Meniu gourmet pentru gurmanzi

8 iunie 2015
Meniu gourmet pentru gurmanzi jpeg

Da, cam așa aș putea strînge sub o singură pălărie impresiile lăsate de audiția a trei discuri apărute în ultima perioadă; în general constat că există interes, din punctul de vedere al caselor de discuri importante la nivel internațional, mai ales pentru ceea ce aș numi rarități sau curiozități.

Muzică de cameră cu Daniel Hope și prietenii săi

Aș putea număra pe degete discurile cu muzică de cameră care au apărut anul acesta. Într-un fel, nu mă mir: muzica de cameră este considerată o nișă în nișa și așa îngustă a muzicii clasice. Muzica de cameră a fost laborator de creație pentru marii compozitori clasici și romantici, locul unde au experimentat noi tehnici, noi idei. S-a născut dintr-o necesitate socială, atunci cînd oamenii se strîngeau în saloane pentru a asculta muzică sau pentru a cînta ei înșiși muzică – astăzi, asemenea obiceiuri au dispărut cu desăvîrșire, nu însă și oamenii care gustă un asemenea gen interpretat de un număr restrîns de instrumente.

„Sufletul“ discului lansat în 20 aprilie 2015 este violonistul Daniel Hope; este din surprinzător că acest muzician care a devenit o vedetă mai ales datorită unor proiecte mai curînd la granița muzicii clasice, revine pe tărîmul muzicii clasice 100%. După “Spheres”, „Escape to paradise” și “Vivaldi by Max Richter”, Daniel Hope propune cvartete de Mahler, Schumann și Brahms – aș zice că în contextul actual, e o dovadă de mare curaj.

Ascultînd discul, îți dai seama de ce o casă de discuri și-a asumat însă riscurile unui album cu muzică de cameră. Cei patru interpreți sînt muzicieni de o valoare incontestabilă – violonistul britanic Daniel Hope și trei americani, violistul Paul Neubauer, violoncelistul David Fickel și pianista Wu Han, reuniți sub auspiciile Chamber Music Society of Lincoln Center din New York, una dintre cele mai prestigioase asociații americane avînd drept scop promovarea muzicii de cameră. De altfel, directorii artistici ai acestei asociații sînt David Finckel și Wu Han. Ar mai fi de spus că David Fickel a făcut parte pînă de curînd din Cvartetul Emerson, multi-premiat cu Grammy.

Iar discul sună excepțional – este o înregistrare dintr-un concert live, iar autenticitatea trăirii live a interpreților se păstrează; repertoriul nu este unul prea des abordat: Cvartetul cu pian de Gustav Mahler (singura parte din acest cvartet pe care Mahler nu l-a mai terminat niciodată), Cvartetul cu pian op.47 de Robert Schumann și Cvartetul cu pian nr.1 op.25 de Johannes Brahms.

Cine vrea să asculte pentru prima dată în viața lui muzică de cameră, cine, dimpotrivă, apreciază deja foarte mult acest gen, găsește în acest disc un companion potrivit; cum ai putea să nu apreciezi Excelența?

„Lost and found“ cu oboistul Albrecht Mayer

Există ceva nedescoperit în repertoriul muzicii clasice din secolul al XVIII-lea? La prima vedere, am spune “nu”, dar ne-am înșela, pentru că, iată arhivele vechi ascund încă surprize.

Albrecht Mayer, un celebru oboist al timpurilor noastre, cu o importantă carieră solistică desfășurată în paralel cu activitatea de membru al uneia dintre cele mai bune orchestre la nivel mondial, Orchestra Filarmonicii din Berlin (apropo, Filarmonica din Berlin vine în septembrie la Festivalul Enescu!), a descoperit cîteva partituri ale unor compozitori contemporani cu Mozart în vechi arhive din Saxonia și Turingia și le-a înregistrat pe un disc apărut în februarie 2015.

Sînt concerte semnate de Franz Anton Hoffmeister, Ludwig August Lebrun, Josef Fiala și Leopold Kozeluch; sigur, nu sînt capodopere (am avea totuși așteptări prea mari), dar ne aflăm în fața unei muzici sensibile, echilibrate, strălucitoare, interpretată absolut exemplar de Albrecht Mayer și Kammerakademie Postdam. Ar fi bine de adăugat că în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea s-a scris multă muzică pentru instrumente de suflat; flautul, oboiul și clarinetul erau instrumentele preferate de mulți muzicieni amatori, așa că cererea a creat și oferta. Și mai mult, răsfoind biografiile compozitorilor de pe acest disc, afli și că Franz Anton Hoffmeister a fost proprietarul primei edituri muzicale din istorie – Artaria.

Nu întîmplător acest disc a fost difuzat în premieră românească de Radio România Muzical chiar în prima zi de vară; discul acesta chiar aduce în casele celor care iubesc muzica clasică soarele cald al verii, zîmbetul și promisiunea unei vacanțe reușite.

„Time present and time past“  și clavecinul lui Mahan Esfahani

Știți cum arată și cum sună un clavecin, instrumentul care a precedat în istoria muzicii pianul? În România, unde nu există o prea mare tradiție a interpretării muzicii baroce, clavecinul este cu atît mai mult un instrument din cabinetul cu ciudățenii al istoriei.

Însă sînt convinsă că și alte țări din Europa, unde muzica veche are o tradiție, noul disc al clavecinistului iranian Mahan Esfahani a produs semne de întrebare. Un disc avînd clavecinul în prim-plan?

Se pare că miza a fost însă cîștigătoare, dacă ar fi doar să răsfoim cronicile internaționale referitoare la acest disc lansat în 11 mai 2015; mai mult, discul figurează în top 10 al vînzărilor albumelor de muzică clasică în Marea Britanie. Totul este altfel pe acest album: interpretul, repertoriul.

Ne-am putea închipui un iranian care cîntă muzică clasică la un clavecin? Ei bine, el este acest Mahan Esfahani, născut în 1984, cu studii în Statele Unite ale Americii, actualmente profesor la Guildhall School of Music and Drama in London, cu carieră care se numără în concerte pe marile scene ale lumii și mai multe discuri, toate recenzate la superlativ de presa internațională.

Iar repertoriul: un melanj de muzică barocă (Alessandro Scarlatti, Johann Sebastian Bach), clasică (Carl Philipp Emanuel Bach) și contemporană (Henryk Gorecki și Steve Reich) – o alăturare cel puțin îndrăzneață, însă foarte interesantă și ofertantă din punct de vedere auditiv. Mahan Esfahani nu apare singur pe acest disc, ci alături de ansamblul Concerto Koln, specializat în interpretarea muzicii vechi.

„Dacă este să cumpăraţi un singur album de clavecin în viaţa dumneavoastră, luaţi-l pe acesta. Este senzaţional!“ scrie The Times. Cred că are dreptate!

Discurile prezentate au fost difuzate de Radio România Muzical și pot fi reascultate oricînd pe site-ul campaniei “Votează discul de muzică clasică al anului 2015”.

Albumele sînt disponibile și în România în magazinele de specialitate și pe site-urile www.getmusic.ro și www.emag.ro. Fișierele audio se pot cumpăra de pe www.itunes.com

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.