După Revoluţie – o etnografie a „democraţiei de colţ de stradă”

20 aprilie 2012
După Revoluţie – o etnografie a „democraţiei de colţ de stradă” png

Trebuie să spun încă de la început că am fost puţin sceptic atunci cînd am primit documentarul lui Laurentiu Calciu înainte de vizionarea de la festivalul One World Romania ediţia 2010. Şi nu din vina autorului - cu atît mai mult cu cît filmul său, premiat la Astra Fest mă entuziasmase - ci pentru că pur şi simplu momentul Revoluţiei din 1989 mi se părea că nu mai poate fi transformat intr-un subiect vandabil/lizibil după numărul interminabil de reportaje-foileton transmise de televiziuni sau în media scrisă în ultimele decenii. După Revoluţie/After the Revolution nici nu-și propune să placă cu tot dinadinsul: este în primul rînd o restituire construită cu instrumentarul unui bricoleur. Cea a unei realităţi care, în goana generală după senzaţionalul specific momentelor de ruptură istorică şi socială, nu pare să fi interesat, din păcate, pe nimeni. Este vorba de "democraţia de colţ de stradă” care se năştea din infinitele pălăvrăgeli care dantelau viaţa socială a centrului Bucureştiului imediat după 1989.

Această restituire se face pe baza unui material brut unic: filmări pe casete VHS care surprind pe o perioadă de o jumătate de an corul haotic de voci, cele mai multe anonime, în plin proces de interpretare a evenimentelor la zi, de la cauzele prăbuşirii socialismului, privatizări ale fabricilor şi resurselor naturale, afilierea sau repudierea unui partid politic sau altul, şi pînă la viitorul incert de pe harta tranziţiei.

Camera video a fostului profesor de matematică (la momentul filmărilor) Laurenţiu Calciu devine instrumentul perfect al unei etnografii întreprinse discret, în care autorul preferă o formulă – să-ispunem – metodologică dificilă, aceea de a nu pune întrebări, ci înregistrarea non-intruzivă a nucleelor de interacţiune şi dialog pe marginea cărora pare să se formuleze înţelegerea noii lumi. Rezultă de aici o serie de portrete memorabile, care ar putea fi oricînd așezate într-un muzeu virtual al personajelor tipice vieţii cotidiene şi politice  din primul an de post-socialism: Suspectul, Muncitorii, Doamna, Bişnitarii, Bătrînul. Dialogurile acestor personaje cartografiză o gamă întreagă de angoase, speranţe, dileme, certitudini, suspiciuni, enervări.

Cacofonia vocilor din film suprinde perfect dezordinea apărută în  urma rupturii cu trecutul socialist care codifică încă reflexele de înţelegere a vieţii sociale: Suspectul, îmbrăcat în haine care îl scot din tiparul clasei muncitoare, este întrebat unde lucrează şi, mai mult, i se cere să arate o legitimaţie de serviciu. Tot pe baza codurilor vestimentare apar o serie de alte indexări (Bişniţarii, de exemplu) care discriminează între indivizii care au legitimitatea exprimării unui punct de vedere şi cei care sînt ignoraţi.

Li se adaugă acestor personaje fondul politic generat de reprezentanţii noii elite politice: demonstraţii de stradă pro şi anti-FSN-iste, conferinţe de presă ale liderilor FSN Ion Iliescu şi Petre Roman, campania electorală pentru alegerea noului preşedinte al României cu figura specială a lui Ion Raţiu în prim plan, scurte incidente stradale.

Locul în care filmul lui Laurenţiu Calciu se desparte de toate celelate demersuri de investigare a realităţilor specifice primelor luni de după căderea socialismului românesc este lipsa oricărei pedagogii implicite sau explicite. Montajul îl introduce, în secvenţe succesive, pe spectator în bucătăriile celor două realităţi: cea din stradă şi cea a conferinţelor de presă ţinute de liderii FSN sau de unul dintre cei mai importanţi lideri ai opoziţiei postdecembrişti, Ion Raţiu.

Accesul la conferinţele de presă i-a fost înlesnit lui Laurenţiu Calciu de jurnalistul scoţian Rupert Murray, corespondentul în România al publicaţiei Scotland on Sunday, care a devenit şi producătorul filmului. După Revoluţie este un document social care conţine o lecţie pe care cei doi o predau cu modestie: cea a aşteptării momentului oportun pentru un asemenea demers. Casetele VHS înegistrate în prima jumătate a anului 1990 au rămas pentru două decenii la sertar şi au fostdigitalizate şi montate în urmă cu doi ani, în momentul în care ele puteau spune ceva mai mult decît despre realităţile imediate despărţirii de socialism.

Astăzi, cînd protestele sînt organizate în ţarcuri metalice temeinic păzite de jandarmi îmbrăcaţi în combinezoane hipertehnologizate, imaginile cu mii de protestatari agitînd pancarte lîngă pereţii Guvernului sau ai altor instituţii ale statului filmate de Laurenţiu Calciu în anii ’90 fac ca distanţa de două decenii să pară mult prea mică.

După Revoluţie este filmul care nu-şi propune să rezolve dilema “A fost sau n-a fost?”, ci să recompună etnografic şi fără clarificări manifeste peisajul cotidian postdecembrist al ieşirilor în stradă.

Bogdan Iancu este cercetător la Muzeul Ţăranului Român. Susţine seminarii la Facultatea de Ştiinţe Politice, SNSPA.

Filmul After the Revolution al regizorului Laurenţiu Calciu va fi prezentat în cadrul Festivalului Filmului European. Cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului se desfăşoară în Bucureşti (3-13mai), Braşov (10- 13 mai), Timișoara (17 – 20 mai) , Tîrgu-Mureș (17 - 20 mai) și Iași (24 - 27 mai).
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.