Miercuri, 16 ianuarie, ora 16, Orchestra de Cameră Radio susține concertul de început de an, 100% Haydn, pe scena Sălii Radio, cu violonistul Alexandru Tomescu și derulat sub bagheta unui invitat special: Ladislau Horvath. Muzician cu o bogată carieră internaţională, Ladislau Horvath  este concertmaistru al prestigioasei orchestre italiene Maggio Musicale Fiorentino, în cadrul căreia colaborează de peste 25 de ani cu marele dirijor Zubin Mehta.

Considerat adesea drept „părintele simfoniei”, prieten și mentor al lui Mozart și Beethoven, Joseph Haydn este unul dintre cei mai prolifici compozitori din toate timpurile: a creat 104 simfonii, aproape 90 de lucrări pentru cvartet de coarde, 62 de sonate pentru pian, numeroase concerte, oratorii ș.a. În 2019, de la trecerea sa în neființă se împlinesc 210 ani.

În concertul de la Sala Radio veți asculta trei dintre creațiile sale: Uvertura operei L’Isola disabitata, Concertul pentru vioară şi orchestră nr. 1 și Simfonia nr. 101 – Ceasornicul.


— Ladislau Horvath

Artist plurivalent – dirijor, solist, muzician de camera, concert-maestru și pedagog, Ladislau Horvath reprezintă a cincea generație de muzicieni în familia sa. Din anul 1990 colaborează în calitate de solist și concert-maestru cu Zubin Mehta, dirijor principal al orchestrei Maggio Musicale Fiorentino. În calitate de concert-maestru a colaborat cu orchestre de prestigiu, precum Accademia di Santa Cecilia - Roma, Teatro Massimo - Palermo, Teatro Carlo Felice - Genova, Orchestra Simfonica de Tenerife, Orchestra Simfonica di Barcelona e Catalunya, Orchestra Gulbenkian – Lisabona ș.a.

În anul 2006 a fost numit dirijor principal și concert-maestru al Orchestrei „I Solisti Fiorentini” (creată de Riccardo MUTI), cu care a susținut numeroase concerte. În anul 2014 a debutat cu deosebit succes ca dirijor de operă, cu Bărbierul din Sevilla, la Teatrul Manzoni din Pistoia. Ca muzician de cameră, a creat orchestra de cameră Musici Mundi și  formația Consonanza, cu care a participat la Festivaluri Internaționale (Japonia, Grecia, Portugalia, Italia, Kenya).

Unul dintre cei mai apreciați violoniști români, Alexandru Tomescu este solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România. Artistul se bucură de privilegiul de a interpreta, începînd din anul 2007, pe o vioară de patrimoniu : vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista cîtorva proiecte muzicale de anvergură, sub genericul Turneul Stradivarius. A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théître des Champs-Élysées. A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.