Cei care păgubesc statul român…

Publicat în Dilema Veche nr. 773 din 13-19 decembrie 2018
Cei care păgubesc statul român… jpeg

Nu, nu sînt cei de pe prima pagină a ziarelor. Ci elevii români care învață tinichigeria în România și se duc, nerecunoscători, peste hotare, să repare mașinile francezilor sau ale englezilor, deși în țara de baștină îi așteaptă o carieră de succes și o viață împlinită.

Umblă de ceva timp, în special în mintea celor aflați la putere, dar lipsiți de competențe să o practice în interesul țării, o idee fixă, și proastă, și imorală: aceea de a-i obliga pe elevi ca, după absolvirea liceului sau a universității, să fie obligați să muncească în țară timp de trei, cinci sau mai știu eu cîți ani. Nu se lasă mai prejos nici veșnic tînăra speranță a Educației, doamna Ecaterina Andronescu: „Acum, Guvernul s-a angajat prin acordul cu Sindicatele să-i susţină financiar integral pe cei care optează pentru această şcoală profesională cu condiţia ca măcar cinci ani să rămînă în ţară ca să dea ceva înapoi din ceea ce statul le oferă. Nu e obligatoriu acest lucru. Face dacă vrea. Nu e o obligaţie pe care şi-ar putea-o asuma un părinte al cărui copil are 14 ani (…)“. Deci, dacă înțeleg eu bine, deși mi-e greu, un copil care acceptă un ajutor financiar din partea statului pentru a-și termina școala profesională e legat de patria strămoșească vreme de cinci ani. Dar cine sînt acei copii care primesc ajutor financiar din partea statului pentru a merge la școală? Păi, de regulă, cei foarte săraci. Care nu au de nici unele. Și care, după finalizarea cursurilor profesionale, se vor angaja pe cîteva sute de lei, care nu le vor ajunge nici de o pîine pe săptămînă și de un abonament la metrou pe lună, necum de o chirie sau o haină mai acătării. Dacă vrem să rămînă în țară, „să dea ceva din ceea ce statul le oferă“, atunci să le dăm motive: să încurajăm investițiile astfel încît să existe locuri de muncă și chirii acceptabile, să încurajăm firmele private prin politici fiscale adecvate și predictibile să ia în ucenicie tinerii absolvenți de școli profesionale etc. Am, deci, de bombănit împotriva acestei nerușinări.

● Învățămîntul în România este gratuit. Așa că așa-zisele ajutoare ale Guvernului pentru cei care fac școala profesională sînt o obligație constituțională, morală, civilizată. Este singurul fel în care statul ăsta corupt și incompetent și-ar mai putea ține copiii aproape. Altfel, am avea emigranți de la vîrsta de trei ani.

● Dacă tot le cerem „să dea ceva înapoi din ceea ce statul le oferă“, mă gîndesc să facem o socoteală mai amplă: în fond, elevilor li se oferă transport gratuit și servicii medicale fără plată (mă rog, teoretic), reduceri la biletele de spectacol sau de muzeu, cursuri extracurriculare fără nici un cost, parcuri fără bilete la intrare etc. Păi, de ce să nu le punem pe răboj? De ce să nu-i obligăm ca pentru fiecare drum gratuit făcut de acasă la școală să facă unul contracost după ce se angajează și să rămînă priponit în țara lor pînă își achită toată datoria la RATB? De ce nu-i obligăm ca, pentru fiecare vaccin făcut în copilărie, să își trateze bolile de adult pe bani mulți, la clinicile de stat, cîte or mai fi rămas, și să nu îndrăznească să plece peste hotare să își salveze viața?

● Și dacă tot am ajuns la tot felul de tîrguieli cu ce ne dă țara și cu ce îi oferim noi înapoi, dacă tot sîntem hotărîți să recuperăm tot ceea ce statul „investește“ în cetățenii lui, de ce să începem cu tinerii? De ce nu cu adulții? În fond, parlamentarii, miniștrii, funcționarii publici beneficiază de tot felul de gratuități din partea statului. Din taxe și impozite. N-ar fi corect ca, măcar pe perioada mandatului și cinci ani după aceea, să nu facă excursii în străinătate, ci la Peleș, așa, „ca să dea ceva înapoi din ceea ce statul le oferă“? Sau să își cumpere o Dacia Logan, nu un Audi, ca să nu mai beneficieze statul german de investiția făcută de români în instituțiile de stat. Dar, mai ales, ca să își arate loialitatea față de țara care i-a făcut oameni, ar fi frumos ca înalții noștri funcționari să nu își mai trimită copiii la studii în străinătate, ci la școlile din Pantelimon sau din Focșani. Ca să arate că au încredere în sistemul de învățămînt românesc.

Doamna Ecaterina Andronescu re­u­șește performanțe ex­cep­țio­na­le: pe vremea cînd aveam încă tineri pe care să îi înscriem în școlile profesionale, doamna ministru le-a desființat. Acum, cînd mulți tineri au abandonat școala încă din gimnaziu și și-au luat lumea în cap, aceeași doamnă ministru se gîndește să umple școlile profesionale cu momeli financiare jalnice. Banii Guvernului de care pomenește doamna ministru în tîrgul făcut cu sindicatele sînt banii proveniți din taxe și impozite. Plătite de românii exasperați de școli și de un viitor sumbru pentru copiii lor. Dacă i-ar întreba, doamna Andronescu ar afla că majoritatea ar prefera să fie investiți în școli profesionale și în ajutoare gratuite, necondiționate, pentru copiii săraci, decît în șpăgi pentru autostrăzi iluzorii sau în contracte oneroase care fură țara la drumul mare. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: adevarul.ro

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.