Istanbul - sufletul oraşului

Istanbul   sufletul oraşului  jpeg

Dacă Istanbulul este labirintul către inima oamenilor, atunci scrisul poate este firul Ariadnei care ne conduce. Acesta este sentimentul cu care, în urmă cu aproape un an, am început să descopăr orașul și, odată cu el, inima.

Ca orice alt loc, Istanbulul este definit de oamenii săi, aceia care trec pe aici pentru cîteva zile, luni sau ani, aceia care au venit și au ales să stea și, evident, cei născuți aici, pe malurile celor două continente ce se privesc peste o întindere îngustă de apă sărată. În momentele în care scriu, Istanbulul se trezește. Deja a făcut-o! În timp ce Europa se luptă cu o identitate confuză și cu aproape eșecul de a reuni „plăcerea de viaţă” a sudului cu „datoria de a trăi” a nordului sub semnul unui „semn gol” comun, moneda Euro, Turcia se așază pe hartă ca „jucător” important. Argumentele sale sînt economice: o creștere de 8% în timp ce Europa se zbate pentru două procente. Un argument suficient pentru a se așeza la orice masă de negociere. Istanbul folosește din plin acest vînt prielnic, o explozie continuă de bunuri și locuri de consum au zguduit orașul ce pînă nu demult dormita. Banii circulă și fac lucrurile să se întîmple: cartierele îşi schimbă aspectul, iar oamenii, chipurile. Probabil jumătate din marfa lumii trece prin mijlocul orașului și mai mult de jumătate din aceasta „cade de pe vapoare” în depozitele de pe țărmurile Istanbulului doar pentru a fi trimise să infesteze străzile și dorințele oamenilor. Acesta este locul coabitării extremelor, unde poliția, conducînd Mini Cooper, patrulează străzile înguste alături de colectorii idependenţi de gunoi sau de vînzătorii ambulanți ce-și împing platformele modeste în căutarea unui cîștig subțire dezgropat din indulgența orașului.

Nu e de mirare că Istanbulul atrage zilnic zeci de mii de persoane care și-l fac casă - cel puțin temporar. Sînt unul dintre ei. Am dorit să trăiesc aici încă din 2004, cînd am vizitat prima dată orașul. De atunci am venit în mod regulat și, începînd cu iunie 2011, mi l-am făcut casă, cel puțin temporar. În următoarele „intrări” ale jurnalului voi descrie o serie de întîlniri care definesc momente ale dezvăluirii gradate ale orașului. Ele constituie o poveste fragmentată a orașului. Chiar și textele au fost scrise uneori în fragmente, între cafenele, transport public, casa mea sau oricare alt spațiu ce oferea minimul de comfort pentru a face textul să curgă.

Chiar în acest moment sistemul de autostrăzi hipermoderne ale Istanbulului trece prin fața ferestrelor autobuzului în care mă aflu. Femei și bărbaţi împart locul îngust, cărînd cu ei plase de cumpărături și tot atîtea povești care, cel mai probabil, vor rămîne nespuse. Oricum, dacă cineva ar putea privi în ochii celor pe care îi voi descrie, ar putea vedea părți ale vieții lor, cîte puțin din oraș și poate chiar o întrezărire a mea. Fiecare persoană este o lume în sine și împreună țes pînza lumii în care trăim; fiecare episod poate fi citit separat, dar protagoniștii lor împart experiența Istanbulului; ori poate altceva? Mavlana (Rummi) a scris, citez din memorie: „Nu privi oamenii cu mintea sau cu inima. Mintea poate minți, iar inima se poate închide. Privește-i cu sufletul, pentru că el nu minte și nu se închide nicioadată”. În labirintul inimii din Istanbul am găsit sufletul. Acela care nu minte şi nu se închide; nu „sinele” - acest nume elevat care permite ego-ului să existe fără vină -, ci sufletul care transcende inimi, minți și eu-ri şi ne așază pe toți la același nivel miraculos unificat.
      
Alexandru Bălăşescu este antropolog. Ultima carte publicată: Voioasa expunere a ordinii mondiale, Curtea Veche, 2010.

Urmăriţi aici o galerie foto cu Istanbul.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.