Elie Wiesel: Concert pentru o vioară strivită

1 ianuarie 2017
Elie Wiesel: Concert pentru o vioară strivită jpeg

Dacă nu ar fi fost cele cîteva filme mari despre Holocaust, probabil că am şti mult mai puţin despre realitatea teribilă a lagărelor naziste în care şi-au găsit sfîrşitul milioane de oameni. Dar chiar şi mesajul acestor filme atît de puternice şi penetrante - îmi vin în minte Lista lui Schindler şi Pianistul - nu poate rivaliza ca impact emoţional cu o carte autobiografică. După film, poate mai ai o scăpare psihologică de genul „eh, le-a mai înflorit şi regizorul, pe ici, pe colo”. Dar după o carte nu mai ai de ales. Aşa a fost. Adevăr nefiltrat, nemijlocit. Citeşti şi taci, nu mai ai ce spune, nu mai ai cum justifica sau cum explica.

De fapt, aşa se intitulează şi prima versiune, scrisă în idiş, a cărţii din anii ‘50 a lui Elie Wiesel despre experienţa sa din lagărele de la Auschwitz, Gleiwitz şi Buchenwald: „Şi lumea a păstrat tăcerea”. O versiune prescurtată a cărţii a apărut în 1958 în franceză. Noaptea a fost prima descriere a exterminării evreilor în marea hecatombă nazistă, înaintea Jurnalului Anei Frank și a memoriilor lui Primo Levi.

În Noaptea lui Elie Wiesel, care s-a stins din viaţă pe 2 iulie, există un fragment despre un tînăr violonist polonez. Spre deosebire de Pianistul lui Polanski, Juliek nu a supravieţuit. Momentul morţii sale este unul dintre cele mai cutremurătoare din carte, din istoria celui de-al Doilea Război Mondial şi probabil din întreaga istorie. După un marş forţat în plină iarnă, cu zeci şi sute de morţi seceraţi în plin cîmp de frig şi inaniţie, deţinuţii evrei ajung în sfîrşit la lagărul de la Gleiwitz. Printre ei, adolescentul de 15 ani Elie Wiesel şi tatăl său, Şlomo Wiesel. Lor şi tuturor celorlalţi lagărul ajunge să li să pară scăparea, limanul, “poarta spre viaţă”...

****

„(...) N-am văzut lagărul decît atunci cînd ne-am trezit chiar în faţa porţii.

Nişte Kapos ne-au cazat repede în barăci. Ne împingeam, ne îmbrînceam să ajungem acolo de parc-ar fi fost ultimul nostru refugiu, poarta spre viaţă. Călcam peste trupuri prăbuşite la pămînt. Călcam în picioare feţe strivite. Dar n-am auzit niciun ţipăt, doar cîteva gemete. Eu şi tata am fost şi noi trîntiţi la pămînt de mulţimea ce se rostogolea ca un val. Sub picioarele noastre, cineva horcăia.

- Mă striviţi… fie-vă milă!

Vocea nu-mi era necunoscută. Era aceeaşi voce slabă, acelaşi horcăit pe care-l mai auzisem cîndva. Vocea aceasta îmi vorbise într-o zi. Unde? Cînd? Trecuseră ani de atunci? Nu. Nu putusem s-o aud decît în lagăr.

- Aveţi milă!

Simţeam că îl strivesc. Îl sufocam. Am vrut să mă ridic, m-am luptat să mă dau la o parte, să-l las să respire. Dar eram eu însumi copleşit de greutatea altor trupuri. Abia puteam respira. Îmi înfingeam unghiile în feţe necunoscute. Muşcam, ca să ajung să respir. Nimeni nu ţipa.

Brusc, mi-am amintit. Juliek! Băiatul acela din Varşovia care cînta la vioară în orchestra de la Buna…

- Juliek! Mă auzi, Juliek?

- Da, zise el cu voce stinsă. Ce este?

Nu murise.

- Cum te simţi, Juliek? l-am întrebat mai mult ca să-i aud vocea, să ştiu că mai trăia,

decît fiindcă voiam să aud răspunsul.

- Bine, Eliezer… Sînt bine… Nu prea am aer… Sînt istovit. Am picioarele umflate. E

plăcut să te odihneşti, dar vioara…

M-am gîndit că îşi pierduse minţile. Ce-i trebuia vioara, acolo?

- Ce spui? Vioara?

A gemut.

- Mă… mă tem... să nu-mi sfarme... vioara. Am… am luat-o cu mine.

N-am putut să-i mai răspund. Cineva căzuse deasupra mea cît era de lung, acoperindu-mi faţa. Nu mai puteam să respir nici pe gură, nici pe nas. Sudoarea mi-a acoperit fruntea, spatele. Acesta era sfîrşitul - capătul drumului. O moarte tăcută, sufocarea. N-aveam cum să strig, să chem ajutor.

Am încercat să scap de ucigaşul meu invizibil. Întreaga mea dorinţă de a trăi se adunase în unghii. M-am luptat pentru o gură de aer… Zgîriam, sfîşiam cu unghiile un trup în descompunere, care nu mai reacţiona la durere. Nu reuşeam să mă eliberez de sub grămada care-mi copleşea pieptul. Poate mă luptam cu un mort, cine ştie?

N-am să ştiu niciodată. Tot ce pot să spun este că l-am învins. Am reuşit să sap în zidul de trupuri în agonie, să-mi croiesc o deschizătură prin care puteam să sorb puţin aer.

- Tată, cum te simţi? am întrebat imediat ce-am putut să spun ceva.

Ştiam că nu putea fi prea departe.

- Bine! răspunse o voce îndepărtată, care părea a veni de pe lumea celalaltă. Încerc să

dorm.

Încerca să doarmă, era bine sau nu? În locul acela puteai să dormi? Nu era primejdios să încetezi să mai veghezi, chiar şi pentru o clipă, acolo, unde moartea putea să se năpustească asupra ta în orice moment?

Mă gîndeam la asta cînd am auzit sunetul unei viori. Sunetul unei viori în baraca întunecată în care morţii zăceau peste cei vii. Cine era nebunul care cînta la vioară aici, la marginea propriului său mormînt? Sau nu era decît o halucinaţie?

Trebuia să fi fost Juliek.

Cînta un fragment dintr-un concert de Beethoven. N-am auzit niciodată sunete mai pure. Într-o asemenea tăcere.

Cum reuşise să se elibereze? Să-şi scoată trupul de sub al meu fără să simt?

Era întuneric beznă. Nu auzeam decît vioara şi era ca şi cum sufletul lui Juliek era arcuşul. Îşi cînta propria-i viaţă. Întreaga lui viaţă aluneca pe corzile viorii. Speranţele pe care şi le pierduse, trecutul preschimbat în cenuşă, viitorul nimicit. Cînta ceea ce nu avea să mai cînte vreodată.

N-am să-l uit niciodată pe Juliek. Cum aş putea uita acest concert pentru un public format din oameni agonizînd sau deja morţi! Şi astăzi, cînd ascult Beethoven, mi se închid ochii şi din întuneric apare chipul palid şi trist al tovarăşului meu polonez, care prin sunetul viorii, îşi lua adio de la publicul lui de muribunzi.

Nu ştiu cît timp a cîntat. Am fost copleşit de somn. Cînd m-am trezit, în lumina zilei, l-am văzut pe Juliek prăbuşit în faţa mea, mort. Lîngă el zăcea vioara, strivită, călcată în picioare, un alt mic cadavru straniu, copleşitor.”

Din volumul Noaptea de Elie Wiesel, editura Univers, 2005. Traducere din franceză de Diana Crupenschi.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.