A apărut cea mai recentă listă Elo, cuprinzînd clasamentul jucătorilor la şah clasic, rapid şi blitz. Cu mici emoţii, la toate cele trei categorii primul a rămas campionul mondial Magnus Carlsen, care a fost destul de activ competiţional în ultimele luni. Întocmai ca alţi şahişti de top, de altfel.

La şah clasic, un salt remarcabil faţă de poziţia din lista precedentă l-a înregistrat azerul Shakhriyar Mamedyarov: 19 puncte. Pe septembrie, el este pe locul trei, cu 2820 de puncte Elo. Pe primele două sînt norvegianul Carlsen, cu 2839, şi americanul Fabiano Caruana, şalangerul din toamnă, cu 2827. De fapt, top 3 a rămas neschimbat faţă de data trecută, doar că distanţele dintre jucători s-au micşorat.

Un salt important a făcut şi armeanul Levon Aronian, care a urcat de pe 13 pe 6, acumulînd 13 puncte Elo. Ieşind în afara Top 10, dăm de Dubov (Rusia), cu un salt de 18 puncte Elo, şi de Korobov (Ucraina), cu 21 de puncte suplimentare. La celălalt pol, perdanţii sînt Nakamura (SUA – 14) şi Karjakin (Rusia – 13).

Alte observaţii legate de lista pe septembrie:

Pentru prima oară, un chinez depăşeşte pragul de 2800 de puncte Elo. Este vorba de Ding Liren, locul 4 în clasament, cu 2804 puncte, după ce l-a bătut pe Topalov cu 3 – 1 într-un meci amical de luna trecută.

Cei mai numeroşi în listă sînt ruşii, cu 20 de mari maeştri conduşi de Vladimir Kramnik. Urmează chinezii, cu 9 jucători, ucrainenii, cu 8, şi americanii, cu 7.

Pragul de 2650 de puncte Elo a rămas pe loc. Atît e coeficientul necesar pentru a intra în Top 100.

O singură femeie e în Top 100, chinezoaica Hou Yifan, cu Elo 2658 (locul 87).

Un singur român, şi acela plecat în Germania, în Top 100: Dieter Nisipeanu, cu un Elo de 2661 (locul 83).

Cel mai în vîrstă şahist în Top 100 rămîne englezul Nigel Short (53 de ani), 2652, locul 96.

Sînt patru juniori în Top 100: Wei Yi (China, locul 20), Jan-Krzysztof Duda (Polonia, 23), Vladislav Artemiev (Rusia, 42) şi Jeffery Xiong (SUA, 99). Sînt consideraţi juniori şahiştii de pînă în 20 de ani.

Cum spuneam, listele de şah rapid şi blitz sînt deschise de Carlsen. Aici dinamica e mai mare decît în lista de şah clasic; de exemplu, campionul mondial la şah rapid, indianul Anand, a ajuns în lista de şah rapid pe locul 24. Elo-ul lui Carlsen la rapid e de 2880, iar la blitz de 2939. Sînt mult mai mulţi jucători cu Elo peste 2800 la rapid şi blitz decît la şah clasic. Listele de rapid şi blitz seamănă mai mult între ele decît seamănă fiecare dintre ele cu lista de la şah clasic: la rapid, Top 10 este dat de Carlsen, Nakamura, Dominguez, Fedoseev, So, Aronian, Mamedyarov, Karjakin, Caruana, Vachier-Lagrave; iar la blitz de Carlsen, Vachier-Lagrave, Nakamura, Aronian, Artemiev, Nepomniachtchi, Karjakin, Grischuk, Mamedyarov, Yu.

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 124 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluţia diagramei 123 de data trecută: 1. Cf6+! gxf6 2. Nxf6 şi matul cu turnul pe h8 nu mai poate fi evitat.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Cei doi lideri ai ultimelor liste Elo şi protagoniştii meciului din toamnă pentru titlul mondial la şah, Magnus Carlsen şi Fabiano Caruana, la masa de joc, în turneul de la Saint Louis, august 2018. Sursa: Saint Louis Chess Club / Lennart Ootes.