Iliberalismul răsăritean, o mutație politică

2 ianuarie 2018
Iliberalismul răsăritean, o mutație politică jpeg

Nu este pentru prima oară cînd pe scena dezbaterilor publice din România sînt menționate curentele iliberale (sau antiliberale). Astfel de curente au existat și în perioada interbelică. În aceste discuții, de acum și de atunci, termenul „liberal” nu se referă neapărat la doctrina politică și cu atît mai puțin la partidul liberal în sine; el e termenul generic care desemnează ansamblul orientărilor democratice de la un anumit moment istoric. Chiar dacă în cazul românesc partidul liberal e cel care a pus bazele instituțiilor democratice incipiente în prima jumătate a deceniului trei al secolului trecut, liberalismul e văzut aici ca opțiunea de guvernare de tip democratic, cea care s-a dovedit în timp a fi „răul cel mai mic” în materie de organizare a societății.

Pe atunci, în perioada interbelică, principalele curente iliberale erau extrema dreaptă și extrema stîngă, respectiv legionarismul și comunismul. Dar ceea ce susțineau ele abia se mai poate regăsi în ceea ce se înțelege azi prin iliberalism. De exemplu, comuniștii nu puneau preț pe suveranitate, exceptînd-o pe cea sovietică, se înțelege. Lumea pentru ei nu era împărțită pe națiuni, ci pe clase, care erau transnaționale. De aici rezulta doctrina antinațională, de „autodeterminare pînă la completa separare” a minorităților, atît de „iliberală” în epocă, și care era extrem de antipatică în România abia devenită Mare. Astăzi, suveranitatea este un cal de bătaie al celor ce trec drept iliberali. Ea se definește mai ales în raport cu apartenența la Uniunea Europeană, care ar avea tentative de erodare a suveranității statelor membre. Un alt exemplu este parlamentarismul; comuniștii (dar și legionarii) îl considerau o emblemă a guvernărilor burgheze corupte iar singura soluție pe care au găsit-o la această problemă a fost cea extremă, a desființării partidelor politice. (Viziunea le-a creat, în paranteză fie spus, o serie de dileme acolo unde comuniștii erau tolerați, cum ar fi în Marea Britanie: să participe la alegeri, și să valideze astfel parlamentarismul, sau să meargă pînă la capăt pe calea „revoluționară”, boicotînd ideea alegerilor – dilemă pe care iliberalii britanici de azi se pare că nu o mai au din moment ce Nigel Farage de exemplu vrea pensie de parlamentar din partea „burghezei” UE). Exponenții iliberalismului modern însă nu au nimic împotriva parlamentarismului, cel puțin atît timp cît au majorități confortabile în parlamente. Pentru ei, parlamentul este un instrument prin care își impun politicile, deseori în mod agresiv, dar și tribuna prin care se exprimă suveranitatea, o instituție prezentată drept opozabilă la „abuzurile” UE.

La același capitol al corupției generalizate a vechii lumi se înscrie și utopia legionară a „omului nou”, curat, cinstit și corect. „Politicianismul” și „corupția” erau înfierate din plin de iliberalii interbelici, care profitau simultan și de criza economică. Discursul anticorupție nu era un monopol iliberal, e drept, dar caracteriza iliberalismul pe deplin. Astăzi însă, iliberalii nu au nici pe departe același patos anticorupție; dimpotrivă, judecînd după modificările legislative pe care le propun în România și Polonia, ei par să dorească mai degrabă atenuarea campaniei, tocmai în numele unor valori tradiționale, cum ar fi „dreptul la un proces echitabil”, sau postulatul că „nimeni nu e mai presus de lege”, inclusiv judecătorii, adaugă ei. Ar mai fi și antisemitismul, o marcă a extremei drepte interbelice, necaracteristică iliberalilor de după Război, în parte și datorită apariției supapei reprezentate de statul Israel. La fel, iliberalii de azi prezintă și o evidentă sfiiciune în a recurge la cultul personalității conducătorului, puternic compromis în timpul comunismului dar intens folosit în vremea legionarilor.

Pe unele teme majore așadar, genealogia iliberalismului prezintă fracturi. Sînt, e drept, și elemente de continuitate. Dacă iliberalii de ieri ar fi avut ocazia să facă o problemă din chestiunea emigranților sirieni probabil că ar fi procedat precum iliberalii de azi. Demonizarea străinului în paralel cu fetișizarea tradiției țărănești și religioase i-au caracterizat pe legionari și îi inspiră pe iliberalii de azi. Dar trăgînd linia, deosebirile sînt mai accentuate decît asemănările. Iar printre cele mai frapante deosebiri este că iliberalii de ieri erau marginali, pe cînd cei de azi sînt la putere, și în România, și în Polonia și în Ungaria, probabil și în Cehia. De unde mutația? Explicația rezidă în chiar înșiruirea țărilor care experimentează fenomenul. Toate sînt țări foste comuniste, adică țări în care marginalii iliberali de altădată au ajuns la putere și s-au menținut acolo timp de cîteva decenii. Contradicția „marginalilor la putere” a distrus polaritățile politice naturale, iar efectele se văd și acum, în anomalia iliberală de azi. În țările europene occidentale, iliberalii au rămas marginali după experimentul fascist, care a fost depășit. În estul Europei, valorile politice sînt încă volatile iar marginea și centrul politic încă sînt confundate.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Clădirea Parlamentului României, construită sub numele de Casa Poporului la inițiativa ultimului președinte comunist al țării, Nicolae Ceaușescu. Sursa: senat.ro.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.