Marele cîștigător la Sundance se vede la București.
Bazat pe un fapt real care a scandalizat opinia publică din Statele Unite în 2009, cînd un tînăr de culoare a fost ucis de un polițist alb, în stația de metrou Fruitvale din San Francisco, lungmetrajul de debut al lui Ryan Coogler a dat lovitura la începutul acestui an, cînd și-a adjudecat cele mai importante două premii la Festivalul de la Sundance: Marele Premiu al Juriului și Premiul Publicului. Ajuns în selecția Un Certain Regard, la Cannes, Fruitvale Station și-a mai adjudecat și Premiul de debut al secțiunii
O impresionanta dramă, Fruitvale Station îl urmărește pe tînărul de 22 de ani, Oscar Grant (Michael B. Jordan), în cele 24 de ore care au precedat fatala lui încrucișare cu polițiștii, pe 1 ianuarie 2009. Pentru cinefili, este una dintre puținele șanse de a-l vedea pe ecran mare, filmul neavînd distribuitor în România.
 
Și Steven Spielberg a fost selecționat de-a lungul timpului în competiția pe care a prezidat-o anul acesta la Festivalul de la Cannes. Les Films de Cannes à Bucarest se întoarce la peliculele de început ale influentului regizor și producător american și prezintă singurul său film premiat la Cannes, The Sugarland Express (1974) o dramă inspirată de un caz real recompensată cu Premiul pentru scenariu, precum și pe unul dintre cele mai populare din cariera sa, SF-ul emoționant care a marcat generații, E.T. Extraterestrul, proiectat în închiderea festivalului de pe Coasta de Azur, în 1982. Spectatorii vor putea vedea și filmul cu care a debutat cariera fulminantă a lui Spielberg, Duel (1971), un thriller destinat televiziunii și lansat ulterior la cinema, în care tînărul regizor de 24 de ani orchestrează o cursă intensă pe autostradă. Intrarea este liberă la toate cele trei filme.
 
Și Cannes-ul i-a dedicat o seară specială președintelui juriului competiției, proiectînd blockbuster-ul Jaws în aer liber, pe malul mării, în programul Cinema de la Plage.
Festivalul începe cu proiecții de scurtmetraje românești care au fost la Cannes: În acvariu, regia Tudor Cristian Jurgiu (Premiul al III-lea Cinéfondation) și O umbră de nor, de Radu Jude (Quinzaine des Réalisateurs). Regizorul Radu Jude se va întîlni cu publicul vineri, de la 15.00, la Cinema Studio, iar Tudor Cristian Jurgiu duminică, de la 12.00, la același cinematograf. După ce a impresionat Cannes-ul cu We Need tot Talk About Kevin (2011), regizoarea britanică Lynne Ramsay – membră a juriului competiției, anul acesta - și-a prezentat în secțiunea paralelă Quinzaine des Réalisateurs scurtmetrajul Swimmer. Filmul de 30 de minute va rula alături de cele două scurte românești.
 
Alte 15 filme scurte românești au fost proiectate în paralel la Cannes, în Romanian Short Waves, un program necompetitiv prezentat în cadrul Short Film Corner, din Cannes Market, locul unde mii de profesioniști din industria cinematografiei se întîlnesc în fiecare an. Proiectul este coordonat de către Asociaţia Culturală Secvenţe. Cele 15 scurtmetraje, grupate în două calupuri, sînt semnate de regizorii Igor Cobileanski, Dorian Boguță,  Andrei Crețulescu, Victor Dragomir, Mirona Radu, Ilinca Neagu, Goran Mihailov, Peter Kerek, Ioana Mischie, Luiza Pârvu, Eva Pervolovici, Napoleon Helmis, Alina Manolache, Gheorghe Preda, Anton GrovesIntrarea este liberă la proiecțiile de scurtmetraje. 
 
Începînd de vineri, 18 octombrie, s-au pus în vînzare bilete la toate filmele din programul festivalului. Tichetele se vînd separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe www.eventim.ro și la casierie, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro și la casa de bilete, iar pentru Cinema Studio, doar de la casieria cinematografului. Intrarea este liberă la scurtmetraje și la filmele lui Steven Spielberg. 
Programul complet Les Films de Cannes à Bucarest poate fi consultat aici