Cum să construieşti o pădure

Adina DRAGOMIR
12 septembrie 2011
Cum să construieşti o pădure jpeg

Am ajuns în campusul Tăşuleasa Social pe un drum forestier, accidentat, decupat parcă dintr-o vedere veche. Afară ploua cu picături mici, dese şi reci, ca într-o lună de toamnă. Tot dealul Tăşuleasa era înconjurat de ceaţă. În poarta campusului, îmbrăcat într-un tricou negru pe care scria TĂŞU, Alin Uhlmann Uşeriu, preşedintele Tăşuleasa Social, omul care acum 10 ani s-a întors din Germania să facă în România un ONG, ne-a primit cerîndu-şi scuze pentru „vremea urîcioasă”.

O mînă de jurnalişti din betoanele bucureştene, aduşi în vîrful muntelui cu un 4x4, au venit să vadă noul proiect Tăşuleasa Social – o Pădure Pedagogică. Altfel spus, o suprafaţă de trei hectare în care toţi voluntarii care trec prin ONG învaţă, prin exemple practice, relaţia dintre om, pădure, animale şi apă. Sau relaţia omului cu lumea naturii, după cum ne spunea Alin în timp ce mergeam prin ploaie către pădure: „Nu ştiu cum şi de ce, dar omul, cînd creşte mare, îşi bate joc de apă şi de pădure. Pe una o umple de gunoaie, pe alta o taie. Cred că asta se întîmplă din cauza lipsei de educaţie. În această Pădure Pedagogică noi vrem să educăm tinerii, să le spunem cît de importantă este natura.”

Lecţia despre natură care nu se predă la şcoală

După ce am trecut de casa în care dorm voluntarii, am mers pe un drum construit cu pietriş spre prima lecţie – Apa. Voluntarii, conduşi de Alin, au construit aici o staţie de tratare şi epurare a apei care nu foloseşte nici un compus chimic, iar tinerii pot vedea cum apa care iese din fosa septică devine apă pură. Sînt în total 29 de elemente practice în acest parc. Trebuie vizitat. Asta este şi una dintre marile dorinţe ale lui Alin: „Aş vrea ca toţi copiii din România să viziteze această Pădure Pedagogică. Noi am facut aici ceva care să rămînă. Am curăţat multe albii, multe păduri, dar toate s-au murdărit la loc şi asta pentru un tînăr este foarte frustrant. Pădurea Pedagogică apaţine fiecărui copil care ajunge la Tăşuleasa Social”.

Mulţi copii ajung anual aici. Din toate colţurile ţării. Anul acesta, de exemplu, Pădurea Pedagogică a fost construită şi amenajată de 400 de voluntari veniţi din Suceava, Bistriţa, Cluj, dar şi din Republica Moldova sau Germania. Noi ne-am întîlnit acolo cu un grup de la Liceul „Sava” din Bucureşti. Fetele cu care am stat de vorbă erau aşa de mici şi de firave, mă întrebam ce muncă puteau face aici. Sara are 16 ani, este micuţa grupului şi cea mai vorbăreaţă. Parcă mi-a citit gîndurile: „Cînd am venit aici, nici nu ştiam ce este şmirghelul. Acum ştiu să şmirgheluiesc în funcţie de tipurile de lemn. Am tăiat şi lemne, aşa cum pot eu… Am adunat flori din pădure, am făcut buchete şi am decorat foişorul în care stăm acum.” Colega ei, Irina, a rămas impresionată de atmosfera din campus: „Eu mă simt ca în tabără. Toată lumea e prietenă cu toată lumea. Nu contează cîtă treabă avem, ne ajutăm între noi, chiar dacă ne vedem pentru prima dată. Şi toţi sînt dispuşi să facă multe pentru… lume”.

„Pădurea Pedagocică este locul în care se plantează idei”, le completează pe fete Ana Szekely, directorul executiv al asociaţiei, voluntar în Tăşuleasa de şapte ani: „Viziunea noastră este ca, într-o bună zi, toţi cei care au trecut măcar o dată pe aici să schimbe România într-o ţară în care regulile nu sînt făcute pentru a fi încălcate.” Fetele au promis că vor ţine minte şi vor aplica acasă tot ce au aflat aici.

Sprijin de la oamenii de cultură

De-alungul timpului, la Tăşuleasa Social s-au strîns, pe lîngă jurnalişti şi voluntari şi multe personalităţi culturale. Am întîlnit-o în campus pe Ada Milea, ea susţine proiectele ONG-ului de mulţi ani, a şi compus două cîntece despre voluntarii de la Tăşu. Am stat de vorbă la lumina torţelor suedeze cu scriitorii Cecilia Ştefănescu, Florin Iaru, Marin Mălaicu – Hondrari şi cu Dan Coman.
Regizorul Tudor Giurgiu şi echipa Festivalului de Film Transilvania erau hotărîţi să proiecteze un film în aer liber, dar vremea a fost „urîcioasă”, aşa că ne-am adăpostit şi l-am ascultat pe Nucu Pandrea cîntînd la frunză. Înainte de a-şi începe recitalul, i-a strigat lui Alin: „Ce-am găsit aici este dumnezeiesc. Băi, aţi făcut o treabă fantastică! Mă duc acasă mai bogat decît am venit!”.

O treabă fantastică a făcut şi fotograful Cosmin Bumbuţ, unul dintre voluntarii vechi ai asociaţiei, care timp de trei săptămîni a mers în pădurile din şără şi-a ales cîte un arbore şi l-a transformat în personaj. Cei care vor vizita Pădurea Pedagogică în următorii cinci ani se vor întîlni, în drum spre „sala de curs”, cu personajele din expozitia permanentă Portrete din pădure. „Am început să mă gîndesc la acest proiect încă din 2004, dar abia în 2011, la Tăşuleasa Social, am găsit sprijin şi l-am finalizat“, ne-a spus Cosmin cînd ne-a făcut cunoştinţă cu arborii fotografiaţi.

Tăşu are 10 ani

2011 este Anul Internaţional al Pădurilor şi Anul European al Voluntariatului. În august Tăşuleasa Social a împlinit 10 ani de activitate. În tot acest timp, s-au plantat aproape 150.000 de puieţi, s-au curăţat 200 de tone de gunoi din păduri şi de pe albiile rîurilor, s-au renovat şi dotat 10 şcoli rurale şi mai multe grădiniţe, au fost aduse din Germania medicamente în valoare de peste 1.000.000 de euro pentru spitale, centre sociale şi azile de bătrani, iar împreună cu o organizaţie germană au fost oferite aproape 65.000 de cadouri de Crăciun copiilor din sate izolate din Bistriţa-Năsăud. Iar anul acesta s-a lansat Pădurea Pedagogică. Toate aceste lucruri au fost făcute împreună cu cei peste 10.000 de voluntari.

Un răsărit de soare pe muntele Tăşuleasa, o strachină din lut cu tocăniţă făcută de Tanti Efti, mama lui Alin, o poveste de noapte, cînd afară plouă cu picături mici, reci şi dese şi, cel mai important, o lecţie despre a fi om. De asta îmi place aici. De asta voi reveni. De asta copiii mei vor fi voluntari la Tăşuleasa Social.

Galeria foto aici.

Adina Dragomir este reporter la Radio România Cultural.
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.