Joi, 6 iunie, ora 19, la Sala Radio, unul dintre cei mai activi muzicieni români din Franța, cu o carieră desfășurată în Europa și Asia, pianista Axia Marinescu va susține un recital la București, în cadrul proiectului “Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, ca parte a Sezonului cultural România-Franța. Programul muzical cuprinde Gymnopedie nr. 1 și Gnossienne nr. 1 de Erik Satie, caietul I din ciclul Imagini de Claude Debussy, Tableaux de France de Romain Zante, Sonatina în fa diez minor de Maurice Ravel și Două piese impromptus op. 18 de George Enescu.

Lucrarea compozitorului francez Romain Zante, Tableaux de France, este inspirată de opere de artă semnate de creatori români, în care sînt portretizate imagini din Franța: Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Victor Brauner, etc. Suita Tableaux de France poate fi ascultată în premieră românească în cadrul recitalului din 6 iunie, în prezența compozitorului Romain Zante. Întregul recital este însoțit de proiecții ale tablourilor pictorilor români care s-au lăsat inspirați de peisaje franceze.

După recital, Axia Marinescu va oferi autografe pe discurile ei disponibile la standul Humanitas din foaierul Sălii Radio.

Recitalul din 6 iunie marchează și revenirea pianistei Axia Marinescu (32 ani) pe marile scene bucureștene; ea a părăsit România la 17 ani, pentru a-și continua studiile la școli de prestigiu din străinătate. Axia Marinescu a studiat pianul de la vîrsta de 5 ani; a fost elevă a Liceului de muzică “George Enescu” din București. A debutat pe scena Sălii Radio la vîrsta de doar 11 ani, interpretînd un concert de Mozart, fiind numită atunci de critică drept “o tînără pianistă incredibilă”. Numeroase premii obținute în România și în străinătate se regăsesc în palmaresul pianistei. La 17 ani a fost admisă la Conservatorul din Lausanne; a studiat apoi la Conservatorul național superior de muzică din Paris și la Conservatorul Regal din Bruxelles, find absolventă cu distincții maxime.

Renumitul pianist și profesor de origine română, Theodore Paraschivesco, o descria pe discipola sa, Axia Marinescu, drept “o personalitate puternică cu un autentic caracter de solist, însoțit de un sunet curat și colorat”.

Activitatea recentă a Axiei Marinescu include un turneu în China – ea este, de altfel, imaginea pianelor Pleyel în China –, și lansarea primului său disc, apărut în septembrie 2018, cu titlul Introspections. Recitalul de la București, din 6 iunie, face parte din turneul Imageries musicales: Axia Marinescu va apărea între 28 mai și 8 iunie la Timișoara, Sibiu, Brașov, Iași, în cadrul Sezonului cultural România-Franța.

Proiectul “Moștenitorii României muzicale” organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera își propune să-i aducă pe una dintre cele mai prestigioase scene din România, cea a Sălii Radio, pe tinerii și excepționalii muzicieni ai României, artiști care desfășoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are șansa de a-i asculta prea rar. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil și cu o durată de o oră, fără pauză.