Lunile septembrie şi octombrie 2013 au adus lansarea a numeroase albume de cea mai înaltă calitate, disponibile şi în România: pentru cei care iubesc muzica bună în interpretări excepţionale, aceste discuri pot fi una dintre puţinele căi de a avea acces în România la ceva asemănător cu ce a putut fi ascultat în timpul Festivalului Enescu.
 
Să facem un tur de orizont. În septembrie şi-au lansat cele mai noi discuri pianista Mitsuko Uchida (un foarte liric album Schumann), mezzosoprana Cecilia Bartoli (continuarea proiectului Mission cu lucrări de Agostino Steffani), pianista Maria Joao Pires şi violoncelistul Antonio Meneses (înregistrarea unui recital susţinut la Wigmore Hall din Londra în ianuarie 2013), pianistul Rafal Blechacz (integrala Polonezelor de Frederic Chopin), tenorul maltez Joseph Calleja (albumul  Amor e mai curînd unul cross-over), dirijorul Gustavo Dudamel (primul disc al lui înregistrat alături de Orchestra Filarmonicii din Berlin, cu lucrări de Richard Strauss, compozitorul de la naşterea căruia se vor împlini în 2014 150 ani), baritonul Bryn Terfel (un minunat album înregistrat în compania celui mai iubit cor al Americii, Mormon Tabernacle Choir), baritonul Thomas Hampson (o nouă versiune a operei Simon Boccanegra de Verdi, în 2013, anul omagial Verdi), soprana Renee Fleming (Guilty pleasures – iar plăcerile vinovate ale cele mai mari soprane a Americii sînt lieduri şi arii celebre), dirijorul Yannick Nezet Seguin (două albume chiar, unul cu lucrări de Ceaikovski, pe care Seguin apare ca dirijor şi pianist în compania violonistei Lisa Batiashvili, pe care am admirat-o şi în septembrie 2013 la Bucureşti; al doilea, un omagiu adus lui Leopold Stokowski alături de Orchestra Simfonică din Philhadelphia, orchestra lui Stokowski, acolo unde în prezent Seguin este director muzical şi unde dirijor asistent este românul Cristian Măcelaru), violonista Nicola Benedetti (un album Best of cu piese celebre), pianista Helene Grimaud (cele două concerte pentru pian şi orchestră de Johannes Brahms).
 
Iar în luna octombrie deja au apărut pe piaţă discuri semnate de: pianistul Maurizio Pollini (sonate de Beethoven), compozitorul Nigel Hess (Silent night, un album de Crăciun), dirijorul Riccardo Chailly (simfoniile de Brahms cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig), violonistul Leonidas Kavakos (acelaşi concert de Brahms pe care l-a cîntat şi în Festivalul Enescu 2013), pianista Valentina Lisitsa (lucrări de Franz Liszt), soprana Kiri Te Kanawa (un album Best of), tenorul Luciano Pavarotti (de asemenea un album Best of, care cuprinde însă şi cea mai veche înregistrare realizată de Pavarotti, inedită pînă în prezent), pianistul Daniil Trifonov (recitalul său de debut de la Carnegie Hall din februarie 2013).
 
Dintr-o ofertă atît de bogată, a cărei însuşiruire poate părea chiar plicticoasă la prima vedere, se remarcă deja o serie de albume care au primit elogii la nivel internaţional. Integrala simfoniilor de Brahms, dirijată de Riccardo Chailly este numită de binecunoscuta publicaţie britanică Grammophone drept înregistrarea lunii octombrie 2013. 
 
Albumul pianistei Helene Grimaud, cunoscută şi în România graţie prezenţei sale în mai multe rînduri în cadrul Festivalului Enescu, a fost considerat Everestul personal cucerit al muzicienei. Cele două concerte de Brahms au fost înregistrate live pe parcursul anului 2012, cu acelaşi dirijor, Andris Nelsons, dar cu două orchestre diferite, amîndouă de mare calibru: Orchestra Radiodifuziunii Bavareze (Concertul nr. 1) şi Orchestra Filarmonicii din Viena (Concertul nr. 2). Grimaud realizează o interpretare plină de nerv şi în acelaşi timp, de sensibilitate pentru aceste două concerte, printre cele mai grele din literatura pianistică: albumul a fost difuzat de Radio România Muzical în 7 octombrie 2013 şi poate fi ascultat pe site-ul www.romania-muzical.ro, în cadrul proiectului Votează discul de muzică clasică al anului 2013.
 
 
Atrage atenţia şi albumul pianistei Valentina Lisitsa, „pianista youtube”, care va susţine un recital la Ateneul Român din Bucureşti în 5 noiembrie 2013. Liszt în interpretarea pianistei ucrainene , o vedetă a mediului online (peste 30 milioane de vizualizări pe contul ei youtube) este interesant, foarte tehnic (pe disc figurează şi una dintre cele mai dificile lucrări pentru pian de Liszt, considerată de necîntat), şi totuşi, cu o anume poezie. În plus, pe album se găsesc opusuri mai puţin cunoscute de Liszt, parafraze şi trascripţii după lieduri de Schubert, un motiv suplimentar de a avea acest disc în colecţie. Albumul Valentinei Lisitsa a fost difuzat la Radio România Muzical în 14 octombrie 2013 şi este inclus în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2013, derulată pe pagina www.romania-muzical.ro.
 
Cu siguranţă, oricare album al dirijorului-fenomen Gustavo Dudamel este un punct de atracţie. S-a lansat alături de Orchestra Simon Bolivar din Venezuela, ţara sa natală, iar în prezent, la 32 ani, este dirijorul principal al Orchestrei Simfonice din Los Angeles, “muzicianul anului 2013” în America şi invitat al celor mai mari orchestre ale lumii, printre ele Filarmonicile din Viena şi Berlin. Ultimul disc al lui Gustavo Dudamel cuprinde înregistrări live realizate alături de Orchestra Filarmonicii din Berlin pe parcursul stagiunii 2012-2013: sînt lucrări de Richard Strauss (trei poeme simfonice – Aşa grăit-a Zarathustra, Don Juan şi Till Eulenspiegel), iar albumul are dublă semnificaţie: marchează 100 de ani de colaborare între Filarmonica din Berlin şi Deutsche Grammophon, dar şi deschide seria discurilor dedicate lui Richard Strauss: 150 ani de la naştere în 2014. Albumul va fi difuzat de Radio România Muzical în 18 noiembrie, de la ora 19. Planurile discografice ale lui Gustavo Dudamel continuă: în ianuarie 2014 va apărea un disc înregistrat alături de pianista Yuja Wang, care a făcut senzaţie la Festivalul Enescu 2014, iar în martie, înregistrarea unei opere a compozitorului american contemporan John Adams.
 
25 octombrie 2013 va aduce lansarea unui alt disc pe care apare Orchestra Filarmonicii din Berlin: este vorba despre o colaborare cu violonista Anne Sophie Mutter, deja o legendă în lumea artei interpretative contemporane. Un disc exclusiv Antonin Dvorak, primul dintr-o serie mai mare dedicată de Anne Sophie Mutter integralei lucrări pentru vioară de Dvorak: poate fi ascultat în avanpremiera lansării sale internaţionale luni, 21 octombrie, de la ora 20, la Radio România Muzical şi este inclus în campania “Votează discul de muzică clasică al anului 2013”.
 
Discurile prezentate sînt disponibile şi în România, în magazinele de specialitate (Librăriile Humanitas şi Cărtureşti), pe www.itunes.com sau www.deutschegrammophon.com.