Hagi şi cultul personalităţii

1 iunie 2010
Exerciţiu de autoperfecţionare jpeg

(Apărut în Dilema, nr. 385, 30 iunie - 6 iulie 2000)

Poate că Dilema n-ar greşi dacă ar consacra - nu imediat, problema e prea congestionată - un număr "Cazului Hagi", fără să se înfricoşeze că astfel fotbalistul ar intra în galeria altor cazuri analizate în paginile ei, de cu totul altă natură şi celebritate. Minţile riguroase n-ar trebui să se scandalizeze. Pentru toţi cei care dispreţuiesc indignările la fel de facile şi repezi ca lacrimile şi băşcăliile, pe scurt: pentru cei inteligenţi, Hagi se impune ca un caz unic după 1989, depăşind prin proporţiile şi dimensiunile lui problemele, fie şi copleşitoare, ale Naţionalei de fotbal.

"Maradona din Carpaţi" este primul român - om simplu, băiat plecat din sărăcie - care s-a bucurat şi se bucură de un cult spontan al persoanei sale pe măsura celui organizat cu ferocitate pentru Nicolae Ceauşescu, tiranul căzut. Fericită pînă la inconştienţă de libertatea ei de expresie, o naţiune cu personalitate accentuată, altfel "moartă de foame", "înspăimîntată de viitor", dezgustată de politicieni, găseşte resursele de energie pentru a ieşi din casă, la orice oră de zi sau de noapte a unei victorii, ca să scandeze cu un nemărginit entuziasm (expresie den bătrîni!) numele lui Hagi, sugerîndu-l ca preşedinte al ţării pe vremea lui Iliescu, adică a stîngii la putere, încoronîndu-l ca Rege în regimul Constantinescu, care va să zică al dreptei; a devenit un stereotip al limbii slobode că Hagi e un mit, o legendă vie a României postceauşiste; e deja un şablon ca tot ziaristul autohton, ajuns peste hotare, să înregistreze satisfăcut că mai fiecare străin cu care vorbeşte despre România începe cu Hagi (de multe ori Hagi şi Ceauşescu!). Tot ce face Hagi - de la dribling pînă la afaceri - nu cunoaşte umbră, nu a stîrnit obiecţii, critici, nicicum pamflete într-o ţară unde pamfletul a ajuns precum surîsul în caracterizarea altor ţări. Chiar aceste rînduri nu-s deloc un protest, de altfel inutil, ci o înşiruire de evidenţe cu privire la starea naţiunii.

O astfel de evidenţă este şi aceea, fără de precedent, a cultului la care poate fi înălţat un fotbalist, azi, în România, şi nu numai. Legenda, "monumentul" loveşte într-adevăr extraordinar o minge, fentează formidabil, marchează din unghiuri imposibile, e capabil "să schimbe singur soarta unui meci" - expresia care, definitivîndu-i geniul în dribling şi în şut, i-l extinde pînă la garantarea tuturor calităţilor umane: bun la suflet, drept în hotărîri, curat în gînduri etc. Nici un om politic, nici un poet, nici un savant nu poate dobîndi aura aceasta de imunitate şi umanitate care iradiază dintr-un number 10 de incontestabilă valoare naţională şi mondială. Rege sau preşedinte, ambasador perpetuu, el e, în cele din urmă, şi "singura bucurie" a unui neam amărît. Fenomenul nu e singular: Franţa campioană mondială - chipul lui Zidane se înalţă, sub reflectoare, pe tot Arcul de Triumf al Parisului, Stanley Mathews sau Alf Ramsey capătă titlul de "sir", Roger Milla în Camerun e decretat erou naţional, Pele în Brazilia e simbol şi ministru, a se ridica statui fotbaliştilor nu mai e o exagerare, o extravaganţă; face parte din revolta maselor ca după mitul bucătăresei în conducerea statului revoluţionar, să se impună - ceva mai reformist - cel al goleadorului. Cu un accent în plus, ca de obicei, în România s-a înlocuit cultul tiranului cu cel al unui fotbalist care poate participa, în aceeaşi zi, la lansarea a două cărţi care-l cîntă. Tiranul n-ar fi admis aşa ceva, el punînd poliţia să supravegheze ce scandează mulţimea, cîtă era permisă, cînd o echipă românească adusese la Bucureşti Cupa Campionilor europeni; democratic vorbind, prefer - cu tot hazul lui dubios - cultul fotbalistului unic celui al partidului unic.


Numai că peste toată sociologia asta a balonului rotund au avut loc unele fenomene simple, omeneşti şi prea normale: după aproape două decenii de joc şi mai puţin de joacă la cele mai celebre echipe ale Europei, ducînd gloria României unde n-a parvenit nimeni în ultimul deceniu, de la Paris la Istanbul, de la Madrid la Barcelona, legenda vie îmbătrîneşte ca orice om. La 35 de ani, Hagi oboseşte mai repede, nu mai driblează ca pe vremuri (ce expresie!), dar încă poate conduce o echipă de turci la cucerirea unei cupe europene; răsuflă din greu, totuşi mai poate găsi o lovitură unică; dacă vrea să iasă din Naţională, o noapte întreagă lumea se roagă de el să n-o facă, să nu ne lase orfani; dacă reintră în arenă, "îi bate singur pe unguri", dar după aceea cere un alt antrenor fiindcă cel în post declarase că se poate juca şi cîştiga şi fără Hagi, cum se dovedise la Porto; pleacă la Campionatul European visînd să ajungă în semifinală, iar după primele două meciuri e suspendat pentru cumul de penalizări; e tot mai nervos din cauza arbitrilor care l-ar vîna nemilos; nu joacă împotriva Angliei, dar echipa - descrisă înainte de meci ca "o barcă fără pînze printre piraţi", în stilul metaforei obsedate de cîrmaci - face o partidă extraordinară şi îi elimină pe supuşii Majestăţii Sale; se aşteaptă să facă totul în meciul decisiv cu Italia, dar acolo omul clachează nervos, ca niciodată în cariera lui: îl loveşte involuntar dar dur pe un adversar - el care nu a lovit niciodată; protestează ca un mahalagiu la o decizie a arbitrului, fără să-i mai pese că va fi eliminat şi îşi va lăsa echipa în 10 oameni. Şi peste toate va da apă la moară tuturor celor care îi cer - tot democratic, prin presă - să nu mai joace în Naţională... După ce-şi prezintă scuzele, la cabină, italianului rupt pentru două luni, se întoarce tăcut acasă şi va adresa o scrisoare tuturor suporterilor, recunoscînd că anumiţi ziarişti "l-au făcut să plîngă". Nu-i cel mai bun răspuns.

Hagi e primul român care, după căderea tiraniei, semnalează pe viu, fără multe teorii, în cel mai accesibil stil că nici un cult, al nici unei personalităţi, nu mai "ţine" şi nu are spor; rămîne de văzut ce război civil va mai ţîşni şi din chestia asta.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.