România încă îşi caută un drum, iar discursul public de Ziua Naţională este similar celui de acum o sută de ani. Declaraţiile au fost făcute la RFI de istoricul Alin Ciupală, care consideră că noţiunea de patriotism ar trebui să capete altă semnificaţie în secolul 21.

Reporter: Aproape în fiecare an, în preajma Zilei Naţionale, apar voci care se întreabă dacă 1 decembrie este cel mai relevant moment din istoria României, pentru a servi drept Zi Naţională. Cum vi se par interogaţiile de acest gen?

Alin Ciupală: Eu cred că este o falsă problemă, de fapt. Pînă la urmă, nu contează atît de mult un moment, o zi sau alta, pe care societatea a ales-o la un moment dat pentru a reprezenta acest punct de reper. Cred că cel mai important lucru în momentul de faţă este raportarea noastră ca cetăţeni la Ziua Naţională, fie că vorbim de 1 decembrie, fie că vorbim de oricare altă zi. Eu cred că nu există argumente solide pentru a schimba în acest moment Ziua Naţională, fie că ne place, fie că nu. În fiecare an, în preajma zilei de 1 decembrie apare această întrebare, dacă nu s-ar putea găsi o altă zi mai potrivită. După părerea mea, în momentul de faţă, nu cred că se poate găsi o altă zi mai potrivită, nu văd care ar putea să fie această zi. Sigur că de dragul unei discuţii, putem să luăm oricare altă zi, mai mult sau mai puţin la întîmplare, dar nu cred că există argumente solide pentru a începe un demers public, serios, consistent, de a modifica Ziua Naţională a României astăzi.

Rep.: Unii se raportează la Ziua Naţională ca la o zi liberă de la stat şi se întreabă dacă n-ar fi fost mai bine să avem şi noi o Zi Naţională primăvara sau vara, pentru a profita de această zi liberă şi pentru a ieşi la iarbă verde.

A.C.: Da, da, da, foarte bine aţi spus, de a ieşi la iarbă verde, de a mînca un mic şi a bea o bere! Iată ce înseamnă pînă la urmă Ziua Naţională pentru cei mai mulţi dintre români, bem o bere şi la un moment dat nici nu mai ştim de ce bem berea aceea.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro