O scurtă explicație de început. Chess 960 este unul dintre termenii care desemnează partidele de șah jucate pornind de la o poziție inițială modificată. Și anume, în spatele pionilor, piesele sînt așezate aleatoriu; în locul damei, de exemplu, poate sta un turn. Mai mult, și albul și negrul își pot alege dispozitivul dorit, nu e întotdeauna obligatoriu, cu alte cuvinte, ca poziția inițială să fie simetrică precum e în șahul clasic. Alte denumiri pentru acest tip de șah: Fischer Chess (Fischer a promovat această versiune), Chess Random sau, combinat, Fischerandom. Ideea e ca jucătorii să iasă din teoria deschiderilor – care nu mai are cum fi valabilă în aceste condiții – și să își măsoare forțele mai ales prin talent și putere de calcul.

Un astfel de concurs Chess 960 începe azi la Saint Louis. Ca să facă lucrurile și mai atractive, organizatorii au renunțat la formatul „round-robin” (joacă fiecare cu fiecare) și au optat pentru meciuri. Participanții sînt aleși pe sprînceană. Astfel, duelurile vor fi între Hikaru Nakamura (SUA) și Peter Svidler (Rusia), Wesley So (SUA) și Anish Giri (Olanda), Sam Shankland (SUA) și Maxime Vachier-Lagrave (Franța), Levon Aronian (Armenia) și Lenier Dominguez (Cuba). Mai mult, va fi și un al cincilea meci, între bulgarul Veselin Topalov și nimeni altul decît cel de-al treisprezecelea campion mondial, Garry Kasparov. Kasparov a revenit în arena competițională în 2017, cînd s-a clasat pe locul opt la un concurs de șah rapid și blitz jucat tot la Saint Louis. Ultima partidă pe care Kasparov a jucat-o în 2005, cînd s-a retras, a fost tocmai împotriva lui Topalov. Kasparov a pierdut-o, dar a cîștigat atunci turneul.

Formatul meciurilor de la Saint Louis va fi și el interesant. Se va juca patru zile, numai partide de șah rapid și blitz. O partidă de șah rapid cîștigată va face două puncte, una de blitz un punct. Clasamentul se va face pe baza punctelor acumulate de fiecare jucător în meciul său.

Fiind vorba de Chess 960, pozițiile de start vor fi stabilite înainte de fiecare rundă. Jucătorii vor avea la dispoziție un timp pentru a se pregăti, dar fără să părăsească sala și fără să apeleze la un computer. Vor putea beneficia în schimb, dacă doresc, de concursul unui asistent. Partidele vor putea fi urmărite și pe internet, pe mai multe site-uri de specialitate, cum ar fi chess24.com. Enjoy! – cum ar spune organizatorii.

Scurtă notă din sumo

Semnalez doar că a început turneul de toamnă Aki Basho la sumo, cu toți cei trei yokozuna activi printre participanți (Hakuho, Kisenosato și Kakuryu); la fel și cei cu rang de ozeki, Gueido, Takayasu și Tochinoshin. E un turneu mult mai puternic decît precedentul, din iulie, din care se retrăseseră toți yokozuna și doi ozeki. Pînă acum (azi e runda a treia, din 15), toți favoriții și-au confirmat statutul, dar cel mai frumos bout a fost al lui Yoshikaze, în runda a doua, care a cîștigat printr-o procedură foarte spectaculoasă. Meciul e pe internet, de pildă pe contul de YouTube al lui Kintamayama.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 125 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 124 de data trecută: 1. Tc1! cxb3 (negrul se bazează pe o combinație prin care promovează o damă) 2. Txc8! b2 (pionul nu mai poate fi prins) 3. Tc6! b1D 4. Te6#! Negrul a transformat, dar ce folos, a fost făcut mat.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Robert James Fischer în 1960, în timpul turneului de la Leipzig. Fischer a fost inventatorul și promotorul versiunii de șah Chess 960. Sursa: Wikipedia.