Leprozeria de lux

9 martie 2016
Leprozeria de lux jpeg

Adi Filimon, Ștefia, postfață de Octavian Soviany, Editura Vinea, 2015.

Despre Adi Filimon (n. 1965) se știu deocamdată destul de puține lucruri. Din acest motiv îi voi face o scurtă prezentare. A absolvit Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și Facultatea de Istorie a Universității „Spiru Haret” din București. În anul 2013 a obținut premii la mai multe concursuri naționale de poezie, cele mai importante fiind premiul „Mopete” pentru manuscris, acordat de Asociația „Artgothica Sibiu”, în cadrul Premiilor Naționale pentru Poezie „Mircea Ivănescu” și premiul special „AdeniumTimpul”, obținut în cadrul Concursului de Debut, organizat de Editura „Adenium” Iaşi, ambele premii fiind acordate pentru același manuscris concurent. A debutat în 2013 cu volumul de poezie Spaimele, editura A.T.U (Sibiu).  Un an mai tîrziu obține premiul „Mircea Ivănescu” pentru debut, acordat de Asociația „Artgothica Sibiu”, în cadrul Premiilor Naționale pentru Poezie „Mircea Ivănescu”.

Adi Filimon scrie o poezie a anxietății, a perturbărilor grave ce modelează coroziv deopotrivă carnea și destinul. Imaginarul bolii e condus către ultimele lui consecințe, fără a părea totuși ostentativ. Viermele negru al disperării rupe din țersuturile vii și le necrozează, le transformă în materie diformă. Suferința devine o formă de normalitate. Din acest motiv foarte rar se pot distinge în această poezie notele false. Cartea este alcătuită din trei secțiuni: Leprozeria, Azil de lux și Mănăstirile.

În delirul durerii și al morții se pătrunde treptat. Nu se cade în infern, ci se coboară pe trepte: „e timpul să plutesc peste visele moarte / peste rîsul îngheţat al copiilor /  peste mîini încleştate în mîini disperate / e timpul dividerii în mii de secunde / ca un cer descusut prin care o mare de licurici evadează / şi-n lumea cea nepătrunsă pătrunde” („nimic de pierdut aici:”). Așadar, există o stare de pregătire – a dezastrelor ce urmează imediat după cele două puncte –  dictată de convingerea că totul poate fi lăsat în urmă fără regrete. Viața începe să se preschimbe în opusul ei. Leprozeria e, firește, o metaforă, una menită să aducă în realitatea imediată spectrul întunecat și crud al Evului Mediu: „nu era mare lucru, întîlneşti la tot pasul aşa ceva; e vremea cînd / vrăjitoarele vor sfîrşi pe ruguri din nou, e un alt ev al lor căci lemnul  / şi fierul nepreţuită îmbrăţişare îşi dau: cel aspru şi rece îl cuprinde pe  / cel moale şi cald. / şi-atunci l-am văzut intrînd în odăile iadului, la femeile din infern. / era atît de frumos cu suliţa înfiptă în spate încât cheia şi clanţa / zornăiau, cutremurate de ţipătul cobaiului suspendat în părul femeii albastre” („petrecere în leprozerie:”). Notațiile nude dublate de metaforele concentrate conturează adevărate tablouri coșmarești. Uneori, tonul colocvial pare să dezamorseze starea de încordare maximă. Dar este doar o părere, o iluzie. Rîsul este grimasa care pocește figurile. Îngerul coboară în leprozerie ca să ia un suflet. Acesta e un bărbat jegos ce fumează iarbă și își șterge mucii de perdea: „mămicile adoptive mi-au spus că Ortansa a plecat acasă / că s-a făcut bine / demenţa ei s-a vindecat / mi-au dat chiar o acadea dar eu ştiu  /  că Ortansa nu acasă a plecat ci cu bărbatul ăla jegos / prea era fericită şi-l săruta pe gură golanca („îngerul și Ortansa:”). Astfel de scene sînt numeroase în carte. Nu le pot trece în revistă pe toate. Ștefia se naște în leprozerie. Își începe viața în această lume a bolii și a morții. Ea este îngrijită de „mămicile adoptive”, în timp ce mama ei adevărată „doarme adînc între perne / cu ochii larg deschiși”.

Secțiunea a doua o continuă organic pe prima. Azilul de lux pare o istorie de familie transcrisă tot din perspectiva anomaliilor, a devierilor de tot felul: „poate iubesc nopţile pentru că iau / o doză mare de morfină / rămasă de pe vremea cînd mama / avea ceva neomenesc înlăuntru / la început furam o doză ca să trăiesc /  aceeaşi stare ca ea / pe mine nu mă durea nimic / decît sufletul ce sîngera sub cearceaful alb / ca un plasture / vechi peste-o rană nevindecabilă / era frumos un timp apoi mama rămînea / cu privirea înfiptă-n tavan cu pupilele dilatate / peste care aruncam un pumn de lacrimi / din găleata de lîngă pat / peste două-trei ore îi serveam o altă doză de morfină / pe care o savura ca pe o masă regească”. În această secțiune Adi Filimon își dă măsura talentului ei. Nu mai mizează pe imagini șocante, dure (deși acestea nu lipsesc). Discursul poetic e mult mai articulat și mai puternic prin el însuși. Din toate direcțiile se aud voci care cu greu se disting unele de altele. Meritul autoarei e acela că știe cum să particularizeze aceste discursuri și să le facă se evolueze simultan. Istoriile despre mama, tata și bunica, toate ca niște acolade explicative pentru anormalitatea devenită conduită de viață.  Al treilea ciclu al cărții, Mănăstirile, pare compus din mai multe tentative de exorcizare a trăirilor intense și nemediate acumulate pînă în acest punct. Schimbarea numelui din ultimul poem al cărții mărturisește, după părerea mea, nevoia acută de schimbare a identității, dar nu prin abandonarea unei măști în favoarea alteia, ci printr-o revărsare cu totul în alt destin posibil. Leprozeria și azilul de lux par lăsate în urmă, dar umbrele lor continuă să perturbe ființa ce pare că nu poate trăi autentic decît în acele acolade ale fricii și disperării.

Deși oarecum neglijat de critica de întâmpinare, Ștefia de Adi Filimon este una dintre cele mai puternice cărți de poezie apărute anul trecut.                        

Şerban Axinte este scriitor şi cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iaşi. Cea mai recentă carte publicată: Gabriela Adameşteanu. Monografie, antologie comentată, receptare critică, Editura Tracus Arte, 2015.
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.