Luni, 15 aprilie, ora 19, la Sala Radio, violoncelistul Andrei Ioniță, singurul cîștigător român al prestigiosului concurs Ceaikovski de la Moscova, va susține, alături de pianista japoneză Naoko Sonoda, un recital în cadrul proiectului „Moștenitorii României muzicale” organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera. În program figurează Sonata nr. 5 de Ludwig van Beethoven, Două piese op. 2 de Serghei Rahmaninov și Sonata în La major de Cesar Franck.

Recitalul este urmat de o sesiune de autografe în foaierul Sălii Radio, prilej de prezentare a primului CD pe care apare numele lui Andrei Ioniță, album lansat pe 15 martie 2018 la casa engleză Orchid Classics.

„Moștenitorii României muzicale” este un proiect inaugurat în 2018 de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, cu ocazia Centenarului României mari. Succesul festivalului de pian propus între 16 și 18 octombrie a determinat organizatorii să continue această inițiativă de a-i prezenta în recitaluri pe tinerii muzicieni ai României, deja confirmați pe mari scene internaționale, pe care îi putem asculta însă mai rar și acasă. Recitalurile din cadrul seriei “Moștenitorii României muzicale” se adresează și acelui tip de public care, deși interesat de cultură, nu ajunge des în sala de concert, mai ales din cauza unui program foarte încărcat: recitalurile au o durată maximă de o oră, se desfășoară fără pauză și prezintă un repertoriu accesibil pentru un public larg.

Însă punctul central de atractivitate îl reprezintă calitatea ieșită din comun a muzicienilor protagoniști. Andrei Ioniță (25 ani) este unul dintre cei mai apreciați tineri violonceliști ai momentului, la nivel mondial, un talent ieșit din comun, cu o tehnică și muzicalitate strălucitoare. Cea mai mare reușită a sa rămîne cîștigarea, în 2015, a Concursului Ceaikovski de la Moscova, o performanță excepțională: Andrei Ioniță a devenit astfel primul român care a cucerit medalia de aur la această competiție, printre cele mai semnificative din lume. Printre laureații concursului Ceaikovski s-au numărat, de-a lungul anilor, pianiștii Van Cliburn, Vladimir Ashkenazy, Grigory Sokolov, Denis Matsuev, Daniil Trifonov, violonistul Gidon Kremer.

Andrei Ioniță a început, mai întîi, studiul pianului, de la vîrsta de 5 ani; de la 8 ani, a luat primele lecții de violoncel. A studiat violoncelul alături de Ani Marie Paladi, în paralel urmînd cursurile Colegiului Național Sf. Sava din București, profilul matematică-informatică; a fost studentul lui Jens Peter Maintz la Universitatea de Arte din Berlin. Palmaresul său include și alte premii importante, la Concursurile Aram Haciaturian de la Erevan, ARD din München sau Emanuel Feuermann din Berlin.

Andrei Ioniță a cîntat deja pe scene dintre cele mai prestigioase din Europa, Statele Unite ale Americii și Asia, în recital sau în concerte alături de orchestre precum Filarmonica din Munchen, Filarmonica Cehă, Filarmonica din Tokyo, Filarmonica din Sankt Petersburg. În cadrul festivalului Enescu – ediția 2017, Andrei Ioniță a apărut alături de Orchestra Filarmonicii din München, condusă de Valery Gergiev, dirijor care a contribuit mult la promovarea tînărului violoncelist român. În noiembrie 2018, Andrei Ioniță a revenit pe scena Sălii Radio, solist al BBC Philharmonic Orchestra, în cadrul Festivalului RADIRO. La Sala Radio, va apărea din nou pe 14 iunie 2019, în concertul care închide stagiunea 2018-2019 a Orchestrei Naționale Radio.

Între anii 2016-2018, Andrei Ioniță a fost parte a proiectului „BBC New Generation Artists”; înregistrări realizate pentru BBC au fost editate pe un disc cu lansarea programată în 15 martie 2019 la casa Orchid Classics.

În ultimii ani, Andrei Ioniță a evoluat în recitaluri alături de pianista japoneză Naoko Sonoda, specializată în muzică de cameră; ea a susținut, de altfel, numeroase recitaluri alături de nume sonore ale prezentului, ceea ce nu a împiedicat-o ca, în paralel, să evolueze și în concerte cu orchestre, în special în Germania. Naoko Sonoda a studiat la Universitatea de Arte din Berlin, ca și Andrei Ioniță. În calitate de pianist acompaniator, Naoko Sonoda activează în cadrul unor concursuri internaționale prestigioase; de asemenea, din stagiunea 2017-2018, este și pianist-acompaniator în cadrul stagiunii de la Carnegie Hall din New York, unde a și cîntat împreună cu Andrei Ioniță pe 19 aprilie 2018.