Cea de-a treia ediție a laboratorului de teatru tînăr Relief, care va avea loc între 9 și 13 mai la Teatrul Excelsior din București, este dedicată dramaturgului român Ion Luca Caragiale și își propune să inițieze un dialog despre valori prezente și trecute, cu ocazia celebrării centenarului. Timp de patru zile, adolescenții din cele șase trupe participante vor lucra pe scene din textele lui Caragiale, sub îndrumarea cîtorva dintre cei mai prolifici tineri artiști din România: regizorii Dragoș Mușoiu, Sînziana Stoican, Vladimir Anton, Alexandru Bogdan, Erwin Simsensohn, Elena Morar, muzicienii Tibor Cári, Sînziana Tarța, Letiția Vlădescu, Andrei Sava (Charlie) și coregrafii Bogdan Boantă & Andra Gheorghe (Cocuța) și Diana Miron. Trupele participante la Relief #3 sînt 3,14 (Buzău), Acting Up (București), Aici (Constanța), AS (București), Atelierul de Teatru (Botoșani) și Seism (Focșani).

Relief #3 se deschide miercuri, 9 mai, cu spectacolul Minunata lume nouă după Aldous Huxley (Teatrul Excelsior, regia Catinca Drăgănescu). Spectacolele de teatru tînăr pregătite de adolescenți vor avea reprezentații publice între 10 și 12 mai, iar juriul format din Mihaela Sîrbu, Gigi Ifrim și Vlad Logigan va alege cea mai bună performanță. Duminică, 13 mai, în închiderea Festivalului, publicul va putea să urmărească secvențele construite de fiecare trupă în parte în timpul laboratorului. Tot duminică, în cardul galei de închidere, va fi desemnată trupa cîștigătoare a Relief #3.

Programul acestei ediții este completat de un masterclass cu Marius Manole și Dragoș Bucur, moderat de Cătălin Ștefănescu. Întîlnirea dintre cei doi actori este menită să prezinte o perspectivă unică asupra artei actorului prin prisma a două medii artistice diferite: teatru și film, într-un dialog relaxat între invitați și public.

Intrarea la evenimentele din cadrul Relief #3 este liberă, cu excepția spectacolului de deschidere. Biletele pentru acesta pot fi achiziționate de la casieria Teatrului Excelsior.

Relief #3: Ion Luca Caragiale

„La ediția din acest an, pentru că ne aflăm în anul celebrării Centenarului Marii Uniri, ne-am propus să lansăm tinerilor provocarea de a rămîne în spațiul autohton pentru a-l revalorifica prin filtrul ochiului tînăr. Așadar, participanții împreună cu regizori și coregrafi reputați din tînăra generație, îl vor reciti pe Caragiale, autor în a cărui operă ne oglindim poate cel mai bine, de aproape o sută cincizeci de ani.” Adrian Găzdaru, manager Teatrul Excelsior 

Filtrul tînăr este redat și în conceptul campaniei de comunicare de anul acesta, care explorează relația dintre atunci și acum și își propune să spună povești vechi într-un limbaj contemporan și personal. Pornind de la ideea reinterpretării și a aducerii în prezent a unor comportamente, valori sau estetici de demult, Caragiale servește ca exponent pentru o redescoperire a acelor lucruri care rămîn valabile în timp.

„Spiritul vremii funcționează ca o umbră necesară, care îl lasă însă mereu pe cel ce îl gîndește să-și modifice perspectiva. #teens, mon cher! vorbește despre adolescenții Relief care aleg să privească curajos și particular, înspre realități care, după toate aparențele, sînt passé.” – Asociația T.E.T.A.

Spectacole de teatru tînăr

„Spectacole de teatru tînăr” reprezintă secțiunea competitivă a Relief. Între 10 și 12 mai, trupele sînt invitate să își prezinte spectacolele de teatru pregătite în prealabil, în fața publicului și a juriului compus din Mihaela Sîrbu, Gigi Ifrim și Vlad Logigan.

„Spectacolele de teatru tînăr” vorbesc anul acesta despre multiplele forme pe care le iau relațiile adolescenților: de la prietenii la povești de dragoste, adicții, relații online sau relații cu profesorii:

 • 3,14 – Buzău – spectacol: Aproape (Almost, Maine) de John Cariani (vineri, 11 mai)
 • Acting Up – București – spectacol: Amintiri fantomă de Diana Mănăilă (joi, 10 mai)
 • Aici – Constanța – spectacol: Doisprezece de Nick McDonell (sîmbătă, 12 mai)
 • AS – București – spectacol: Silvia de R. Gurney (sîmbătă, 12 mai)
 • Atelierul de Teatru – Botoșani – spectacol: Chatroom de Enda Walsh (vineri, 11 mai)
 • Seism – Focșani – spectacol: Copii răi de Mihaela Michailov ((joi, 10 mai)

Secvențe
„Secvențe” este secțiunea necompetitivă a Relief. Adolescenții participanți vor pregăti secvențe alese de ei din opera lui Ion Luca Caragiale, împreună cu regizori, muzicieni sau coregrafi, după cum urmează:

 • Seism – Focșani: Elena Morar și Diana Miron
 • Trupa AS – București: Alexandru Bogdan și Charlie (Andrei Sava)
 • Acting Up – București: Sînziana Stoican și Sînziana Tarța
 • Atelierul de Teatru – Botoșani: Erwin Simsensohn și Bogdan Boantă & Andra Gheorghe (Cocuța)
 • 3,14 – Buzău: Dragoș Mușoiu și Tibor Cári
 • Aici – Constanța: Vladimir Anton și Letiția Vlădescu

Publicul va putea urmări secvențele pregătite de trupele de teatru tînăr pe scena Teatrului Excelsior duminică, 13 mai, în închiderea celei de-a treia ediții Relief #3.

Program Relief #3

Miercuri (09.05.2018)
19:00 – Spectacol de deschidere: Minunata lume nouă după Aldous Huxley (Teatrul Excelsior, regia Catinca Drăgănescu)
Joi (10.05.2018)
20:15-21:15 – Copii răi (Seism, Focșani)
21:30-22:30 – Amintiri fantomă (Acting Up, București)
Vineri (11.05.2018)
20:15-21:15 – Chatrooom (Atelierul de teatru, Botoșani)
21:30-22:30 – Almost Maine (3,14, Buzău)
Sîmbătă (12.05.2018)
16:30-18:30 – Masterclass Dragoș Bucur și Marius Manole în dialog cu Cătălin Ștefănescu
20:15-21:15 – Silvia (AS, București)
21:30-22:30 – Doisprezece (Aici, Constanța)
Duminică (13.05.2018)
19:30-22:00 – Prezentare Secvențe / Gala de închidere