeală, într-o situaţie tipică parcă pentru sindromul Stendhal, comparabil cu un exces de artă florentină. Ideea e aproape desprinsă din Jurnalul lui Palahniuk, ce descrie ironic o fază similară.

Dacă stăm să ne gîndim însă şi la cei care au venit din Australia, SUA sau Noua Zeelandă special pentru eveniment, montîndu-şi corturile cu cîteva zile înainte, ca să fie siguri că surprind sărutul de cîteva secunde din balcon, la cei care au lăcrimat mai mult sau mai puţin discret în timp ce urmăreau ceremonia pe panouri gigant, precum şi la cei care s-au costumat în personaje naţionale, cumva la limita grotescului, ieşind cu toţii în stradă pentru a sărbători la unison nunta, ne dăm seamă că la mijloc e ceva mai mult decît manipulare mediatică, şi că într-adevăr există o meta-entitate, care poate fi circumscrisă unui anume sentiment de apartenenţă.

Dacă ar fi să căutăm o explicaţie, am putea să ne gîndim nu doar la faima de societate seculară pe care Regatul Unit a căpătat-o, ci şi la deja celebra afirmaţie a filosofului francez Alain de Benoist, conform căreia Uninea Europeană a întrecut chiar şi Uniunea Sovietică, cu al său totalitarism în materie de ateism de masă. La o scurtă analiză, se observă nu doar că religia tradiţională, cea implicînd forţe divine, are o influenţă din ce în ce mai scăzută în mai toate ţările occidentale, fiind aproape de dispariţie, ci şi faptul că o nouă religie, de tip civil, i-a luat de mult locul.

Durkheim şi Marx au prevăzut de mult schimbarea, parcă cu atît mai evidentă în contexul Nunţii Regale, unde simbolurile religiei civile, precum steagul, ritualul monarhic, cîntecele patriotice de tipul God Save the Queen şi Land of Hope and Glory, au conlucrat pentru a realiza acea semificaţie mitică aptă de coeziune, indentificabilă şi în aura semi-transcendentală ce pluteşte deasupra  mausoleului lui Lenin la Moscova, sau în imaginile aproape deificate ale unor Washington sau Lincoln în State. Spre deosebire, în România, puterea de mobilizare este încă deţinută de o religie tradiţională.

Concluzia post-haos la care am ajuns însă, e mai degrabă formulată sub forma dezamăgirii că un Roland Barthes nu a trăit să vadă Nunta Regală, ca să aplice o zdravănă analiză semiotică şi, mai apoi, să adauge şi alte capitole Mitologiilor sale contemporane culese din cultura populară a lumii vestice.

Claudia TOIA studiază literatura engleză la University College London.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.