Noi victime ale persecuţiei politice

12 august 2016
Cum se ratează o dezbatere jpeg

Prezumţia de nevinovăţie e un drept al oricărui cetăţean din ţările democratice. E evident, pe de altă parte, că acest drept nu mai e „îndreptăţit“ după ce culpa a fost dovedită. Hoţul prins asupra faptei nu poate avea tupeul de a solicita să i se acorde prezumţia de nevinovăţie. Trebuie spus, totodată, că prezumţia de nevinovăţie ţi se acordă.

Nu e o formulă autoreferenţială. Infractorul o poate ţine langa oricît cu declaraţii ţepene despre inocenţa proprie. Nu el decide dacă e vinovat sau nu. Ei bine, la noi („ca la nimenea“) a devenit curent discursul feciorelnic al călcătorului de lege: el nu e vinovat; e bun, brav şi curat. Se transformă deci, cum se spunea pe vremuri, din acuzat în acuzator. L-ai prins cu mîna în buzunarul tău? E o înscenare, pe care ai pus-o la cale din simplă duşmănie (politică). El îţi pipăia portofelul ca să vadă pînă unde mergi cu mîrşăvia. Ştie că eşti parte a unui sistem care conspiră la evacuarea lui. De ce? Fiindcă e un adversar redutabil, fiindcă e hiper-competent, fiindcă e iubit de popor, fiindcă n-ai cum să-l agăţi altfel decît prin malversaţiuni crase. Pe scurt: e bun, e prea bun. Prea ca la ţară…

M-am plictisit să tot inventariez caraghioslîcurile lui Victor Ponta. Uneori regret că nu şi-a găsit un mentor înţelept, care să fi valorificat cum trebuie bruma de calităţi pe care le are. Poate că dacă urca mai răbdător treptele carierei, ar fi binemeritat, la maturitate, vreo onorabilă funcţie publică. Dar el a fost „urcat în copac“ înainte de vreme. Şi s-a smintit. Aşa e cînd iei un plutonier sau un golănaş necopt şi îl proiectezi bezmetic pe cerul patriei, împovărîndu-l cu demnităţi supreme. Îl faci general de armată,  îi dai pe mînă rosturile ţării, îi fluturi pe la nas fotoliul prezidenţial. Din calităţile lui, atîtea cîte sînt, se alege praful. Omul capătă rău de înălţime şi pare că rîde singur, în sinea lui, de norocul care a dat peste el. Face şi el ce poate: driblinguri de gang, bănculeţe de şefuleţ răzgîiat, mici obrăznicii de cartier. Oricum, joacă nătîng cartea invulnerabilităţii proprii, a măreţiei eficiente, a viitorului său de aur. Toţi cei din jur sînt de mîna a doua. E singur în paradisul infatuării. Or, iată că e prins cu mîţa-n sac. A copiat, ca un corigent oarecare, zeci de pagini din teza sa de doctorat. El, sau cei pe care i-a plătit s-o scrie. Ar fi fost simplu să recunoască şi să-şi ceară scuze. Ar fi recuperat, astfel, niţică onorabilitate, ar fi arătat o fărîmă de bună cuviinţă, un dram de onestitate. Asemenea lucrui s-au întîmplat şi la case mai mari. Dar nu! Zăpăcit de aerul tare al imposturii, dumnealui îmbracă, viteaz, cămaşa contraatacului. A plagiat? Aş! – cum ar fi zis Ghiţă Pristanda. „Poate doar 20-30 de pagini, scăpate din condei, coane Fănică!“ (De fapt sînt vreo 90.) Şi apoi, ghilimelele s-au inventat abia după 2003! Iar autorii plagiaţi sînt listaţi la „bibliografie”, chiar dacă, în text, nu se specifică ce anume din lucrările lor a fost „preluat“ fără semnele citării. Să fie clar: plagiatorul e „victima inocentă“ a unui „atac politic“, a unei „execuţii mafiote“, gîndite perfid de politruci, comunişti, securişti, băsişti, klausiohannişti etc. Sar la bătaie şi prietenii plagiatorului. Ioan Rus  vede lucrurile în mare: de la Aristotel şi Platon, de la Newton la Einstein, toţi au plagiat! Aşa că a se slăbi! Să se termine odată cu derbedeii care, cînd te văd furînd găina vecinului, strigă în gura mare că eşti hoţ! Nu eşti hoţ. Pe vremea „formaţiei“ tale, furtul găinii din ograda de-alături era îngăduit. Nu se inventase găina proprie. Doar comuniştii şi securiştii şi mafioţii nu ştiu asta.

Spectaculos, pe această linie e şi cazul lui Gabriel Oprea. Insul m-a amuzat de multe ori prin apariţiile sale abia articulate, prin curba prăbuşită patriotic a buzelor, prin aerul său solemn, de grănicer insomniac. Avea şi o caracteristică inconfundabilă: vorbitul îi venea atît de greu, încît îi cerea un efort de încordare maximă, care se exprima prin inconturnabila închidere a ochilor. Şi viceversa: odată redeschişi, ochii paralizau funcţia vorbirii. Ei bine, aflăm cu stupoare că acest domn pe care nu-l creditez să scrie corect nicio pagină de „dictando“ este doctor. Ba chiar conduce doctoratele altora. Magnanim, şi-a făcut o datorie din a blagoslovi cu înaltul grad academic şi o fostă secretară încă fragedă, de la Ministerul Apărării, dar şi fiica şi ginerele şi cuscrul şi cîţiva prieteni. Din păcate, chestia răsuflă. Nu pare chiar în regulă. Reacţia generalului? Complot! „Unii” s-au speriat de anvergura sa. Au văzut că e băiat de băiat, că „pe-aici nu se trece”, că e un mare român.

Nici străinătatea nu e „străină” de aceste murdare manevre de demascare. Lucrurile sînt însă, în acest caz, mai complicate decît la Victor Ponta. Graniţele complotului sînt mai largi şi mai pestriţe. Pe domnul general l-a decorat cu „Steaua României” însuşi Emil Constantinescu. Iar doctoranda sa, tînăra secretară Adela Popescu, de la Ministerul Apărării, a primit două distincţii de la Traian Băsescu („Ordinul Virtutea Militară” şi „Ordinul Serviciu Credincios”) şi una de la Klaus Iohannis – nici mai mult nici mai puţin decît „Steaua României”! Cine să mai înţeleagă „meandrele concretului”? Cum ne vom descurca de-aici înainte fără eficienţa virilă a dlui Oprea? Cum de nu înţelegem că „doctoratul“ e un soi de mărţişor, pe care îl iei sau îl dai cui vrei, numai să fie cu gîndul la patrie?

De curînd, am mai auzit una, de data aceasta semnată Călin Popescu-Tăriceanu. Şi el are unele probleme cu justiţia. Dar nu vă lăsaţi prostiţi! De fapt, el are probleme cu propria lui monumentalitate. E atît de periculos pentru duşmanii lui politici, încît ”laboratoarele lor oculte” au declanşat o panicată operaţiune de ”demonizare”. Dacă îl lasă în pace, va ocupa fără dificultăţi scena, ca un fulger, ca un erou providenţial, ca o combinaţie năpraznică de Baiazid şi Mircea cel Bătrîn! Întregul orizont al patriei e luminat de patru vocabule magice: ALDE. Nu vă uitaţi la sondajele mincinoase care pretind că partidul dlui Tăriceanu nu se bucură decît de 2 pînă la 4% din preferinţele electoratului. E o minciună executată din ”ordin prezidenţial”. În realitate, el, omul care reprezintă simultan ”adevăratul liberalism” şi adevăratul pesedism, el care se preface că nu ştie cînd se spune ”care” şi cînd ”pe care”, ei bine, el a băgat frica în oase tuturor. Drept care încearcă să-l execute. E acuzat că ar fi făcut niscaiva declaraţii false pe la Parchet. Haida de! Umblăm cu fleacuri! Noi vrem să salvăm ţara şi voi umblaţi cu detectorul de minciuni… Ţara – între timp, ştim cu toţii – nu e prea uşor de salvat.

Traian Băsescu se joacă euforic de-a „Saturn mîncîndu-şi copiii“, liberalii nu se mai recunosc între ei, sepepişii au probleme la trasul cu arma, doamna Gorghiu-Blaga n-are probleme cu mai nimic. Nu ne-ar mai putea scoate la lumină decît o alianţă Ponta-Erdogan, „Patrula Vlad Ţepeş“ a Partidului România Unită (într-o şmecheră alianţă secretă cu UDMR), sau Donald Trump căzut la pace cu Putin.

Pînă atunci, n-avem de ales: vom lupta pentru prezumţia de nevinovăţie a vinovaţilor persecutaţi politic. Şi vom aştepta înscăunarea lui Călin, file de poveste. Adică a lui alde Popescu. Tăriceanu, mă-nţelegi! ALDE carevasăzică…

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.