În februarie, a avut loc inaugurarea Muzeului-Atelier Școala de la Piscu, un spațiu cultural pornit din dorința de a împrieteni copiii și adulții cu patrimoniul și de a pune în lumină moștenirea culturală a comunității din Piscu, o veche vatră de olari cu o istorie culturală bogată, singura din apropierea capitalei în care încă se produce ceramică țărănească.

„Memoria meșteșugului de Pisc este cea care a generat acest loc, este un nucleu de la care spațiul s-a extins și temele de studiu, la rîndul lor, s-au extins. Piscu a fost pe vremuri un centru de olărit în care s-a lucrat enorm. În cele mai bune timpuri, cîte 200 de cuptoare ardeau aici și sute de mii de oale părăseau satul în fiecare an către tîrgurile din București și din împrejurimi.” (Adriana Scripcariu, istoric de artă și inițiator al proiectului)

Proiectul fanion al organizației Școala de la Piscu, Muzeu-Atelier-Școală, valorifică experiența a 15 ani de cercetare și acțiune educațională și culturală dedicată patrimoniului cultural. Inițatorii săi, istoricul de artă Adriana Scripcariu și sculptorul Virgil Scripcariu, și-au propus să prezinte public moștenirea satului Piscu plasată în contextul mai larg al tehnicilor tradiționale de lucru cu pămîntul și de comunicare între tradiție și creație contemporană.

„Noi am ajuns în sat cu un profil care s-a potrivit cu specificul de patrimoniu cultural puternic de aici; l-am descoperit la rîndul nostru și ne-am bucurat să îl punem în valoare, an de an, și să ajungem iată, în al șaisprezecelea an de lucrat și trăit pentru patrimoniul de la Piscu, să inaugurăm un astfel de spațiu care, indiferent de mersul producției de ceramică tradițională, va rămîne un martor al faptului că aici s-a olărit, un prilej de a descoperi acest meșteșug și o invitație la creativitate și la a privi în trecut, într-un mod care să ne aducă plus valoare pentru prezent și viitor. ” (Virgil Scripcariu, sculptor și inițiator al proiectului)

Pe lîngă funcția de expunere, Muzeul-Atelier Școală le va oferi vizitatorilor săi experiențe formatoare care vor facilita accesul copiilor și adulților la patrimoniul cultural și natural prin educație, cu prilejul atelierelor de meșteșug și lecțiilor de patrimoniu care vor avea loc aici începînd cu 2021. Conceptul de „Școală din Muzeu” pune în valoare moștenirea locală și o transformă în resursă pentru educație.

 

„Iată cum un fost sat de olari, Piscu, poate să devină, din nou, un sat vestit. Vestit pentru mulți oameni care vor să-și educe copiii ca lumea. Muzeul este doar cadrul, ceea ce asigură o ambianță și este, de fapt, locul în care poți să generezi unealta. Unealta pentru mine este atelierul care se va dezvolta; am convingerea că se va dezvolta pentru că avem garanția și dovezile pe care le-au arătat Virgil și Adriana la ei acasă, în atelierul de acolo. Iar școala e demersul pentru care consider că merită să apreciezi și să sprijini efortul tuturor acestor oameni care s-au implicat benevol. Școala mi se pare, pînă la urmă, ținta.” (Șerban Sturdza, arhitect, membru corespondent al Academiei Române)

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu poate fi vizitat la fiecare sfîrșit de săptămînă, între orele 11:00 și 17:00, cu anunț în prealabil prin SMS sau WhatsApp la 0722.121.566.

Detalii despre proiect și modalități de implicare sînt disponibile aici, sau în paginile de Facebook și Instagram

Evenimentul de lansare oficială a Muzeului-Atelier Școala de la Piscu a fost organizat de Școala de la Piscu în contextul proiectului Școala din Muzeu - Piscu, finanțat de Kaufland România prin campania Implicarea face diferența, comunicat de DC Communication și Muzeul-Atelier Școala de la Piscu: patrimoniu, concept, expunere, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Credite foto: Ostafi Photography și Jurnalul de Ilfov

Parteneri media: Radio România, Igloo media, Revista Zeppelin, Modernism, IQ Ads.