Guvernul defineşte (in)dependenţa şi impozitează pe măsură

22 iunie 2010
Artişti, guvernanţi şi ritualul social al finanţării culturii jpeg

Săptămîna trecută a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care urmează să modifice Codul Fiscal. Sînt disponibile 10 zile (deci pînă pe 28 iunie) de consultare publică. Conform notei de fundamentare, impactul noilor măsuri a fost măsurat începînd cu data de 1 iulie 2010. Cu toate acestea, este puţin probabil (şi ilegal) ca noile prevederi să intre în vigoare începînd cu acea dată, din două motive. Primul, perioada dintre lansarea consultării publice şi publicarea în Monitorul Oficial trebuie să fie de minim 30 zile. Al doilea, scos în evidenţă de Doina Doru într-un articol publicat pe voxpublica: orice schimbare a Codului Fiscal nu poate, conform legii, intra în vigoare decît cel mai devreme la 1 ianuarie a anului ce urmează. Dacă totuşi se va întîmpla să nu se ţină cont de aceste prevederi legale, invocîndu-se argumentul urgenţei, ce vom face? Dar, în primul rînd, va răspunde cineva consultării publice lansate de Ministerul de Finanţe? Conform legii transparenţei decizionale 52/2003, instituţia care a lansat proiectul de modificare este obligată inclusiv să organizeze o dezbatere publică în jurul propunerii, dacă cineva formulează această cerere.

De ce este acest proiect important pentru sectorul cultural? În primul rand, pentru că aduce modificări semnificative în ce priveste procentul şi destinaţia impozitului aplicat veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală şi în al doilea rînd, pentru că face acest lucru reevaluînd ce sînt activităţile (in)dependente. Principiul invocat: prevalenţa economicului în pofida juridicului. Cu alte cuvinte, nu forma contractului, ci utilizarea capitalului din relaţia dintre beneficiar şi plătitor este definitorie (Veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente, conform Codului Fiscal).

Reconsiderarea activităţilor independente drept activităţi dependente, pe baza unor criterii definite în proiectul de lege pentru a creşte impozitul aplicat, pare a fi o strategie de a evita critica transformării unei relații care este fundamental una comercială, în una salarială, cum scoate în evidenţă pe blogul său Iulian Urban. În forma propusă acum nu se spune că veniturilor independente (deci şi de proprietate intelectuală – contracte de drept de autor) li se vor aplica automat „regulile de determinare a impozitului şi a contribuţiilor sociale obligatorii”, ci se lucrează la fond, la aprecierea (in)dependentei activităţilor desfăşurate pentru obţinerea acelui venit.

˝Orice activitate poate fi reconsiderată drept activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul din următoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b) în prestarea activităţii beneficiarul de venit foloseşte baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă şi altele asemenea;
c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
d) plătitorul de venituri suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate precum şi alte cheltuieli de această natură;
e) plătitorul de venituri suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit;
f) orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activităţii.”

Nu ştiu vouă care vă place mai mult, dar favoritul meu este punctul b): „Beneficiarul de venit contribuie numai cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu.” Mi se pare că exprimă o idee care reprezintă o meteahnă groasă de înţelegere a ce anume reprezintă capitalul pe care îl pune la bătaie o persoană creativă căreia i se potrivesc contractele de drept de autor și deci venituri din drepturi de proprietate intelectuală. Prestaţia fizică şi capacitatea intelectuală reprezintă chiar esenţa procesului creativ. Să ne gandim şi la punctul b), unde se spune că beneficiarul foloseste spaţiile şi echipamentul de lucru ale plătitorului. Artiştii care vor performa în spaţiul unui teatru şi vor „folosi” decorul, sala de spectacol, recuzita ... va fi evident în cazul lor că desfăşoară activităţi dependente, nu? Şi, ca să nu fie niciun dubiu că de fapt ce se doreşte este reconsiderarea tuturor activităţilor independente drept dependente, criteriul f) ne linişteşte de tot: “orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activităţii.”

Cîrcotaşii ar putea spune: bine, bine, dar care este de fapt miza discuţiei, cu cît va creşte de fapt impozitarea? Hai să vedem. Presupunem că aveti ghinionul să desfăşuraţi activitatea pe baza contractelor de drept de autor. Aveti şi salariu undeva, dar e minim, cît să aveţi drept la cîteva analize şi vizite la medic gratuite şi să contribuiţi (credeţi voi) la o pensie la bătrîneţe. În urma reconsiderării activităţii pe care o desfăşurați drept dependentă, venitului obținut astfel i se vor aplica „regulile de determinare a impozitului şi a contribuţiilor sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază.” Cu alte cuvinte, impozite similare salariilor. Sau daca nu aveți salariu, nu vă interesează asigurarea medicală și pensia, nu vă va mai întreba nimeni, le veţi plăti şi le veţi avea, obligatoriu.

În plus, mai există o frază cu potenţial pulverizator pentru cei care desfăşoară activităţi independente, pardon, dependente. O altă prevedere din Ordonanţa de Urgenţă care va modifica Codul Fiscal este: ”În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate şi virate fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit.”. Aceasta înseamnă, cum se semnalează într-un articol de vineri din Adevărul, că „Persoana care obţine venituri din activităţi independente, în care sînt incluse şi drepturile de proprietate intelectuală, reconsiderate ca venituri salariale, este pasibil de plata tuturor contribuţiilor, care pot ajunge la aproximativ 80% din veniturile încasate, dacă firma plătitoare este în insolvenţă sau nu achită contribuţiile.”

Cum vor afecta aceste modificări activitatea din sectorul cultural? Probabil că se va dezvolta şi mai mult piaţa neagră, ca peste tot. Acolo unde nu vor putea evita contractele, se va ajunge la un trai mai mizerabil şi cu mai puţine posibilităţi de creație, o nemulţumire aproape de punctul de fierbere faţă de felul în care este administrat şi “adus la centru” banul cîştigat de fiecare....

Ar fi de apreciat să auzim public şi punctele de vedere ale analiştilor şi experţilor publici din domeniul culturii.

Unitatea de Politici Publice din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Cultural ar putea oferi informaţii despre posibilele efecte ale măsurilor propuse asupra activităţii din sectorul cultural şi înainta propuneri de îmbunătăţire. Şi sectorul cultural ar putea să ofere o perspectivă asupra problemei. Cred că doar dacă ne susţinem cauza împreună vom putea, poate, să întoarcem procesul şi către soarta creatorilor şi să convingem că este importantă nuanţarea propunerilor pentru a ţine cont de importanţa existenţei unei culturii vii, chiar şi pe timp de criză.

Raluca Pop este iniţiatoarea banipentruarte, blog şi pagină de Facebook, unde sînt oferite informaţii despre finanţări pentru artişti şi operatori culturali din România şi unde se dezvoltă un spaţiu de reflecţie şi dezbatere despre legislaţia şi politicile culturale din România.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.