(Apărut în Dilema veche, nr.108, 17 februarie 2006)

Revin cu o notă de subsol la caricaturile din ziarul danez atît de popular în lumea arabă. Un desen (la fel de stîngaci ca restul) îl arăta pe Profetul Mohamed într-o prea puţin clericală stare de agitaţie. Primea, la uşa raiului, un şir de drept-credincioşi, ce pluteau binedispuşi pentru că-şi îndepliniseră misiunea de pe Pămînt. Centurile cu explozibili lămureau şi caracterul misiunii. Numai că Profetul era îngrijorat: "Mai uşor, zicea el, nu mai avem fecioare!". Grav lucru! Potrivit Coranului, fecioarele sînt principala răsplată pentru musulmanii ce binemerită un loc în paradis. Să-ţi iei viaţa alături de necredincioşi, să te laşi găurit de cuie ruginite şi pilitură de fier, pentru ca, în final, huriile să absenteze, iată o încălcare de contract! Pentru creştini, care au un număr uriaş de bancuri cu Dumnezeu şi Sfîntul Petru, asta n-ar părea o blasfemie majoră. Islamul este însă de altă părere, de unde şi periculoasa popularitate a modestului caricaturist. (Glorie parafată şi de reţeaua franţuzească Carrefour, care s-a debarasat bărbăteşte, peste noapte, de toate produsele daneze.) Dar nu despre asta vreau să scriu.

În august 1997, cînd omenirea lăcrima pentru Lady Di şi egipteanul ei iubit, revista americană Harper's Bazaar făcea cronica unei premiere - filmul Shaheed (Luptătorii), în regia lui Dan Setton. Un documentar despre atentatorii sinucigaşi. Harper's reproducea şi un dialog din film, interviul luat palestinianului Rashid Sakher, un membru al Jihadului Islamic care nu apucase să execute crima comandată. Poliţia israeliană îl arestase în 1996, chiar înainte de a se arunca în aer împreună cu civilii dintr-un autobuz. Desenul din Jyllands-Posten mi-a adus aminte nu atît de film (nici nu l-am văzut), cît de acest dialog halucinant. Am căutat revista, iată un extras:

"SETTON: Cum ai fost recrutat de Jihadul Islamic? Ce ţi-au spus? SAKHER: Mi-au spus că voi fi martir, că voi muri pentru Allah. Mi-au spus că, devenind Ťshaheedť, toată familia mea va ajunge în Paradis, iar eu mă voi căsători acolo cu 72 de fecioare. Mi-au mai spus că explozia e plătită cu 6.000 de dolari. Banii îi primea familia mea după ce muream. Ce vrea Jihadul Islamic? Jihadul Islamic luptă pentru distrugerea Israelului şi va ataca obiective israeliene în toată lumea, pînă cînd Israelul se retrage din Palestina şi Palestina va fi eliberată în totalitate, pînă la mare. Tu, personal, îi urăşti pe evrei? Da, îi urăsc. Ne-au luat pămîntul. Ştii versetul din Coran care interzice uciderea femeilor, copiilor şi bătrînilor? Nu există aşa ceva. Nu există aşa ceva în Coran? Nu. La ultimul atentat din Ierusalim, au murit femei şi copii? Nu ştiu cine era acolo. Dar ştiu că au murit nişte soldaţi evrei în lupta de la Beit Lid. Soldaţi care erau instruiţi să ucidă palestinieni. Bine, dar sînt milioane de soldaţi evrei. O să-i omorîţi pe toţi? Ştii ce-a zis Profetul? De fiecare dată cînd un evreu vede un musulman, nu se gîndesc decît cum să se omoare unul pe altul. Şi tot Profetul, odihnească-se-n pace, a spus că atacurile musulmanilor împotriva necredincioşilor nu trebuie să înceteze nici un ceas. Nu trebuie să stăm degeaba nici măcar un ceas. Rashid, ce-ţi lipseşte cel mai mult la închisoare? Fotbalul. Care jucători îţi plac în campionatul israelian? Reuven Atar de la Haifa, Al Rahi de la Betah Tikva, Haisham Zohabi de la Be'er Sheva, Zahi Armeli de la Tibeh. Dintre evrei - Ronnie Rosenthal, Ronen Harazi, Itzhak Zohar. Cum e fotbalul din Israel faţă de cel din teritoriile ocupate? La noi, în teritorii, e vai de lume. Nu e nici la nivelul minim. Sînt foarte multe de făcut, dar nu poţi să urci toate treptele dintr-o dată. Pot să-ţi pun o întrebare dificilă? Dă-i drumul. Dacă Jihadul Islamic ţi-ar cere să comiţi un atac terorist pe un stadion mare de fotbal, unde sînt mulţi evrei, ce-ai face? Nu. N-aş putea să fac asta. Bine, dar sînt evrei. Necredincioşi. Da, aşa e. Dar pe un stadion de fotbal... Nu, n-aş putea."