Festivalul Filmului European continuă

15 mai 2018
Festivalul Filmului European continuă jpeg

Duminică, 13 mai, Festivalul Filmului European a încheiat două dintre cele opt ediții locale în care poposește anul acesta: București și Galați și a anunțat filmul cîștigător al Premiului Publicului: Sînt însărcinată, în România / Estoy embarazada en Rumanía (România, 2016, r. Jesús del Cerro).

22.FFE la București s-a desfășurat în opt săli și a oferit 64 de filme din 24 de țări, precum și 23 de evenimente conexe (întîlniri și discuții cu cineaști și actori, dezbateri, ateliere de educație cinematografică, proiecții acompaniate de muzică). La Galați, în excelenta ambianță a unei săli recent reabilitate și beneficiind de condiții tehnice excelente, Cinema Prof. Ioan Manole, FFE a proiectat opt filme, în perioada 11-13 mai.

Principalele momente ale ediției 22.FFE București au fost:

Gala de deschidere 22.FFE, în Sala Mare a Teatrului Național București – cu filmul La revedere acolo sus (Franța, 2017), și gala de închidere, la Cinema Muzeul Țăranului – cu Localul (Italia, 2017), ambele găzduite în săli arhipline.

Premierea reputatului regizor Lucian Pintilie de către Institutul Cultural Român, cu ocazia galei de deschidere 22.FFE, pentru excepţionala activitate de promovare a culturii române.

Dezbaterea pe tema Brexit, precedată de proiecția documentarului Brexitannia (Marea Britanie, 2017), moderată de Răzvan Dumitru (sociolog, antropolog cultural, Social Insights), cu invitații Claudiu Craciun (politolog, lector SNSPA), Michael Bird (jurnalist de investigație si scriitor) și Ellie Buchdahl (Communications and Engagement Manager – EU Region, British Council Romania).

Regăsirea emoționantă a actorilor Tamara Crețulescu și Claudiu Bleonț, la finalul proiecției capodoperei cinematografice O vară de neuitat (România, 1994), semnată de Lucian Pintilie.

Proiecția în aer liber a filmului mut Escortata (Ungaria, 2014), în curtea Institutului Maghiar Balassi, acompaniată acustic de Electric Brother.

Proiecția filmului Shiraz (Marea Britanie, 1928), acompaniat live de o intervenție muzicală marca Foley'Ala, o cvasi-improvizaţie de (re)construire a coloanei sonore.

Atelierele de educație cinematografică organizate în cadrul programului CinEd, la Spațiul Public European,  care au  reunit cursanți din rîndul formatorilor și bibliotecarilor.

Două ateliere de educație cinematografică pentru elevi de gimnaziu și liceu, susținute la sediul ICR de Ileana Bîrsan.

Sesiuni de întrebări și răspunsuri cu echipele de producție ale filmelor: Docuart: Secondo me / 10.34 Belgrade / Perfection forever (Pavel Cuzuioc / Ioana Grigore / Maria Trifu / 2015-2017), Și va fi... (Valeriu Jereghi / Moldova / 1992), Ascensor pentru pacienți (Iglika Triffonova / Bulgaria / 2017), L’animale (Katharina Mückstein / Austria / 2018), Docuart: Proiecționistul, Angela, Momente de tăcere (Norbert Fodor / Botond Püsök / Ion Donică / 2015 – 2017), Nicăieri nu-i ca pe drum (Bálint Márk Túri / Ungaria / 2017), Însoțitoarea de zbor (Jaap Van Heusden / Olanda / 2017), Cînd vine războiul (Jan Gebert / Cehia / 2018), O vară de neuitat (Lucian Pintilie / România / 1994), Întuneric / Camera Backer realizate în cadrul Exploration Workshop, MOLDOX IDFF for Social Change și Cine iubește și lasă (Victor Galușca / Republica Moldova / 2017), Galben fierbinte (Fikret Reyhan/ Turcia / 2017), Cornul de capră (Nikolai Volev / Bulgaria / 1994).

Un moment special l-a constituit cea mai lungă sesiune de Q&A a ediției 22.FFE (aproximativ 45 de minute!), cu întrebări provocatoare adresate regizorului Fikret Reyhan şi actorului Aytaç Uşun, la finalul proiecţiei Galben fierbinte (Turcia, 2017).

Echipa FFE este recunoscătoare contribuțiilor aduse de moderatorii Q&A-urilor și la introducerile făcute înaintea proiecțiilor de către: Anca Grădinariu, Benjamin Ribout, Dan Mircea Duță, Gabriela Filippi și Marian Țuțui.

Secțiunile speciale 22.FFE au cuprins:

1. AGORA – rolul femeilor în societate. Secțiunea a inclus 10 filme realizate de femei sau în care protagonistele au o voce distinctă și sonoră. De altfel, ediția 2018 a FFE a avut un număr impresionant de filme semnate de femei: 21, din totalul de 64 de pelicule.

2. ARTE – trei documentare oferite de canalul ARTE, care a revenit și anul acesta la FFE în calitate de invitat special.

3. LUX Film Prize – secțiune realizată cu sprijinul Biroului Parlamentului European, prezentînd cele trei filme finaliste ale celei mai recente ediții a Premiului LUX al Parlamentului European.

4. MOLDOX – trei filme reprezentative pentru cinematografia din Republica Moldova.

5. FFE Clasic – în Anul european al patrimoniului cultural, FFE a adus 14 filme clasice, restaurate.

6. Front comun – în anul care marchează 100 de ani de la finalul Primului Război Mondial, FFE a inclus șapte filme într-o colecţie dedicată acestui moment de cotitură pentru Europa.

7. Pulsul Europei – un grupaj de cinci filme care au trecut în revistă cîteva dintre cele mai fierbinți teme ale epocii: emigraţia, populismul sau Brexit-ul.

Festivalul Filmului European continuă la: Tîrgu Mureş (18 – 20 mai), Rîmnicu Vîlcea (18 – 20 mai), Timișoara (24 – 27 mai), Alba Iulia (25 – 27 mai), Iași (1 – 3 iunie) și Sibiu (1 – 3 iunie).

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.