Astăzi este o zi importantă pentru Nespresso, pionierul și punctul de referinţă pentru cafeaua de cea mai înaltă calitate ambalată în porţii individuale. Începînd de astăzi, compania își ia angajamentul ca pînă în 2022 orice ceașcă de cafea Nespresso, atît din gama pentru acasă cît și din gama profesională, să aibă o amprentă de carbon neutră. Acest nou obiectiv ambițios vine să completeze acțiunile pe care Nespresso le-a întreprins în ultimii 10 ani pentru a-şi reduce emisiile de carbon şi a le compensa pe cele rămase prin reîmpăduriri. Mesajul a fost transmis de Guillaume Le Cunff, CEO-ul companiei, printr-o scrisoare deschisă către clienți.

Astăzi vin personal către dumneavoastră, întrucît este necesar să vă atrag atenţia asupra unui lucru deosebit de important: angajamentul nostru pentru sustenabilitate şi promisiunea pe care o fac.

Demersurile pentru sustenabilitate au fost întotdeauna pe lista mea de priorităţi, iar din momentul în care am preluat rolul de CEO Nespresso am căutat noi modalități prin care sa îmbunătățim şi să accelerăm eforturile companiei în această direcţie de o importanţă covîrşitoare.

În 2014 ne-am propus cîteva obiective ambițioase, care vor fi atinse integral pînă la finalul acestui an: toată cafeaua noastră va proveni din surse sustenabile, operațiunile noastre vor avea o amprentă de carbon neutră și peste 90% dintre clienții noștri vor putea recicla foarte uşor capsulele de cafea utilizate. Cu ajutorul dumneavoastră, deja, aproape o treime dintre capsulele noastre sînt reciclate. Şi, deşi toate acestea pot fi considerate deja un progres uimitor, eu le consider mai degrabă premisele unor noi ambiţii, mai mari şi mai îndrăzneţe.

Există în continuare polemici legate de cafeaua ambalată în porții individuale şi respect toate părerile exprimate pe acest subiect. Sistemul cafelei porționate le oferă iubitorilor de cafea posibilitatea de a prepara băutura preferată utilizînd exact cantitatea de resurse necesare (cafea, apă, energie electrică), fără nici o risipă. Este însă important ca fiecare porţie de cafea să fie ambalată în aşa fel încît cafeaua să îşi păstreze prospețimea și calităţile. Dar este încă şi mai importantă modalitatea prin care gestionăm aceste ambalaje şi le asigurăm circularitatea – reducînd risipa, refolosind și reciclînd.

Astfel, vreau să vă împartăşesc, nemijlocit, noile angajamente pe care ni le luăm la Nespresso în aşa fel încît să ne asigurăm că avem un impact pozitiv asupra mediului înconjurător și asupra fermierilor de cafea cu care colaborăm. Noua realitate, pe care o trăim cu toţii, ne determină să ne intensificăm eforturile, în aşa fel încît să atingem în cel mult 2 ani ceea ce, mai demult, ne propusesem să realizăm într-un deceniu:

 În primul rînd, ne luăm angajamentul să ne intensificăm eforturile pentru a reduce, a refolosi și a recicla resursele. Anul acesta am lansat deja primele capsule de cafea realizate cu aluminiu reciclat, ca o completare firească a sistemelor pe care deja le-am implementat pentru colectarea şi reciclarea capsulelor de cafea utilizate. Astfel, ne asigurăm că acest material uimitor – aluminiul – care poate fi reciclat la infinit, dobîndeşte o nouă viață şi nu e niciodată irosit.

 În al doilea rînd, ne luăm angajamentul ca pînă în 2022 orice ceașcă de cafea Nespresso să aiba o amprentă de carbon neutră. Astfel, vom continua să reducem amprenta de carbon a fiecărei ceşti de cafea şi, cu sprijinul partenerilor noștri Rainforest Alliance și PUR Projet, vom compensa orice nu putem reduce prin reîmpăduriri.

 Al treilea angajament pe care ni-l asumăm este să le asigurăm fermierilor de cafea venituri stabile şi relevante. Am construit cu fermierii de cafea parteneriate stabile şi îndelungate, care se întind pe mai mult de 20 de ani, plătind preţuri premium pentru cafeaua verde, instruindu-i și sprijinindu-i să utilizeze practici de agricultură durabilă. Vom lucra împreună cu partenerii noștri, precum Fairtrade, pentru a mări procentul de cafele certificate, reducînd riscurile generate de impredictibilitatea evoluțiilor economice și protejînd astfel comunitățile de fermieri cu care colaborăm.

În urmă cu 30 de ani am pornit într-o călătorie extraordinară, cu intenţia declarată să vă oferim cele mai bune sortimente de cafea. Dar caracterul unic al acestei experienţe este de fapt convingerea că, în general, cafeaua poate fi o forţă a binelui, deoarece poate transforma comunități întregi și totodată poate proteja mediul înconjurător. Iar dumneavoastră, în calitate de membru al comunității Nespresso, faceţi parte din această schimbare în bine.

Vă sînt recunoscător pentru încrederea arătată și vă încurajez să luaţi legătura cu noi pentru orice opinii. Atît eu, cît și oamenii din echipele mele, vă stăm la dispoziție cu răspunsuri la întrebări și ne dorim să vă ascultăm părerea, cu fiecare pas pe care îl facem împreună în această călătorie. Şi cred cu tărie în fapte, înainte de toate.

Cu sinceritate, 

Guillaume Le Cunff

 

CEO Nespresso

Credit foto Guillaume Le Cunff: Emmanuel Nguyen Ngoc