Criteriul trotuarului

18 septembrie 2018
Criteriul trotuarului jpeg

În ultimele zile s-a întîmplat să fac mai multe drumuri cu mașina prin țară, în zona Dobrogei și a Bărăganului. Nu am mers pe autostradă, dar nu neapărat pentru că mă obliga traseul. Prefer oricînd drumul județean, eventual mai prost, monotoniei autostrăzii pe care o sparge cel mult o altă monotonie, a benzinăriei. Nu voi intra în detalii, dar alegerea mi-a fost răsplătită din plin; aș menționa doar șoseaua ca un culoar printre nuci dintre Dorobanțu și Traian, în județul Tulcea.

Ca regulă generală de noapte, mențin observația pe care am mai făcut-o și cu alte ocazii: satele noastre sînt întunecate, nici măcar drumul principal care coincide cu șoseaua județeană nu este întotdeauna luminat – în afară de lumina farurilor de la mașinile în trecere. Restricțiile de viteză curente sînt cu atît mai aplicabile noaptea, cu cît drumul este folosit și de mașini, și de oameni.

Și aici e cea de-a doua regulă pe care am putut-o vedea de-a lungul călătoriei: din sate și comune lipsesc trotuarele. Ele par un fel de lux comunitar pe care marea majoritate a localităților mici nu și-l permit. Oamenii merg pe marginea teșită a drumului județean, acolo unde se îmbină ultimele petice de asfalt cu primele brazde de iarbă verde-cenușie care alunecă spre șanț. Dacă au un cărucior cu un copil în el, două roți sînt pe asfalt, iar celelalte două pe iarbă. Alții, mai prudenți, cînd pot merg pe lîngă gard, pe o fîșie de teren de lățime variabilă pînă în șanțul năpădit de buruieni. Și repet, asta se întîmplă la drumul mare; nu mai vorbesc de ulițele laterale, care nici măcar asfalt sau chiar pietriș nu văd. Am înțeles că în multe sate de la noi sînt accesate fonduri europene pentru o rețea de apă și canalizare la care însă lumea nu se racordează din cauza costurilor prohibitive pentru ea. În acest caz, mă întreb de ce primăriile rurale nu accesează bani europeni pentru trotuare, la care „racordarea” nu costă.

Abia cînd am ajuns la Măcin au apărut și trotuarele. Ca o excepție, trotuar am văzut și la Turcoaia. Îngust, ezitant și prăfuit, avea totuși meritul de a-i proteja pe locuitori. E drept însă că el se limitase la șoseaua principală a localității, fără a avea pretenția de a acoperi permanent ambele laturi ale drumului. La Măcin însă, mai multe străzi aveau trotuare. Mai mult, erau și trotuare cu pomi, și mai late și mai înguste, dar oricum suficiente. Semn că am intrat într-o altă clasă de localitate. Am intrat în oraș.

De fapt, aceasta ar putea fi o definiție bună a orașului românesc în momentul de față: orașul este localitatea cu trotuar. S-au propus multe criterii de a distinge un oraș de sat, cum ar fi accesul la utilități. Dar se știe că nu toate cartierele din orașe au acces la utilități. Se mai poate spune că orașul este acea localitate care are un contract cu o societate de strîngere a gunoiului. Dar, surpriză! Pe drumul meu de deunăzi am văzut în premieră tomberoane de gunoi prin unele sate prin care am trecut. În mod ciudat, aveau tomberoane, dar nu și trotuare.

Că propunerea mea de definire a orașului e validă stă dovadă și următoarea observație. Chiar și în marile orașe, cum ar fi capitala București, unii locuitori cu o experiență citadină mai defectuoasă continuă să meargă pe mijlocul străzii, la promenadă, deși au la dispoziție trotuare și de o parte, și de alta a drumului. Probabil aici își spun cuvîntul vechile obișnuințe, moștenite din tată-n fiu, de pe cînd familia nu văzuse încă trotuarul. E poate vorba, în ultimă instanță, de venerabilul conflict al civilizațiilor urbană și rurală, materializat în „principiul trotuarului”.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Șoseaua dintre nuci din Dobrogea, de pe DJ 222B. Sursa: Ionuț Iamandi.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.