„Dacă eu, tu, ea sau el nu facem ceva, nu avem dreptul să ne așteptăm la mai bine”

Simona PETRICĂ
26 iulie 2018
„Dacă eu, tu, ea sau el nu facem ceva, nu avem dreptul să ne așteptăm la mai bine” jpeg

„Am iubit lunca și mai ales drumul de pămînt care pornea din capul străzii, cobora dealul spre vale și continua de-a lungul rîului spre locurile bune de scăldat. De-o parte și de alta creștea grîul, mereu năpădit de numeroase flori de cîmp, iar el era umbrit de nuci bătrîni și înalți. Acel peisaj nu mai există astăzi, căci drumul nucilor a fost distrus odată cu începerea lucrărilor la Lacul Morii și îndiguirea Dîmboviței, cînd zeci de arbori bătrîni au fost scoși cu tot cu rădăcinile lor adînci, cu buldozere și excavatoare. Lunca a devenit un deșert de pămînt gol și maluri betonate. Se întîmpla în 1986-1987 și distrugerile din luncă, atunci, mi-au rupt sufletul de copil. Cred că acela este și momentul în care pot spune că mi-a încetat copilăria ca-n povești și am început o altă etapă a vieții mele.”

Mona Petre s-a născut în București și a crescut la marginea orașului, într-o lume aflată cumva între rural și urban. Și-a petrecut copilăria pe cîmpuri și-n lunca Dîmboviței umblînd teleleu pentru a explora. În 1996, s-a mutat în oraș. Era o liceană de 18 ani, independentă, cu locul ei. Dar orașul, cu viața într-un apartament, cu mai puțin timp afară în aer liber și-n natură, a fost un șoc cultural la care a trebuit să se adapteze. De atunci, cei aproape 20 de ani de lucru prin birouri și spații închise au făcut-o să simtă din ce în ce mai mult că e timpul pentru o schimbare.

„Îmi era dor de soare, de aer liber, de lucru cu mîinile și restul corpului, așa că am făcut eforturi mari să-mi redirecționez viața către oportunități care să-mi ofere lucrurile astea. Astăzi, în sfîrșit pot spune că sînt aproape acolo.”

Primul pas către acea schimbare a fost voluntariatul, la începutul facultății, prin anii 2000. A început cu o asociație care lupta intens la vremea aceea, și încă o mai face, pentru drepturile comunității LGBTQ. Trei ani au trecut repede ca voluntar la Accept. Iar în timpul verilor, Mona Petre mai făcea un alt tip de voluntariat lucrînd ca desenator și asistent de săpătură pe diferite șantiere arheologice din țară. Asta avea legătură cu studiile pe care le făcuse în cadrul Facultății de Istorie, urmate de cele plastice la Universitatea de Artă.

Deși azi lucrează ca graphic designer freelance, nu a renunțat la voluntariat, pentru că este o alternativă la programul ei de lucru obișnuit. Continuă pentru că își poate oferi experiența acolo unde poate și îi permite timpul. Este, acum, co-inițiatoarea proiectului Grădina Istorică, grafician voluntar la Gazeta de Artă Politică și scrie povești despre plante pe Ierburi Uitate.

Mona Petre crede că implicarea societății civile este singura modalitate de-a evolua împreună ca societate spre o stare a lucrurilor ceva mai decentă, într-o Românie aflată în derivă.

„Dacă eu, tu sau ea/el nu facem ceva, nu avem dreptul să ne așteptăm la mai bine. Voluntariatul – implicarea fiecăruia dintre noi la nivelul comunității acolo unde poți și te pricepi – ar putea fi, după părerea mea, soluția ca România să devină o țară ca afară.”

Așa că – alături de Andreea Machidon (arhitect), Alina Adăscăliței (arhitect peisagist), Mihai Petrescu-Puică (grădinar la Kultivă) și Petronela Comănescu (dr. biolog la Grădina Botanică din București)  – formează un grup de inițiativă care se implică în cartierul Cotroceni, în jurul Grădinii Istorice amenajate în Grădina Botanică. Nu știe dacă grupurile de inițiativă sînt excepții, dar știe că e mare nevoie de mai multe, în orice domeniu.

Anul trecut, în 2017, odată cu lansarea Fondului IKEA pentru Mediul Urban, au aflat de Fundația Comunitară București, au luat legătura cu echipa lor și au aplicat cu proiectul Grădinii Istorice. E prima lor finanțare și crede că fără ea, Grădina nu ar fi fost posibilă. „Fără o finanțare, multe idei bune pentru București sînt imposibil de pus în practică, pentru că necesită resurse, oameni calificați și mai ales timp.”

„Plănuim la Grădină, dincolo de prezența unui număr mare de specii botanice care vor putea fi admirate de orice vizitator al Grădinii Botanice, o serie lungă de activități în aer liber, de la biblioteca de grădină, la seminare și ateliere culinare, artistice, ecologice, proiecții de filme documentare și multe altele. Vă puteți imagina că abia așteptăm vremea caldă ca toate acestea să înceapă să se întîmple acolo, să cunoaștem alți oameni cu preocupări similare, specialiști care vor fi invitați la activitățile noastre și vizitatori care vor putea veni să învețe mai multe despre lumea vegetală, să cunoască ce facem noi, care este profilul Grădinii Istorice și, poate, care vor dori să se implice la rîndul lor.”

Grădina Istorică înseamnă pentru Mona a (re)crea de la zero o grădină „veche”, în care se cultivă plante alimentare istorice, așa cum se găseau ele în grădinile de acum cîteva sute de ani, pînă la sosirea și răspîndirea speciilor americane. E un cadru de testare și experimentare a unei grădini „altfel”, care oferă și spațiul de lucru și de divertisment prin programe culturale, ce poate atrage comunitatea urbană. În 2018, Mona Petre, alături de colegii ei din grupul de inițiativă, vor continua lucrul la grădină și vor organiza ateliere pe diverse teme, seri de film și evenimente conexe.

Deși Mona spune că a renunțat de cîteva ori, plecînd din țară cu convingerea că nu va mai reveni, s-a întors. Chiar dacă a renunțat la un salariu bun și sigur, acum face ce îi place cu adevărat – proiecte de graphic design pe care și alege singură și explorarea acestei pasiuni pentru plante care îi dau oportunitatea să dezvolte noi proiecte, în acest oraș care e acasă.

„Și cînd faci ceea ce iubești, se zice că nu mai muncești. Eu îmi trăiesc visul, cu toată speranța că voi fi în stare să-l duc mai departe și că acest proiect – Grădina Istorică – va putea deveni un model pentru alții.”

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.