Pe numele său adevărat Edson Arantes do Nascimento, cel cunoscut în întreaga lume drept Pele urmează să împlinească în acest an, mai exact miercuri, 23 octombrie, nu mai puțin de 79 de ani. 

În ciuda celor aproape 50 de ani care s-au scurs din momentul în care a pus ghetele în cui, brazilianul Pele este considerat și în prezent drept cel mai mare fotbalist din toate timpurile, iar cifrele înregistrate în cariera sa fabuloasă spun totul. Mai mult, Pele a fost inclus de prestigioasa revistă Time în lista celor mai influente personalități ale secolului XX, iar în 2013 i-a fost decernat Premiul de Onoare Balonul de Aur FIFA. Totuși, nu foarte mulți oameni cunosc astăzi povestea tricoului său norocos, preluată, la vremea respectivă, de presa sportivă din întreaga lume.

Posesor al unor calități sportive unice, Perola Negra (Perla Neagră) – așa cum mai era poreclit Pele – își începea cariera la doar 12 ani, evoluînd timp de 4 sezoane la clubul de juniori Bauru AC, pentru ca între anii 1956 și 1974 să joace în tricoul echipei Santos, iar între 1975 și 1977 la New York Cosmos. 

Ei bine, deși a înscris nu mai puțin de 1087 de goluri în cei 18 ani în care a evoluat la clubul Santos, chiar și în cariera lui Pele au existat momente mai puțin plăcute, cea mai cunoscută fiind cea de la mijlocul anilor 60’, cînd, în mod inexplicabil, starul brazilian intrase într-o pasă neagră, din care nu putea ieși. Pentru a înțelege mai exact despre ce este vorba, trebuie să spunem că în cursul sezonului 1966-1967 Pele marcase doar 15 goluri în 19 partide, destul de puțin pentru un fotbalist care, în sezonul precedent, marca nu mai puțin de 64 de goluri în 48 de meciuri, însă nu neapărat numărul golurilor era îngrijorător, ci mai ales faptul că Pele începuse să nu se mai simtă în largul său pe terenul de fotbal. În urma multor frămîntări legate de motivul care ar fi putut să determine evoluțiile mai slabe din acel sezon, Pele a ajuns la concluzia că singurul lucru care ar fi putut să cauzeze scăderea performanțelor sale ar fi fost faptul că, la finalul unui meci disputat chiar înainte de a începe problemele sale, acesta îi dăruise unui fan înfocat tricoul său norocos. 

Nu, nu este deloc o glumă, Pele angajînd, la vremea respectivă, un detectiv particular pentru a-i recupera tricoul norocos. După îndelungi căutări, timp în care evoluțiile lui Pele au continuat să fie destul de modeste, detectivul i-a înapoiat fotbalistului tricoul buclucaș, iar acesta a revenit la forma sa maximă, devenind imediat un coșmar pentru echipele adverse.  

Și mai interesant este faptul că, potrivit unui material publicat pe sportskeeda.com, se pare că detectivul nu ar fi găsit niciodată tricoul cu pricina, înapoindu-i acestuia un cu totul alt tricou, însă efectul a fost cel scontat, Pele, convins că și-a recăpătat tricoul norocos, reușind să treacă imediat peste pasa neagră în care intrase. Iată deci încă un bun exemplu de cum pot fi rezolvate anumite probleme cu ajutorul unei gîndiri pozitive.  

Ales Jucătorul Mondial al Secolului de către Federația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului (IFFHS) și de France Football (în 1999) și cîștigător al altor nenumărate premii, Pele rămîne și în prezent singurul fotbalist din lume cu 3 titluri de Campion Mondial la Fotbal în palmares, cîștigate evident cu Brazilia, în anii 1958, 1962 și 1970. Pe lîngă cele 3 trofee obținute cu Pele în teren, selecționata Braziliei a mai obținut titlul de Campioană Mondială la Fotbal în anii 1994 și 2002, însă a dezamăgit la cea mai recentă ediție, cea din Rusia 2018, acolo unde, în ciuda faptului că era creditată de bookmakerii agenției de pariuri Unibet cu prima șansă înainte de startul competiției, la o cotă de 4.75 (Franța, cea care urma să devină campioană în 2018, era favorita numărul 4 cu o cotă de 8.00), avea să plece acasă încă din sferturi, fiind eliminată de Belgia, scor 2-1.

În întreaga sa carieră de fotbalist, inclusiv în partidele amicale, Pele a marcat un total de 1.281 de goluri, evoluînd în 1.363 de meciuri. Printre cele mai complete descrieri ale fabulosului fotbalist se număra cea a lui Bobby Moore, fostul căpitan al Angliei în anii ’60-’70 descriindu-l pe Pele astfel:

„Pele este cel mai complet jucător de fotbal pe care l-am întîlnit vreodată, el are totul. Două picioare excelente. E magic în aer. Rapid. Puternic….Echilibru perfect și o viziune ( jocului) imposibilă…”