Discuri și recorduri

16 aprilie 2013
Discuri și recorduri jpeg

Ludovico Einaudi, Miloš Karadaglić, Julia Lezhneva – trei nume aparent fără nici o legătură (și nici nu știu cît de cunoscute în România), și trei artiști din muzica clasică ce scriu sau vor scrie recorduri.

Ludovico Einaudi și In a time lapse

Este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați compozitori de muzică clasică contemporană la nivel global. S-a născut în Italia, în urmă cu 57 de ani, iar bunicul lui a fost președintele Italiei între 1948 și 1955. A studiat la Conservatorul „Giuseppe Verdi“ din Milano, cu unul dintre cei mai respectați compozitori italieni ai secolului XX – Luciano Berio. Este în același timp pianist și compozitor, iar discurile lui se bucură de un succes remarcabil, deși ceea ce scrie el este, fără dubiu, muzică clasică. Se numește Ludovico Einaudi.

Din păcate, cunosc renumele nu prea fericit de care se bucură în general compozitorii de muzică clasică contemporană. (De fapt, știți să numiți vreunul?) Așa că povestea de succes al lui Ludovico Einaudi poate părea cel puțin bizară în acest context. Însă Ludovico Einaudi își merită faima și fanii, pentru că muzica lui are toate ingredientele de care are nevoie pentru a vorbi omului contemporan de astăzi, acelui om care încă mai caută, într-o muzică sau într-o carte bună, un refugiu în fața vieții stresante și, uneori, dezamăgitoare.

Așa este și cel mai nou album al lui Ludovico Einaudi –

(apărut pe 21 ianuarie 2013 și disponibil acum și în România la magazinele de specialitate, cum ar fi Librăriile Humanitas, sau pe site-ul

): lucrări pentru pian și orchestră, într-un stil specific lui Ludovico Einaudi – consonant și totuși contemporan – o muzică de savurat atunci cînd vrei să te desprinzi de realitate.

Discul va fi difuzat și de Radio România Muzical în 13 mai, de la ora 20,00.

O chitară Latino gold

Nu știu dacă vreunul dintre instrumentele din muzica clasică se bucură de o mai mare prețuire în rîndul publicului de astăzi decît chitara clasică. Cui nu-i place chitara clasică? Și dacă mai adăugăm și un repertoriu sud-american și un tînăr chitarist de 30 ani care arată ca un model – atunci avem rețeta perfectă a unui album de succes.

– ultimul album al chitaristului muntenegrean Miloš Karadaglić, unul dintre artiștii ce constituie subiect de promovare globală al concernului Universal Music, este un asemenea disc.

este continuarea albumului

, care a cucerit premiile Classical Brit și Echo anul trecut, iar în prezent este cel mai bine vîndut disc de muzică clasică din Marea Britanie.

Ce putem asculta pe acest album? Astor Piazzolla, Heitor Villa-Lobos, Carlos Gardel, Leo Brouwer, Agustín Barrios-Mangoré, printre alții – adică crème de la crème a componisticii sud-americane. Iar printre piese se regăsesc hituri precum „Girl from Ipanema“ sau aria din „Bachianas brasileiras nr. 5“. Cîteva piese sînt înregistrate în compania unei orchestre europene, iar aria lui Heitor Villa-Lobos o are în prim-plan pe o soprană în ascensiune: austriaca Anna Prohaska.

Dincolo de toate cele spuse deja, ceea ce face acest disc valoros este calitatea excepțională a interpretării lui Miloš Karadaglić, pentru că nu greșesc dacă afirm că el este probabil cel mai bun chitarist al timpurilor noastre: o tehnică impecabilă, o muzicalitate și o inteligență ieșite din comun. Altfel nu ar fi putut convinge un tînăr muntenegrean o mare casă de discuri să-l promoveze. Iar cînd marketingul și artistul de top se întîlnesc, rezultatul este ceva precum albumul

, pe care-l puteți găsi și în România, în magazine sau pe

. Discul poate fi ascultat în data de 8 mai, ora 17,30, la Radio România Muzical.

O voce de înger – soprana Julia Lezhneva

Tot numai calitatea artistică excepțională i-a putut determina pe reprezentanții casei de discuri Decca să lucreze cu tînăra soprană rusă, de doar 23 ani, despre care pînă mai ieri nimeni nu știa nimic. Julia Lezhneva a fost, însă, remarcată de o altă celebră soprană, Kiri Te Kanawa, care a invitat-o să cînte în 2010 la gala Classical Brit Awards. A fost rampa de lansare pentru Julia Lezhneva, posesoarea unei voci excepționale – o soprană de coloratură, cu un timbru mai întunecat.

Primul disc înregistrat de Julia Lezhneva pentru casa Decca a fost lansat pe 11 martie 2013 și cuprinde lucrări religioase semnate de Vivaldi, Porpora (un motet înregistrat în premieră mondială), Handel și Mozart, album intitulat

, potrivit pentru audiție în preajma sărbătorilor pascale – perioadă pe care o parcurgem și noi.

Ar mai fi de spus că discul este înregistrat alături de un celebru ansamblu, specializat în muzica veche – Il Giardino Armonico, dirijat de Giovanni Antonini, ansamblu care va putea fi ascultat și la București, în septembrie 2013, cu ocazia Festivalului Internațional „George Enescu“.

Se poate observa că marile case de discuri mizează în proporție destul de mare pe numele de artiști tineri, pe care-i lansează și îi promovează, și nu cred că Decca nu a avut fler cînd a ales-o pe Julia Lezhneva. Pentru că ea va fi, cu siguranță, una dintre marile stele ale muzicii vocale de mîine.

Discul

poate fi procurat și în România, în magazine sau pe www.getmusic.ro. A fost difuzat de Radio România Muzical chiar în 11 martie 2013 – data lansării oficiale – și poate fi reascultat și votat pe pagina campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2013” de pe site-ul

.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.